Yleisradiolla podcast-juontajana työskentelevä Toivo Haimi on tuttu kasvo Yle Kioskin uutisvideoista, joissa Haimi puki kansantajuisempaan muotoon usein vaikeiksikin miellettyjä ajankohtaisaiheita.

Nykyään Haimia voi kuulla Takaisin Pasilaan -uutispodcastissa, jonka traileri lupaa ”loppua uutispönötykselle”: kaksi kertaa viikossa ilmestyvässä ohjelmassa keskustellaan uutisaiheista rennommin ja lähestyttävämmin.

Toivo Haimi keskustelee ajankohtaisaiheista niin luontevasti ja kiinnostuneesti, että Haimin puhetta jää kuuntelemaan itsekin lähes haltioituneena.

Haastattelun aikana Haimi paljastaakin salaisuuden: kiinnostavan sisällön tuottaminen on lopulta hyvin yksinkertaista.

– Kiinnostus kiinnostaa. Oli sinun kiinnostuksen kohteena sitten formulat, asuntosijoittaminen tai vaikkapa viikset, perustelee aihe itse itsensä yleisölle, kun puhuja on itse siitä aidosti kiinnostunut. Ei tarvitse ajatella, että pitäisi muokata omia kiinnostuksen kohteitaan yleisöä varten vaan riittää, että itse uskoo siihen, mitä puhuu.

Haimin mukaan erityisesti nuoret kokevat uutiset nykyään luotaantyöntävämmiksi ja toisinaan niitä saatetaan jopa vältellä. Haimi on ottanut asiakseen tämän epäkohdan korjaamisen: hän juontaa yhdessä Marjukka Mattilan kanssa maaliskuussa alkanutta Takaisin Pasilaan -podcastia, jossa keskustellaan uutisaiheista helposti ymmärrettävällä, “pönötystä vähentävällä” tavalla.

Kun uutisia tehdään yksinkertaistetummin ja helpommaksi vastaanottaa, vaaditaanko lukijalta ja kuulijalta yhä vähemmän? Voiko olla niin, että me laiskistumme uutisten kuluttajina?

Haimin mielestä tärkeää on saattaa lukija tai uutisten kuluttaja ensiksi tiedon äärelle, jonka jälkeen ”seuraavan askeleen” ottaminen on helpompaa.

– Uskon uutisten suhteen porttiteoriaan: ensiksi on tärkeintä saada ihmisille pintakosketus aiheeseen. Oli kyseessä sitten ensimmäistä kertaa kuultu uutinen liittyen soteuudistukseen tai vaikkapa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, olkootkin pelkistetyssä muodossa, on mahdollista että seuraavaksi asian laittaa jo Googlen hakuun ja löytää itsensä lukemassa lisää uutisesta seuraavalta sivulta.

Takaisin Pasilaan -podcast kuunneltavissa Yle Areenassa ja Spotifyssa.

Kuuntele koko haastattelu:

Ylen toimittaja ja Takaisin Pasilaan – podcastin juontaja Toivo Haimi uskoo uutisten “porttiteoriaan” ja siihen, että kiinnostus kiinnostaa.

Ilkka Marttinen