ja armahtaa ahdistuneet ’konmarittajat’. Wabisabin suosio on vastaisku virtaviivaisille ja minimalistisille sisustustrendeille, koska se kehottaa sietämään epätäydellisyyttä ja keskeneräisyyttä.     

Wabisabi (侘寂) on japanilaisen estetiikan muoto, joka alun perin yhdistyi pääosin zenbuddalaisuuteen. Wabisabi käsitteenä kuvaa epätäydellisyyden, keskeneräisyyden ja häviävyyden kauneutta sekä yksinkertaisuuden ja vaatimattomuuden arvostusta. Wabisabi on laajentunut tyylimuodoksi, jonka ihanteita sovelletaan monimuotoisesti taiteesta ja filosofiasta aina sisustamiseen ja elämäntapaan.

Epätäydellisen täydellistä

Länsimainen ajattelu on pyrkinyt täydellisyyteen ja symmetriaan kauneuden ja estetiikan osalta. Ajatteluun on vaikuttanut arvostus matematiikkaa ja tieteen objektiivisia tulkintoja kohtaan, jotka keskittyvät täydellisyyden ja pysyvyyden ihannoimiseen. Pyrkimys täydellisyyteen on mahdollistanut paljon, mutta on samalla kannustanut jatkuvaan kuluttamiseen ja elämän kulumien korjaamiseen. Oletusarvo on ollut, ettei kolhuista, kulunutta ja epätäydellistä kukaan halua.   

Kintsugi korjaa halkeamat kultaliimalla.

Wabisabin suosion myötä myös länsimaissa kysymykseen vastaan yhä useammin ’kyllä’, koska elämänkatsomuksena wabisabi vapauttaa täydellisyyden ikuisesta tavoittelusta. Se herättää meidät huomaamaan kauneuden asioiden, tilanteiden ja esineiden hetkellisyydessä, kuluneisuudessa ja epätäydellisyydessä. Wabisabin mukaan kauneus ilmenee kunnioituksesta ohimenevää, haurasta, vaatimatonta ja jopa rikkonaista kohtaan. Esineet ovat wabisabi-näkemyksen mukaan kauniimpia, kun niissä näkyy ajan ja yksilöllisyyden jälki. Kulumia ja säröjä juhlistetaan ja korjataan, mikä entisestään lisää esineiden arvoa. Japanissa tälle on nimetty oma taiteenlajinsa: kintsugi; sen mukaan kullan värisellä liimalla ja maalilla korjattu esine on taideteos, ei jätteen keskelle joutava roska.  

Kodin elämä näkyy ja tuntuu 

Sisustuksessa wabisabille tyypillistä ovat luonnolliset materiaalivalinnat, kuten savi, puu ja pellava, joiden kulumat ovat kaiken keskiössä. Kodin sisustus saa olla suurpiirteinen, ja jossain voi jopa repsottaa: lehtipinot voivat kerääntyä lattioille, sängyt voivat jäädä petaamatta ja sohvatyynyt saavat jäädä ’vinksinvonksin’. Pääasia on, että kodissa on elämää!

Keskeneräisyys on tavoite wabisabi-kodissa.

Aidossa wabisabi-kodissa saa siis olla tyylikästä epäjärjestystä, kunhan se tarjoaa asukkaalleen hyvän ja rauhallisen elinympäristön. Materiaalien ja värien on silti soinnuttava hyvin yhteen, koska vain niiden avulla saavutetaan ’wabisabimainen’ tunnelma ja harmonia.

Wabisabi elämänkatsomuksena pyytää näkemään kauneuden keskeneräisyydessä, arvostamaan yksinkertaisuutta ja hyväksymään kaiken lopullisen katoavaisuuden. Oli sitten kyse ulkoisista asioista, kuten kodin sisustuksesta tai sisäisestä rauhasta, ajatusmaailma armahtaa meitä epätäydellisen täydellisessä elämässämme. Virtaviivainen ja täydellisyyteen tavoitteleva sisustus on mennyttä elämää – koti ei ole enää design-museo, vaan paikka, jossa on tilaa kaikille ja kaikelle. Niistä jää jälki ja elämän henki hetkellisyyden vääjäämättömyydessä.

