
(Kuva: Creative Commons)
Työskentelen toisessa ammatissani järjestyksenvalvojana Helsingissä sijaitsevassa Mummotunneli- nimisessä yökerhossa. Tämä kesä oli täysin poikkeuksellinen verrattuna kaikkiin aiempiin kesiin. Kesän alussa lähtökohdat olivat lievästi sanottuna sekavat ja haastavat. Oli meidän portsareiden vastuulla huolehtia siitä, että asiakkaita on paikalla vain sallittu määrä, että asiakkaat pysyvät omilla istumapaikoillaan, että turvavälit pysyvät kunnossa ja että asiakkaat käyttävät käsidesiä saapuessaan ravintolan tiloihin. Nämä kaikki vastuualueet hoidimme moitteetta koko kesän.
Kysymys kuuluukin, että jos hallitus päättää taas alkaa rajoittamaan ravintoloiden aukioloaikoja, niin kuka hoitaa edellä mainitut vastuualueet esimerkiksi puistoissa tai kotibileissä? Vastaus on lyhyt: Ei kukaan. Kun ihmiset ovat valvotussa tilassa viettämässä iltaa aina aamuviiteen saakka, lähtevät he yleensä sen jälkeen taksilla suoraan koteihinsa nukkumaan. Jos anniskeluravintolat menevät kiinni jo ennen puoltayötä, lähtevät ihmiset puistoihin ja jatkobileisiin rellestämään. Tämä sama nähtiin jo kesäkuun alkupuoliskon aikana, kun baarit joutuivat sulkemaan ovensa kello yhdeltätoista. Esplanadin puisto Helsingissä oli täynnä ihmisiä ja meno oli joka ilta kuin suoraan teekkareiden vappujuhlista.
Myönnettäköön hallituksen mahdolliselle päätökselle myös hieman ymmärrystä. Koronatartunnat lisääntyvät päivä päivältä ja kansa janoaa päätöksiä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on varmasti viime keväältä oppinut sen, että nopeat päätökset ovat valttia ja osoittavat kansalle hänen päämäärätietoisuutensa. Mediassa uutisoidaan viikoittain tartunnoista, jotka ovat lähteneet liikkeelle yökerhoista, joten siinä mielessä päätös olisi johdonmukainen. Täytyy kuitenkin muistaa se, että keväällä meillä oli päällä täyssulku ja tartuntoja tuli lisää siitä huolimatta. Jos anniskeluravintolat olisivat nyt kiinni, eivät ihmiset luonnollisesti niissä kävisi, joten tartuntoja ei niissä myöskään tulisi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tartuntoja voisi tulla samoissa määrin tai jopa enemmän puistoissa ja kotibileissä.
Majoitus- ja ravintola-ala työllisti vuonna 2018 reilut 88 000 ihmistä ja kasvu on siitä ollut nouseva vuoteen 2020 mennessä. Puhutaan Suomen mittapuulla siis varsin isosta määrästä. Onko hallitus siis valmis jatkamaan näiden työntekijöiden piinaamista ja lomautussumaa, juuri kun suurin osa on päässyt palaamaan takaisin töihin? Olisiko parempi ratkaisu keskittyä ennemmin siihen, että ihmisten olisi mahdollisimman turvallista viettää aikaansa baareissa? Tätä asiaa voisi edistää esimerkiksi pohtimalla kasvomaskien käyttöpakkoa yökerhoissa, jos ei asiakkailla, niin ainakin henkilökunnalla. Toinen asia, mihin hallitus voisi yhdessä aluehallintoviraston kanssa enemmän puuttua on se, että ravintoloissa noudatettaisiin paremmin määrättyjä koronarajoituksia. Suomalaiset ihmiset ovat lähtökohtaisesti kuuliaista porukkaa ja tämän kesän aikana olen itsekin huomannut sen, että kuinka hyvin yökerhossa asiat pystytään järjestämään, jos vain niin halutaan. Toivonkin hallitukselta nyt hieman malttia tämän päätöksen osalta. Nyt mentiin jo kuitenkin Kulmunista Saarikkoon, joten ei tarvitse mennä Ojasta Allikkoon.