Suomessa naiskäsipallo on kehittynyt viime vuosista, mutta haastetta ja kovempia otteluita haetaan vielä ulkomailta. 

Käsipallon juuret sijoittuvat Tanskaan ja Saksaan, jotka ovat edelleen lajin huippumaita ja Saksassa käsipallo onkin toiseksi suosituin urheilulaji. Pelinä käsipallo on vauhdikas ja monipuolinen ja nykyään maailmassa on jo yli 800 000 joukkuetta. Joukkue määrä kertoo paljon lajin levinneisyydestä maailmalla, mutta Suomessa laji on jämähtänyt Etelä- Suomeen. Seuroja Suomessa on vain 32, joista 14 sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Pohjoisin kaupunki, missä käsipalloa pelataan Aktialiiga tasolla on Riihimäki. 

Matilda Mannila, 20, on pelannut maalivahtina niin SM-Liigaa Suomessa kuin Espanjassa 1 divisioonaa ja nyt palannut Suomeen Riihimäen Cocksin riveihin pelaamaan korkeinta Liiga tasoa Aktialiigaa. Lajin pienuuden takia näkyvyys ja seuraaminen on myös pientä ja sen Mannila haluaisi tuoda ulkomailta Suomeen. Esimerkiksi hän antaa Espanjan ja Pohjoismaat missä joukkueita on enemmän ja lajia seurataan laajemmin. 

Suomalainen naiskäsipallon taso on ollut nousussa viime vuosina, mutta silti olemme jäljessä Euroopan tasosta.Ulkomailta löytyy myös huomattavasti enemmän kovempia joukkueita, kommentoi Mannila. Arvokisoihin Suomen naisten maajoukkue ei ole yltänyt vielä kertaakaan.

– Käsipallo on pelinä paljon edistyneempää ulkomailla esim. Ruotsi, Espanja, Ranska yms. Kertoo Mannila.

Yhä enemmän on nuoria pelaajia lähtenyt Ruotsiin, Espanjaan ja Ranskaan harrastamaan lajia, mikä kertoo myös tavoitteista nuorilla pelaajilla tulla parhaaksi lajissa. Monet pelaajat myös kaipaavat uusia haasteita ja kovempia pelejä, jonka takia suuntana on esimerkiksi Espanja tai naapurimaa Ruotsi, nämä olivat myös Mannilan syyt lähteä ulkomaille. 

Tasoerot Suomessa olivat vielä muutamia vuosia sitten suuret ja samat joukkueet olivat vuodesta toiseen finaaleissa vastakkain. Nykyään erot ovat kaventuneet ja pelin taso on noussut. Suomalaisten pelaajien pärjääminen ulkomailla kertoo lajin kehittyneen Suomessa ja kehitys on menossa koko ajan eteenpäin. 

Mannila myös toivoisi lisää joukkueita Suomeen, jotta naiskäsipalloa voitaisiin kehittää enemmän ja enemmän. Näkyvyyttä lajille saisi uusilla joukkueilla, jotka sijoittuisivat Etelä-Suomen ulkopuolelle. 

Kuva: Pixbay

Teksti: Saara Itäaho