Tapahtuma-ala kärsi merkittävästi korona-ajan aiheuttamista rajoitteista. Vaikka alan liikevaihto on noussut koronavuosia edeltävälle tasolle, kertovat muut luvut pitkäkestoisista ongelmista. Myös syyskuussa 2024 tehty arvonlisäveron korotus vaikuttaa huomattavasti alan toimintaan ja saattaa aiheuttaa tapahtumajärjestäjille jopa tappiota.
Tapahtuma-ala on herännyt viimeisen parin vuoden aikana korona-ajan koomastaan. Alan liikevaihto on nousussa, mutta moni yritys kärsii edelleen koronan aiheuttamista kuluista.
Yksi Tapahtumateollisuus ry:n perustajajäsenistä ja Lippupisteen pitkäaikainen toimitusjohtaja Ari Palhamo kertoo alan kehityksestä seuraavasti:
— Lippupisteellä jaoimme tapahtumat kolmeen sektoriin; viihde, urheilu ja kulttuuri. Vaikeuksien takia kaikki nämä sektorit ovat pyrkineet tehostamaan toimintaansa.
Vuonna 2023 tapahtuma-alan liikevaihto Suomessa oli noin kolme miljardia euroa, eli ala on palannut liikevaihdon osalta vähintään koronakriisiä edeltäneelle tasolle. Tapahtumia ei ole määrällisesti vuotta 2019 enempää, mutta liikevaihtoa kasvattavat esimerkiksi lippujen hintoja nostanut kustannusinflaatio ja megatapahtumat, kertoo Palhamo. Vaikka liikevaihdon perusteella ala on nosteessa, on tilanne Palhamon mukaan kuitenkin monisyisempi.
— Koronan jälkeen monien tapahtuma-alan yritysten taseet ovat lähes nollissa. Meillä ei ole montaakaan toimialaa, joiden toiminta on korona-aikana totaalisesti kielletty. Yksittäiset tapahtumanjärjestäjät saattoivat jäädä todella vaikeisiin tilanteisiin kiinteisiin kuluihin nähden alimitoitetulla valtion tuella. Kassat tyhjenivät, ihmisiä jouduttiin lomauttamaan. Tätä julkinen puoli ei joutunut juurikaan tekemään.
Kriisiaika jätti jälkensä, sillä vuonna 2023 päätyössään kulttuuriammateissa toimivien määrä laski neljällä prosentilla edellisestä vuodesta. Palhamon mukaan aidompi kuva saataisiin vertaillessa vuoteen 2019 ja hän arvioi määrän nousevan yksityisellä puolella tällöin jopa 20 prosenttiin. Palhamo arvelee myös artistien aktiivisuuden, stadionkonserttien sekä viimeaikana puhuttaneiden paluukonserttien määrän johtuvan siitä, että pandemia-aikana artistien oli mahdotonta tienata tavanomaisesti.
— Nyt on pakko lähteä rundaamaan ja tekemään rahaa.
Tapahtuma-alalla käydään kuumana viimeisimpien arvonlisäverojen korotusten myötä. Alalla puhuttaa lippujen arvonlisäveron merkittävä neljän kymmenyksen korotus kymmenestä neljääntoista prosenttiin. Tämä on johtanut joidenkin tapahtumien kohdalla epäoikeudenmukaisiin tilanteisiin. Tapahtuma-alalla tyypillistä on lippujen tulouttaminen tapahtumapäivänä, vaikka myynti olisi tapahtunut vuotta aiemmin. Näin ollen esimerkiksi ensi kesänä järjestettävän Ultra Bran paluukonsertin liput on myyty 10 % alv-kannalla, mutta niistä maksetaan verot uudella 14 % alv-kannalla. Täten tapahtumajärjestäjä voi jäädä lipputuloissa huomattavalle tappiolle.
Teksti: Oona Hampaala
Kuvat: PxHere