Englannin jalkapallomaajoukkueen valmentajaksi valittiin vasta kolmannen kerran historiassa muu kuin englantilaislähtöinen valmentaja.

Jalkapallomaailmaa kuohuttivat viime viikolla uutiset, kun Englannin jalkapalloliitto ilmoitti uudeksi päävalmentajakseen saksalaisen Thomas Tuchelin. Ulkopuolisen näkökulmasta nimitys ei välttämättä vaikuta sen erikoisemmalta, mutta Britteinsaarilla tämä uutinen sai aikaan valtavan keskustelun. 

Englannin maajoukkueessa on kautta historian säilynyt pyhä ajatus, että valmentajan täytyy tulla omista riveistä. Vuosien varrelta löytyy kaksi poikkeusta, kun Englantia ovat luotsanneet ruotsalainen Sven-Göran Eriksson ja italialainen Fabio Capello. Tuchel on siis kolmas poikkeus tähän sääntöön, mutta keskustelua lisää varmasti se, että hän on saksalainen. 

Kun katsotaan Englannin pääsarjatasoa Valioliigaa, voidaan huomata, että liigan valmentajista vain kolme on englantilaisia ja yhteensä kuusi Britteinsaarilta. Englantilaiset seurat hakevat siis paljon mieluummin valmentajia ulkomailta kuin etsivät kotimaisia osaajia esimerkiksi alemmilta sarjatasoilta. Historiallinen fakta on myös se, että yksikään englantilainen valmentaja ei ole voittanut Valioliigaa. Tämä kaikki vahvistaa karua kuvaa englantilaisen valmentamisen tasosta. 

Kotimaisten valmentajien osaaminen ei riitä modernissa jalkapallomaailmassa, jossa osaavia valmentajia on entistä enemmän. Mutta miksi silti Englannin maajoukkueen valmentajavalinnassa on aikasemmin pyritty pitämään kiinni niin kapeakatseisesta ajattelusta?

Tuchelin nimitys on itsessään historiallinen, mutta hänen kansalaisuutensa ja aikaisempi historiansa Englannissa varmasti lisäävät keskustelun määrää. Tuchel onnistui voittamaan lontoolaisseura Chelsean peräsimessä sen kaikkein halutuimman pokaalin, Mestarien liigan. Esitykset kyseisessä kilpailussa kertoivat muutenkin siitä, että saksalaisvalmentaja kykenee ottamaan pelaajistaan kaiken irti pudotuspeli- muotoisissa kilpailuissa, kun liigan puolella otteet jäivät vaisummiksi. 

Hänen aikaansa kuitenkin varjostaa pestin loppupuoli, jossa Tuchel ajautui riitoihin niin pelaajien kuin seurajohdonkin kanssa. Kysymysmerkiksi jääkin, miten Tuchel pystyy ottamaan haltuun supertähtiä täynnä olevan maajoukkueen. Hänen edeltäjänsä Gareth Southgate oli kuitenkin tiettävästi erittäin arvostettu pelaajien joukossa ja onnistui saamaan joukkueen puhaltamaan yhteen hiileen kerta toisensa jälkeen.

Kokonaisuutena Tuchelin nimitystä voidaan pitää mallikkaana, sillä se oli paras, mitä Englannille oli tarjolla. Tuchel on todistanut valmennusurallaan kykenevänsä luotsamaan joukkueitaan pokaaleille, mutta heikkouksia häneltä myös löytyy. Saksalaisen valinta pestiin antaa suojaa Englannin jalkapalloliitolle, sillä fanaattiset kannattajat todennäköisemmin lähtevät syyttämään valmentajaa huonosta menestyksestä kuin itse liittoa.

Tuchel aloittaa pestissään ensi vuoden alussa ja sopimus on kaksivuotinen.

Teksti: Aleksi Paananen
Kuva: Pixabay