Tapio Helmisen suojatit ovat menestyneet hyvin SM-kilpailuissa. Kuva: Turo Timonen


Tapio Helminen siirtyi painivalmennuksen pariin jo oman aktiiviuransa aikana, ollessaan 16-vuotias. Valmennusuran alkuun hän oli nassikkapainin parissa muutaman vuoden, jonka jälkeen hänelle tuli muutaman vuoden tauko valmennuksesta.

Vuonna 2013 paluu valmennuksen pariin tapahtui. Hän suhtautuu lajiin ja valmentamiseen intohimolla.

-Oma painiura sai alkunsa vuonna 1994 Ylä-Tikkurilan Kipinöissä. Siitä, kun oma ura tuli päätökseen, oli saman polun käyneenä helppo päätös ryhtyä valmentamaan. Polte painiin on säilynyt samana, niin sitä kautta oli luonnollinen tie siirtyä valmennuksen pariin, Helminen kertoo.

Tällä hetkellä hän valmentaa pääsääntöisesti 10-17-vuotiaita painijapoikia.

Hän käy myös seuran vanhempia miespainijoita valmentamassa ja huoltamassa kilpailuissa.

-Kilpailussa näkyvät harjoitusten tulokset.

-Valmentamisessa parasta on nähdä, kun harjoituksissa on paiskittu hommia, on tehty  konkreettisesti tekniikkaharjoituksia ja ne saadaan siirrettyä kisoihin. 

-Kun näet kilpailuissa harjoitusten tulokset, miten uudet tekniikat on mennyt perille, tai jos vastustajaa ei ole aikaisemmin pystynyt voittamaan ja se onnistuu seuraavassa ottelussa.

Aina kun on oppinu uutta, niin se tuo ylpeyttä,Helminen kertoo.

Sen suurempia tavoitteita hän ei itselleen ole kuitenkaan luonut.

-Viedä poikia eteenpäin, mahdollisesti joskus tyttöjäkin. Auttaa heitä kohti omia unelmiaan, jotka ovat kenties samoja kuin mitä itselläni on ollut. Tyttöjä on aina yksittäisiä ryhmissä ja ehkä heille olisi tulevaisuudessa oma ryhmä.

Y-TK:n valmennuspäällikkö Tapio Helminen on elänyt lähes koko ikänsä painin parissa. Kuva: Turo Timonen

Haastaviksi asioiksi hän kokee ihmisten erilaisuuden.

-Pitää aina tietää, että jokainen on yksilö ja jokainen oppii erilailla. Toinen tykkää suorasta palautteesta ja kritiikistä. Miten palautteen antaa, jotta saa opin menemään perille.

-Esimerkillä valmentamista.

Valmennuksessa hän pyrkii näyttämään mallia omilla esimerkeillä, olemalla fyysisesti kunnossa, jotta pystyy näyttämään erilaisia tekniikoita.

-Käytämme myös videoita, jotta painija näkee, missä jalat on ja miksi joku tekniikka ei toimikkaan toivotulla tavalla.

Kovimmat saavutukset ovat tuonut nykyisen ryhmän jäsenet, jotka ovat olleet yhtäjaksoisesti viisi vuotta Helmisen valmennuksen opissa.

-Ehkä kovin näille nuorille, jota olen nyt valmentanut viisi vuotta, niin ensimmäinen voitti keväällä alle 17-vuotiaiden SM-mestaruuden. Samoissa kisoissa olimme myös toiseksi paras seura. Olemme myös pystyneet kuusi-kahdeksan poikaa nostamaan SM-mitaleille.