Yhdysvalloissa on ollut useita nuoria ja vanhoja asunnottomia urheilijoita.

Yhdysvaltalainen urheilulehti Sports Illustrated käsitteli lokakuussa 2014 julkaistussa artikkelissaan asunnottomia nuoria ja lahjakkaita yhdysvaltalaisurheilijoita. Heitä oli kansallisen kodittomien koulutuskeskuksen (NCHE) hallituksen mukaan lukukaudella 2012-2013 perus, -ja keskikoulussa ja lukiossa kirjoilla noin 1,3 miljoonaa, yllättävällä 58 prosentin kasvulla kuutena edellisenä vuotena. Heidän elämänsä on menossa onneksi parempaan suuntaan, mutta näin ei ole vuosien saatossa aina ollut.

Synkistä öistä autossa uuteen nousuun yliopistossa

Sports Illustrated syventyi kuusi kuukautta kestäneessä tutkimuksessa kodittomien nuorten urheilijoiden ongelmiin ja sai selville, että monilla heistä menee hyvin lukuisten selätettyjen esteiden jälkeen.

Yksi heistä oli Griffin Furlong, joka joutui viettämään yönsä U-Haul–yrityksen pakettiautossa, Jacksonvillessa. Furlongin perhe oli ollut sekä suojissa että vuokrataloissa, kun hänen isänsä menetti työnsä vuonna 2007.

Furlong yritti pärjätä lukionsa baseball–joukkueen syöttäjänä, mutta huoli tulevasta vaivasi häntä. Sekasortoisesta elämästään huolimatta Furlong valmistui ensimmäiseltä vuosikurssilta hyvin arvosanoin. Nykyään Furlong on Floridan osavaltionyliopistossa kaiken kattavalla apurahalla ja hän toivoi, että pääsisi kesällä 2015 NASA:lle työharjoitteluun. Jopa osavaltionyliopiston baseball-joukkueen päävalmentaja otti Furlongiin yhteyttä, mutta hänen lukujärjestyksensä oli tuolloin liian täynnä. Seuraava vuosi on kuitenkin aina mahdollisuus.

Itsepalvelupesulasta oikeaan taloon

Myös Isaiah Lambilla oli Griffin Furlongin tavoin vaikeita aikoja. Lamb asui perheensä kanssa Hyuandai Elantra-autossa ja käytti paikallista itsepalvelupesulaa muun muassa vaatteidenpesuun. Lamb käytti sitä myös opiskeluun.

”Katsoessani häntä useina öinä melkein itkin, kun hän oli murtuneena auton perällä”, Lambillan äiti Valerie kertoi.

”Saatoin kysyä ’Onko kaikki hyvin’ ja hän vastasi ’Kaikki on hyvin, äiti’ ”.

Valerien täytyi pitää vapaata töistä, sillä hänellä todettiin kävelevä keuhkokuume. Lambin isällä, Donaldilla, oli taas sydänkohtaus eikä hänkään kyennyt palaamaan huoltomiehen töihin.

Nykyään Lambin perheellä on mennyt kuitenkin paremmin. Perhe asuu talossa ja Isaiah pelaa koripalloa Marist Red Foxesin koripallojoukkueessa NCAA-koripallon I-divisioonassa, joka on korkein yliopistosarja koripallossa.

”Mielestäni pitää vain muistaa, että se on väliaikaista”, Lamb pohtii.

”En sano, että se on helppoa, mutta voit päästä yli siitä. Voit lakata olemasta koditon.”

Osa nousee pohjalta, osa laskee huipulta

Amerikkalaisjalkapalloilija Michael Oher kertoi elämäkerrassaan rankasta lapsuudestaan auttaakseen kodittomia lapsia. / Wikimedia

Urheilulupausten lisäksi muutama huippu-urheilijakin on ollut asunnottomana. Esimerkiksi Tennessee Titansia edustanut amerikkalainen jalkapalloilija, Michael Oher, oli muutamina kausina lapsina koditon. Hän kirjoitti myöhemmin I Beat The Odds –omaelämäkerran auttaakseen lapsia, jotka kärsivät lastenhoitojärjestelmästä ja kaduilla olosta.

Raskaansarjan nyrkkeilijä Shannon Briggskin oli lapsuudessaan koditon, ja hän joutui nukkumaan jopa D-junassa New Yorkin kaupungissa. Raskaansarjan mestari taisteli kuitenkin itsensä köyhyydestä huipulle.

Raskaansarjan nyrkkeilijä Shannon Briggs joutui nukkumaan lapsena yönsä junassa. /Wikimedia

Joillakin huippu-urheilijoilla elämä on taas mennyt päinvastaiseen suuntaan kuin Michael Oherilla tai Shannon Briggsillä. Esimerkiksi amerikkalaisjalkapalloilija Joe Gilliam Jr.n uran päättivät hänen päihdeongelmansa ja jättivät hänelle puille paljaille. Noina synkkinä aikoina hän panttasi kaksi Super Bowl –mestaruussormustaan ja oli kodittomana Nashvillen kaduilla.

Jääkiekkoilija Joe Murphyn ura päättyi myös päihdeongelmien vuoksi, ja pian hän löysi itsensä kodittomana ja varattomana. Murphy ei omista edes kännykkää, ja nykyään hän asustelee pienessä teltassa maanviljelijän pellolla Kanadassa.

Osa urheilijoista nousee siis köyhistä oloista parrasvaloihin ja elää unelmaansa, osalla parrasvalot taas päättyvät kaduille.

Teksti: Pekka Luokkala

Lähteet: Ranker, Sports Illustrated, ESPN, National Center for Homeless Education

Kuvat: Pixabay, Wikimedia