Nykyään Jani on myynti- ja markkinointialalla töissä

Jani Viita on pelannut jääkiekkoa Jokereissa SM-tasolla sekä Tapparan paidassa B-junioreiden SM-sarjaa. Otteluita Viidalta löytyy myös nuorten Mestiksestä KooVee:n paidasta. Miesten peleistä kokemusta on kauden verran 2. divisioonasta Kiekko-Ahmoista. Nykyään luistimet on jo ripustettu naulaan, ja siirrytty työelämän puolelle.  

4-vuotiaana jääkiekon pelaamisen aloittaneen Viidan lapsuus tuli vietettyä suurimmaksi osaksi jääkiekon parissa. Keskushyökkääjänä eli “sentterinä” pelannut Jani kuvailee itseään intohimoiseksi jääkiekkojunioriksi.

“Kyllä se jääkiekko oli nuorena elämäntapa eikä harrastus. Oltiin koko ajan kavereiden kanssa ulkojäillä tai treeneissä, ja kotona televisiosta ei tullut muuta kuin jääkiekkoa. Ei sitä nuorempana oikeastaan tullut ajateltua muuta kuin lätkää.”

Janin isällä oli vaikutusta pojan lajivalintaan, mutta mitään erityistä syytä hän ei osaa sanoa, miksi jääkiekko tuntui omalta lajilta. Esikuvikseen Jani mainitsee jääkiekkopiireistä Wayne Gretzkyn sekä Teemu Selänteen.

Esikuvikseen Jani mainitsee Selänteen ja Gretzkyn

“Kyllä se faijan kautta on varmaan jollain tavalla tullut, kun sekin pelasi noin 20-vuotiaaksi jääkiekkoa. Jotkut sanovat, et mä oon oppinut luistelemaan ennen ku opin kävelemään. Emmä mitään erityistä syytä oikein keksi”, Jani kertoo.  

“Nää klassikot, mitä aikalailla kaikilla mun ikäisillä oli, esimerkiksi Selänteen Teme, ja Wayne Gretzky sillon back in the days. Jossain vaiheessa katoin myös Crosbya, mutta ei se oikeen enää lämmitä. Liian nöyrä kaveri mun makuun.” 

Punakeltainen sydän lapsesta asti

Punakeltainen sydän Janilta löytyy vieläkin. Jokerit on ehdoton ykkösjoukkue, mutta NHL -joukkueista kysyttäessä ei vastaus olekaan niin yksinkertainen.

“Kyllä Jokerit on ollut aina ykkösjoukkue, vaikka ne pelaakin nyt KHL:n puolella. Ei mulla oikeastaan änäristä ole sellaista ykkösjengiä. Jos nyt täytyy joku joukkue sanoa niin varmaan se, joka nostaa kannua kauden päätteeksi.”

“Tässä on siis nyt tullut sellaiset 20 vuotta juhlittua Stanley Cup -mestaruuksia fanina”, Jani naurahtaa.

Kilpaurheilu vaihtui kuntoliikuntaan 

Jääkiekko on vieläkin läsnä Janin elämässä. Hän toteaa sen vieläkin olevan elämäntapa, mutta ei yhtä vahvasti kuin nuorena. Nykyään elämään on tullut muutakin, esimerkiksi työ sekä muita urheilulajeja. 

“Kyllä vieläkin tulee käytyä ulkojäillä pelailemassa ja katseltua lätkää, mutta nyt pääpaino on vaihtunut työhön. Aika vähän on kyllä tullut oltua jäällä lopettamisen jälkeen. Myynti- ja markkinointihommissa ollaan, ja olen aina kokenut, että se on mun juttu. Keskittyminen on vaihtunut aika lailla työhön, mutta urheilu on ja on aina ollut lähellä sydäntä.”

Jani kertoo olevansa enemmän kuntoliikkuja nykyään

Janin arki täyttyy nykyisin enemmän kuntoliikunnasta, eikä 23-vuotias nuorukainen kadu päätöstään laittaa luistimet naulaan kilpaurheilun osalta. 

“Salilla tulee käytyä, ulkojäillä talvisin ja kesäisin taas tennistä. Katsotaan, jos pääsisi thai-nyrkkeilyn aloittamaan myös jossain vaiheessa”, toteaa Jani.

“Parin viimeisen kauden aikana, kun aloin olemaan reilu parikymppinen ja oon vääntämässä jossain Kajaanissa sitä Mestistä, niin kyllä siinä alkoi tajuamaan, että tässä elämässä täytyy varmaan jotain kehitellä, mistä saa ihan kunnon liksaa. Silloin se tuntui isolta päätökseltä laittaa hokkarit naulaan, kun käytännössä olin laittanut lajiin sen 20 vuotta. Jälkeenpäin katsottuna se oli täysin oikea ratkaisu.”