Asiakkaat voivat tilata hieronnan suoraan kotiin suomalaiselta Bluumo.fi-startupilta. Bluumon kautta palvelua tarjoavat hierojat kertovat, minkälaisia haasteita heillä on ollut yrittäjänä ja mitä he ajattelevat Bluumon alustapalvelusta.

Leijonan Luolan toisessa jaksossa 26. helmikuuta Bluumon perustajat Minna Serkelä ja Esko Sorva esittelivät yritystään ja etsivät sijoittajia heidän startupiinsa. Jaksossa “leijonat” saivat hartiahierontaa Bluumon hierojilta perustajien pitchauksen aikana.

Tähän mennessä Bluumon alustalla on 50 hierontapalvelun tarjoajaa Suomessa. Palveluntarjoajat ovat itsenäisiä pienyrittäjiä, joilla on provisiosuhde Bluumon kanssa ja oma toiminimi. Koulutettu hieroja on Suomessa suojattu ammattinimike, eikä sellaisena voi harrastaa liiketoimintaa ilman omaa toiminimeä. Terveydenhuollon ammattihenkilönä koulutetut hierojat merkitään terveydenhuollon ammattihenkilörekistereihin. Koulutettujen hierojien palvelut on vapautettu arvonlisäverosta.

Tätä juttua varten haastattelin kolmea koulutettua hierojaa: Riikka Kalliota, Joonas Rytköstä ja Aleksi Nermania, joilla on oma toiminimi. He tarjoavat hierontapalveluja itsenäisinä yrittäjinä, mutta ovat löytäneet lisäkeikkoja Bluumon kautta. 

Bluumossa palveluntarjoajille ei ole liittymiskuluja eikä sitoumuksia. Hierojat yhdistetään viestintäkanavalle, jonne lähetetään viesti, kun tarjolla on keikka.

Lisätienestien etsiminen on pienyrittäjähierojille tärkeää. Hierojat kokevat, että alalla on paljon kilpailua. Hierojat käyttävät keikan hankkimiseen muitakin kanavia, esimerkiksi koulutettujen hierojien Facebook-ryhmää.

Koulutettu hierojien määrä Suomessa kasvaa joka vuosi. Vuonna 2024 Valviran ammattirekisterin mukaan koulutettujen hierojien määrä Suomessa oli noin 25 800 hierojaa, joka on 400 hierojaa enemmän kuin vuonna 2023.

Nettimarkkinointia, standardeja ja kotikäyntejä

Kun Joonas Rytkönen avasi oman hierontayrityksen Taka-Töölössä, hänen oli haastavaa löytää ensimmäiset asiakkaat. Nyt hänellä on monia vakioasiakkaita.

Rytkönen on saanut asiakkaita, koska hänen nettisivunsa tulevat esiin, kun asiakkaat hakevat googlen kautta hierojaa. Yksi tapa markkinoida omaa palvelua on aktiivisuus sosiaalisessa mediassa, jota Rytkönen ei kuitenkaan haluaisi tehdä. Hän toivoo, että Bluumo auttaisi yrityksen markkinoinnissa.

Tällä hetkellä nettimainonnan lisäksi Pasilassa toimipisteään pitävä Aleksi Nerman ja Rytkönen käyttävät Timma-sovellusta. Sitä kautta he ovat saaneet uusia asiakkaita. Timma esittää käyttäjille palveluja – tässä tapauksessa hierontapalveluja – sijainnin perusteella. Hierojille Timma tarjoaa varauskalenterin, jonka voi upottaa omille nettisivuille. Timma-palvelun käytössä on kuukausimaksu.

Nerman uskoo kotikäynnin olevan käytännöllinen kiireisille ihmisille ja heille, joiden on vaikea päästä vastaanotolle. Hänen mielestään suomalaisten mentaliteetti on hierontayrittäjälle haastava: yksityisen yrittäjän voi olla vaikeaa saavuttaa luottamusta, jonka kotikäynnit vaativat, mutta suurta yrittäjää yhdistävää alustapalvelua pidetään lähtökohtaisesti luotettavana.

Lainsäädännöllisesti hierojien velvollisuuksiin kuuluu terveydenhuollon ammattihenkilöinä turvata asiakkaiden potilasturvallisuus.

Myös Nermanille oman asiakaskunnan kerääminen oli aluksi hankalaa. Nerman toivoo, että hän saisi kehitysvinkkejä ja koulutusta parantaakseen hierontatyön laatua.

Kotikäyntihierontaa tarjoava yrittäjä Riikka Kallio toivoo standardeja hieromisen laatuun. Kallio kertoo, että hieronta on käsityö, ja laatu vaihtelee hierojien välillä. Hänen mielestään Bluumon kaltaista alustaa voisi käyttää hyvien toimintamallien ylläpitämiseen.

Kallio kertoo, että asiakkaiden pyyntöjä ei voi aina toteuttaa kaikkia asiakkaiden pyyntöjä ei voi aina toteuttaa: esimerkiksi joskus asiakkaat haluavat mieshierojan.

Joskus keikkoja menee myös ohi.

“Mä en pysty aina vastaamaan puhelimeen, koska mä oon kädet kiinni mun asiakkaassa”, Riikka Kallio lohkaisee.

Kotikäynti vaatii paljon kuljettamista. Keikalle hierojat ottavat mukaan hierontaan käytettävät laitteet kuten hierontapöydän, öljyt ja pyyhkeet. Sitä varten Kalliolla on auto, jolla työvälineiden kuljettaminen pääkaupunkiseudulla on helppoa.

Rytkönen kertoo, että Bluumon kautta saadut keikat pitää järjestellä muiden asiakkaiden kanssa. Hän on saanut Bluumon kautta koko päivän kestäviä yrityskeikkoja, jotka takaavat varman rahan koko päivästä.

Ovatko koti- ja toimistohierontaa tarjoavat alustapalvelut kivijalkaliikkeiden loppu?

Bluumon tiedotteessa luvataan hierojille mahdollisuus luopua kivijalkaliikkeestä ja vähentää kuluja.

Riikka Kallio sanoo, että hän ei voi olla 100-prosenttisesti Bluumon käytettävissä, koska hänelle yksinyrittäjänä tärkeää on vapaus. Aleksi Nerman ei halua luopua toimitilastaan, koska hänellä on myös siellä töitä kotikäyntikeikkojen lisäksi. 

Joonas Rytkönen yhtyy Nermanin mielipiteeseen. Hän työskentelee pääosin omalla toimipisteellään ja vain silloin tällöin Bluumon kautta. Vakioasiakkaat ovat tulleet hänelle oman toimipisteeseen kautta. Jotta Rytkönen tekisi pelkästään Bluumon kautta töitä, hänet täytyisi vakuuttaa siitä, että työtä olisi riittävästi.

Bluumolla pitäisi olla riittävästi asiakkaita ja tilauksia, jotta hierojille olisi riittävästi töitä. Tällä hetkellä Rytkönen, Nerman ja Kallio eivät saa mielestään tarpeeksi keikkoja.

Teksti ja kuvat: Nadira Kusaeni
Joonas Rytkösen kuvat: Satu Laine