Kesä alkaa olla takanapäin, ja tv-kanavat panostavat taas tulevaan syksyyn. Syksyn saapuessa televisiossa esitetään toinen toistaan kiinnostavampia viihdeohjelmia, kuten Tanssii tähtien kanssa, Elämäni biisi, Vain elämää, Selviytyjät sekä viime vuonna startannut Petolliset. Näistä moni olikin Finnpanelin mukaan katsotuimpien viihdeohjelmien listan kärjessä vuonna 2023.
Lineaarisen tv:n katselu on kuitenkin laskenut rajusti viime vuosina, ja esimerkiksi vuonna 2023 vuorokaudessa käytetty aika tv:n katsomiseen (kaikki yli 4-vuotiaat) vähentyi yli 6 % verrattuna edellisen vuoden lukemiin, kun taas vuosien 2021 ja 2022 välinen katselun erotus oli vain hieman yli 3 % (Finnpanel). Itse olen myös huomannut ilmiön, sillä lähipiirissänikin on useita henkilöitä, jotka eivät ole katsoneet lineaarista televisiota pitkiin aikoihin.
Itse kyllä viihdyn hyvin tv:n viihdeohjelmien parissa, mutta pakko tunnustaa, etten itsekään ole juuri katsonut lineaarista tv:tä viime aikoina. Pariisin olympialaiset kyllä katsoin silmä kovana aamusta iltaan. Viimeaikainen trendi onkin ollut, että ohjelmat katsotaan silloin kuin ehditään tv-kanavien omista suoratoistopalveluista, kuten Yle Areenasta, MTV:stä ja Ruudusta.
Vaikka tv:n katselu on yleisesti laskussa, voidaan poikkeuksena pitää kansallisesti tärkeitä suoria lähetyksiä kuten Linnan juhlat, erinäiset uutislähetykset, sekä urheilu- ja musiikkikilpailut, kuten jääkiekon MM-kilpailut tai Euroviisut. Näiden ohjelmien suosio on pysynyt melkein samana tai jopa lisääntynyt vuosien varrella. Tämä kertoo katsojista sen, että tv:tä kyllä katsotaan, kun ei haluta menettää suoran lähetyksen h-hetkiä, kuten kuka kävelee missäkin tantussa Presidentinlinnaan, tuovatko Leijonat pojan kotiin, tai kuinka Suomea saa taas hävetä Euroviisuissa. Tämä kielii siitä, että ihmiset kaipaavat kiireiseen ja rutiininomaiseen arkeensa jotain jännitystä, jota suorat tv-lähetykset antavat ennalta kuvatun tai vahvasti käsikirjoitetun materiaalin sijaan.
Onko todella niin, että olemme yhteiskuntana niin kiireisiä, ettemme ehdi arjessamme istua alas tv:n ääreen muutoin kuin merkkipäivinä, tai silloin kun tv:stä tulee kansallisesti merkittävä suora lähetys kuten Linnan juhlat tai jääkiekon MM-kilpailut?
Tänä päivänä työuupumuksesta ja mielenterveysongelmista johtuvia sairaslomia myönnetään yhä enemmän, mikä taas kielii kansakuntamme olevan juuri näitä kiireisiä suorittajia, eikä aikaa rentoutumiselle ja esimerkiksi tv:n katselulle juuri enää ole. Viime aikoina myös ruuan ja asumisen hinnat ovat nousseet rajusti, mikä pakottaa ihmisiä tekemään enemmän töitä, mikä taas vähentää työssäkäyvien omaa aikaa. Jos tv:n katselu on viime vuosina vähentynyt, niin radion kuuntelu taas on pysynyt suunnilleen samoissa lukemissa vuodesta toiseen. Ja missäs sitä radiota eniten kuunnellaan? — No tietenkin töissä, autossa tai eläkkeellä. Voimmeko siis syyttää vähentyneestä tv:n katselusta huonoa ohjelmatarjontaa vai kenties nykyistä hallitustamme? Mielestäni molemmat ovat varteenotettavia vaihtoehtoja.
Tekti: Jari Hakola
Kuva: Pixabay