Stefanka Stoycheva, 51, on Bulgariasta kotoisin

Vaikka hän on koulutukseltaan ala-asteen opettaja, kahden lapsen yksinhuoltaja työskenteli pitkään isossa elintarvikkeiden maahantuontiyrityksessä

Siellä johtoasemassa oleva nainen johti 40-hengen tiimiä. Tulot eivät silti riittäneet. Äiti halusi lapsilleen paremman tulevaisuuden. Näin vuonna 2008 korkokengät sekä tärkeät palaverit jäivät sivuun, ja tilalle tulivat kumisaappaat ja ahtaat tilat. Stefanka tuli Suomeen siivoamaan isoja ruokakauppoja.
Kuusi vuotta myöhemmin hän päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä ja perusti siivousyrityksen. 

-Olen luonteeltani rohkea ja yritteliäs ihminen. Minulla on aina ollut tarve järjestää ja ohjata asioita sekä tiimejä, koska tämä liittyi myös edelliseen työhöni. Siivoojan työ oli minulle täysin uusi ja tuntematon, mutta siinä vaiheessa, kun tiesin olevani tosi hyvä siinä, tajusin, että voisin ihan hyvin johtaa omaa liiketoimintaa sen sijaan, että olisin jonkun työntekijänä.

Stefanka muistaa, että yrittäjyyden alussa vaikeinta on ollut tottua uuteen asemaan sekä työn katsominen uusista näkökulmista.

Minun oli todistettavaa ihmisille, jotka tunsivat minut siivoojana, että olen luotettava johtaja ja yhteistyökumppani. 

Stefankan omistama yritys tekee suurien ruokakauppojen sekä kotien siivouksia Varsinais-Suomessa. (KUVA: Viktorio Angelov)

Vaikka Stoycheva on asunut Suomessa 12 vuotta, hänellä on yhä vaikeuksia suomen kielen kanssa, ja hän kommunikoi mieluummin englanniksi. Ihmiset ihmettelevät usein, miksei nainen puhu vieläkään suomea näin monen vuoden jälkeen. 

-Ensinnäkin olen sitä mieltä, että jotkut ihmiset ovat hyviä opettelemaan uusia kieliä, toiset ei niinkään. Minä kuulun jälkimmäiseen kategoriaan. Kun saavuin Suomeen, tein 12-14-tuntisia työpäiviä ja kaikki mun vapaa-aika meni siihen, että lepäsin, jotta jaksaisin seuraavan työpäivän. Ei minulla ollut aikaa opetella suomea. Lisäksi mun silloiset pomot puhuivat englantia ja meidän välinen viestintämme sujui hyvin.
-Sitten perustin yrityksen ja aikaa oli vielä vähemmän. Olosuhteista huolimatta, tämä on virhe, jonka haluaisin korjata. Haluaisin opetella puhumaan suomea.

Stefanka on nyt ollut siivousalan yrittäjä kuusi vuotta, ja isoimmaksi haasteeksi tällä hetkellä hän kokee oikeiden ihmisten löytämisen. 

– On vaikeaa löytää työntekijöitä, jotka ovat tarpeeksi motivoituneita suorittamaan työtehtäviään sekä noudattamaan yhden tavallisen yrityksen ehtoja.
-Lisäksi siivousalalla on tietyt tuntihinnat, joiden on vaikeaa muuttua, vaikka esimerkiksi työntekijöiden palkat sekä siivoustarvikkeiden kustannukset nousevat jatkuvasti. 

Yhä edelleen siivoamassa. 

Kun Stefankalta kysytään, miltä hänen työpäivänsä näyttää, hän vastaa heti:
-Hektiseltä.

Hän joutuu kommunikoimaan päivittäin työntekijöidensä sekä asiakkaidensa kanssa.
– Jotkut ovat tyytyväisiä ja haluavat jakaa sen, toisilla taas on valituksia. Tämä on ihan luonnollista työprosessissa. Jos asiakas ei ole tyytyväinen johonkin, menen itse paikalle tarkistamaan, mikä siellä on vialla ja miten se voidaan parantaa.
Toimistossa teen paljon töitä koneella, mm. aikatauluja ja laskuja. Kommunikoin kirjanpidon kanssa ja yritän jatkuvasti seurata muutoksista alalla, jotta voisin aina olla ajan tasalla.
-Lisäksi käyn yhä edelleen itse siivoamassa. Fyysinen työ tekee hyvää. 

Vaikka Stefankasta on tullut liikenainen, hän käy yhä vielä siivoamassa itse. (KUVA: Viktorio Angelov)

Tasapainon löytäminen hankalaa

Stefanka toteaa, että hänen on vaikeaa pitää balanssin työn ja levon välillä. Hän sanoo, että yrittäjyys tuo aluksi mukanaan kovan halun sekä kunnianhimon menestyä, kehittyä ja päästä tietylle tasolle.

– Se on koukuttavaa. Sitten tulee se hetki, kun tajuaa, että on täynnä vain ja ainoastaan ajatuksia ja pelkoja, jotka liittyy työhön. Siinä voi helposti palaa loppuun ja näinä hetkinä on tärkeää, että lähellä on rakkaita ihmisiä. He ovat hyviä muistuttamaan, että työ on kylläkin elintärkeää, mutta se ei voi olla elämän tärkeintä asiaa. Itsestään huolta pitäminen on olennaista.

Miksi hyvin koulutettu ihminen, joka työskentelee kotimaassaan johtoasemassa, muuttaisi ulkomaille siivoamaan?

– Tuskin kukaan vastaisi tällaiseen kysymykseen mitenkään romanttisesti.
Minun syyni olivat taloudelliset. Nuorin lapseni oli kaksikuukautinen, kun minusta tuli yksinhuoltaja. Tilanne Bulgariassa ei näyttänyt hyvältä ja prioriteettini oli taata lapsilleni hyvää elämää ja koulutusta.
-Jouduin pariksi vuodeksi kamppailemaan oman egon kanssa, kun työkuvioiden muutos oli niin raju. Olen kiitollinen siitä Suomelle, että kun täällä tehdään tunnollisesti duunia, se arvostetaan. Täällä ei jaeta ihmisiä ammattinsa perusteella, toisin kuin kotimaassani, missä siivoojan työ tarkoittaa ainoastaan sitä, että ihminen on epäonnistunut kaikessa elämässään. 

Johtajana sinusta pidetään vähemmän 

– Kun ihminen on johtaja, hänestä pidetään vähemmän ja häntä tuomitaan enemmän. Neuvoni jokaiselle, joka unelmoi omasta liiketoiminnasta on, että mene rohkeasti eteenpäin, kuuntele omaa sydäntäsi äläkä sekuntiakaan muita.