Michael Schumacher on yksi menestyneimmistä F1-kuljettajista mutta ei välttämättä paras. ( KUVA: Creative Commons)

Formuloissa on aina puhuttanut, kuka on kaikkien aikojen paras. Tietyissä keskusteluissa kuulee sen, että tätä ei ole mietitty, vaikka siitä kiistelläänkin. On helppo katsoa tilastoja ja todeta, että Lewis Hamilton on voittanut eniten kilpailuja, vain Michael Schumacher on tarpeeksi menestynyt kuljettaja historian valossa, jota voidaan suoraan verrata Hamiltoniin. Hamilton on tosin jo rikkonut lähes kaikki Schumacherin ‘’mahdotomaksi’’ tituleeratut ennätykset. Olisiko näin kuitenkaan käynyt, jos Hamilton olisi joutunut oikeasti kilpailemaan tasavertaista kuljettajaa vastaan saavuttaakseen nämä voitot? Kaverilla, jolla on ylivoimasesti paras auto ja selvästi heikompi tallikaveri samalla kalustolla, niin onhan se selvää, että hän voittaa.

Vuonna 2016 formula yhteisö näki ilon päivän, kun Nico Rosberg pystyi haastamaan Hamiltonin ja lopulta voittamaan maailmanmestaruuden. Se ilo ei kauan kestänyt,kun hyvin nopeasti mestaruuden jälkeen Rosberg ilmoitti lopettavansa uransa, näin Hamilton sai jatkaa dominoimista  rauhassa. Nimittäin Rosbergin tilalle tullut Valtteri Bottas ei pystynyt antamaan tarpeeksi kovaa vastusta, vaikka Bottas on välillä pystynyt voittamaan osakilpailuja.

Schumacher puolestaan on urallaan saavuttanut lähes yhtä miehekkäät lukemat kuin Hamilton, kun suhteutetaan maailmanmestaruudet, osakilpailuvoitot, paalupaikat ja palkikoroke sijoitukset. Schumacher tosin joutui vuosi vuoden perään ajamaan samantasoisia kuljettajia vastaan, joka teki hänen menestyksestään vaikeampaa. Pienillä eroavaisuuksilla hän pystyi osoittamaaan paremmuutensa. Vaikka Schumacher voitti urallaan 7 maailmanmestaruutta, kuin myös Hamilton.Schumacher joutui taistelemaan uransa aikana mestaruudesta kauden viimeiseen osakilpailuun asti ja on myös hävinnut näitä taisteluita monesti. 

Näitä kahta verrataan niin kiivaasti keskenään, että moni unohtaa Ayrton Sennan, jonka moni fani mieltää kaikkien parhaaksi. Hän pystyi nousemaan hyvin tasaisena aikakautena kolmesti maailmanmestariksi. Hänessä monia faneja on jäänyt miettimään, jos hän ei olisi menehtynyt vuoden 1994 San Marinon osakilpailussa, joka myöhemmin nimetty lajin mustaksi viikonlopuksi, koska se vaati jopa kahden kuljettajan hengen. Mielestäni Senna ei kuitenkaan olisi tänä päivänä enään lajin, ottamatta mitään häneltä pois, koska hän oli kuolessaan 34 vuotias. Ei hän olisi enään montaa vuotta ajanut, toki hän olisi varmasti pienentänyt Schumacherin saavutuksia, mutta se olisi tehnyt sen varmaksi, että Hamilton olisi tilastollisesti vielä ylivoimaisempi.

Onko hauskaa, jos sama mies voittaa aina?

Jokaisella aikakaudella on oma dominaattorinsa. Lewis Hamilton on dominoinut lajia ylivoimaisesti jo 7 kauden ajan peräkkäin, joista hän on voittanut 6 . Ennen häntä Sebastian Vettel voitti maailmanmestaruuden 4 vuotta peräkkäin. Puhumattakaan Michael Schumacherin viidestä peräkkäisestä mestaruudesta vuosituhannen alusta.

Vaikka nämä eivät välttämättä kuulosta isoilta eroilta. On selvää, kun katsoo lajin historiaa tarkemmin 70 ajetun kauden aikana, että  vain 32 eri kuljettaa on pystynyt voittamaan maailmanmestaruuden. Uskoisin, että jos kaikilla olisi ollut aina tasa-arvoinen kalusto olisi tuokin luku huomattavasti pienempi. Tässä lajissa kuljettajan merkitys suhteessa auton suorituskykyyn on huomattavasti pienempi.