
Elämme monella tapaa mielenkiintoista aikaa. Vaikka korona ja sen vaikutukset ovat täyttäneet suurimmilta osin uutisotsikot, silti silmiini on pompannut viime aikoina uutisia, joissa kysyy itseltään; miksi jotkut toimivat näin?
Uutiset koskevat Yhdysvalloissa tapahtuneita poliisiväkivaltatilanteita, joissa kohteena on tummaihoinen ihminen. Näissä tapauksissa toimintamalli poliisilla on ollut normaaleista käytöstavoista voimakkaampaa ja aggressiivisempaa. Ajatus tällaisesta toiminnasta on osatekijänä lähtenyt ylemmältä tasolta, onhan Donald Trump joutunut useaan otteeseen ottamaan kantaa rasismiin. Ehkä juuri siksi Yhdysvalloissa kuohuu tällä hetkellä voimakkaasti, sillä itse presidentinkin mielipiteet asiasta ovat muuttuneet tiuhaan tahtiin.
Toiminta on edennyt jo vaarallisen pitkälle. Yhdysvalloissa on ollut vähän väliä rasismin vastaisia mielenosoituksia ja jopa mellakoita, yhtenä esimerkkinä jopa globaalisti levinnyt Black Lives Matter kampanja, joka esimerkiksi näkyi sosiaalisessa mediassa mustina julkaisuina. Myös urheilumaailmassa esimerkiksi koripallon NBA -liigassa peruttiin otteluita välittäen viestiä ottamalla osaa tapahtumiin. Tuntuu, kuin muualla maailmalla osataan asiaan suhtautua vakavasti, mutta Yhdysvaltojen toimenpiteet rasismin vastaiseen työhön ovat olleet hitaita ja tehottomia.
Eikä se riitä, että Yhdysvalloissa poliisit käyttäisivät voimakeinoja pahoinpidelläkseen, vaan lukuiset kohtaamiset erityisesti tummaihoisia kohtaan ovat päättyneet surmaamisiin. Yhdysvaltojen poliisiväkivaltaan liittyvästä uutisestakin selvisi, että Yhdysvalloissa poliisit pysäyttävät yleisemmin tummaihoisia ihmisiä kuin vaaleaihoisia sekä poliisien surmaamien ihmisten määrässä tummaihoisten osuus suhteessa vaaleaihoisiin on huomattavasti suurempi. Eletäänkö edelleen Yhdysvalloissa yhteiskunnassa, jossa ajatellaan yleisesti tummaihoisten kaikesta toiminnasta seuraavan vain pahaa?
Asiaa vakavoittaa erityisesti toistuvuus, joka on herättänyt suurta ihmetystä sekä vihaa maailmalla. Toukokuisen George Floydin kuolemantapauksen jälkeen olisi kuvitellut, että niin suuren mediahuomion saanut tilanne olisi muuttanut Yhdysvalloissa välittömästi käytäntöjä poliisien toiminnassa. Toisin kuitenkin kävi, sillä elokuussa uutisoitiin uudesta ampumiseen johtaneesta tapahtumasta, jossa tummaihoista Jacob Blakea ammuttiin useita kertoja. Tämä tuotti lisää mellakoita ympäri Yhdysvaltoja.
Onko tilanne Yhdysvalloissa todellakin niin, että asiaa ei oikeasti haluta ottaa vakavasti vai onko suhtautuminen asiaan laiskaa, hidasta ja välinpitämätöntä? Tulevaisuutta ajatellen tämän kaltaisia uutisia ei tarvitse montaa Yhdysvalloista maailmalle enää kantautua, sillä sen jälkeen maassa voidaan saada uutisiin vielä raaempaa materiaalia. Totuushan on myös se, että maahan tarvitaan nyt jos koskaan presidentti, joka lähtisi ajamaan määrätietoisesti rasismin vastaista työtä eteenpäin.