Yhä enemmän sosiaalisissa medioissa ja uutisissa näkee, kuinka kissoja ja kissanpentuja on löytynyt hylättyinä tai kuolleina ympäri Suomea. Myös lähes kaikki löytöeläinkodit ovat täynnä. Kaikki tämä voitaisiin estää, mikäli kissaa ei pidettäisi niin vähäarvoisena lemmikkinä ja jokainen omistaja leikkauttaisi kissansa.
Nykyään monet yhdistykset pitävät säännöllisin väliajoin kissojen leikkauskampanjoita, joissa kissan kastraatio tai sterilisaatio on tuetusti halvempi kuin normaalisti. Usein hintaan sisältyy myös mikrosiru, mikä auttaa kissan kadotessa löytäjää tavoittamaan omistajan.
On puhuttu paljon, että kissojen tunnistusmerkinnän tulisi olla pakollinen. Asiantuntijoiden mukaan se vähentäisi kissojen hylkäämisiä. Uutta eläinsuojelulakia povataan vuodelle 2022, jolloin vain koirien rekisteröintipakko astuisi voimaan. Kissojen rekisteröintipakko tulee voimaan myöhemmin.
Monet vapaana kissaansa pitävät perustelevat toimintansa sillä, että kissan kuuluu elää vapaana ja saada lajinomaisesti metsästää. Suomen laki kuitenkin sanoo, että kissaa saa pitää vapaana taajama-alueilla, mutta se ei saa mennä esimerkiksi kuntopoluille tai yleisille uimarannoille. Jos omistaja antaa kissansa kulkea vapaana, on lähes mahdotonta valvoa, ettei kissa mene sille kielletyille paikoille. Joissain tapauksissa kissa voi tuhota toisten omaisuutta, jolloin omistaja voi joutua vahingonkorvausvelvolliseksi.
Mitä tulee lajinomaiseen käyttäytymiseen eli metsästykseen, voi sitä harjoittaa myös kotona. Kissalle voi esimerkiksi piilottaa ruokaa eri paikkoihin tai leikkiä niin, että lelu on saalis. Näin ominaista saalistusviettiä voi tyydyttää. Toki monikaan kissan omistaja ei ole valmis täyttämään lemmikkinsä tarpeita tai väitetään, ettei aikaa riitä. Mutta miksi sitten ottaa lemmikki, jos ei ole aikaa pitää siitä huolta?
Suomessa hylätään vuodessa yli 20 000 kissaa – vaikka se on laitonta
Aina vapaana kulkeva kissa ei kuitenkaan ole jonkun lemmikki. Se voi olla hylätty tai syntynyt kissapopulaatioon luontoon. Aiemmin käytettiin termiä “kesäkissa”. Kissa otetaan kesän alettua esimerkiksi mökille pitämään hiiret loitolla tai vain seuraksi, mutta kesälomakauden päätyttyä se jätetään oman onnensa nojaan. Nykyään kuitenkin kissojen hylkääminen jatkuu ympäri vuoden, vaikka kesällä sitä tehdään selkeästi enemmän.
Kun harkitset lemmikin ottamista, mieti tarkkaan löytyykö sinulta tarpeeksi aikaa ja halua hoitaa se parhaalla mahdollisella tavalla, sekä antaa sille loppuelämän koti. Lemmikkiä ei tule koskaan ottaa hetken mielijohteesta. Lemmikin ottaminen löytöeläintalosta voi olla eettinen valinta ja samalla tarjoat kodin sitä tarvitsevalle. Mikäli kuitenkin haluat luovutusikäisen pennun, ota huolellisesti selvää eri kasvattajista ja heidän toimintatavoistaan.