Luonnon materiaalit ja sävyjen harmonia luovat wabisabin tunnelman.

Kuinka armahtavaa, kun tätä vertaa valtatrendien symmetrian, täydellisyyden ja minimalismin tavoitteisiin. Wabisabi nostaa luonnollisen, kuluneen ja vanhan keskiöön, ja juhlistaa niiden kolhuista kauneutta. Jopa roskalavalta löytyneet eripariset tuolit keittiön pöydän ympärillä ja mummolta saatu kolhuinen eteisen lipasto lasten kenkien saartamana ovat kuuminta sisutustrendiä, wabisabia. Täytyy myöntää, että täydellisyyden tavoittelussa ja ihannoinnissa ei ole paljon järkeä. Kuka jaksaa ja ehtii pitää kotiaan sisustuslehtien tilassa päivästä toiseen? Fanaattisinkin sisustaja kaipaa välillä vapautusta, jolle on nyt lupa ja armahdus:  

– Asiat tulee pitää aitoina ja autenttisina ja iloita siitä, että kerrankin sänkyä ei tarvitse pedata ollakseen ’cool’, neuvoo sisustuksen terndiguru Isom Johnson Elledecor.comin haastattelussa.

Ryppyiset pellavalakanat saavat jäädä näkyviin.

Luonnonmukaiset pihat ja puutarhat  

Wabisabi on voimissaan sisustamisessa, mutta yleistyy kovaa vauhtia myös puutarhan puolella. Monet noudattavat sitä tietämättään, kun antavat luonnonkasvien rehottaa ja hyödyntävät pihan materiaaleja, kuten kiviä sen koristelemiseen. Wabisabin yhteydessä ei pitäisi puhua koristelemisesta, koska mitään ei koristella, vaan annetaan olla niiden luonnonmukaisessa olotilassaan, kauniin epätäydellisinä.  

Wabisabi-piha on kaunis luonnollisena.

Arkkitehti Katariina Rautiala on yksi tietämättään wabisabia noudattavista ”puutarhureista”.

– Wabisabissa annetaan kasvien kasvaa eikä luontoa pakoteta mihinkään muottiin. Meidän puutarhassa on kaunis metsäosuus, jossa luonto saa olla sellainen kuin se luonnostaan on. Siellä on jäkälää ja kanervikkoa, ja jos puu kaatuu, se saa kaatua ja lahota paikoilleen. Puutarhaa on viehättävä seurata: minkälaisia pieniä ekosysteemejä ja yksityiskohtia sinne ilmestyy. Luonto on aina kaunis, kun ihminen ei lähde tuhoamaan sitä. Täytyy myöntää, että ihmisen käsitys estetiikasta voi olla aika lailla luonnonvastainen, toteaa Katariina. 

Varastojen ruostuneet aarteet laitetaan näkyville.

Wabisabi tuo varastojen ruostuneet aarteet ja pihojen luonnolliset materiaalit uuteen loistoonsa, eikä pihojen hoidosta oteta samanlaista stressiä kuin aikaisemmin. Wabisabi vapauttaa puutarhurit jatkuvasta rikkaruohojen nyppimisestä ja aitojen tasaamisesta sekä kehottaa kaivamaan vanhat kivet esiin ja jättämään ruosteinen tynnyri portinpieleen toivottamaan tulijat tervetulleiksi.

Suomalainen talonpoikaisarkkitehtuuri on wabisabia 

Mietittyään wabisabia arkkitehtuurin näkökulmasta Katariina löytää suomalaisesta talonpoikaisarkkitehtuurista ja wabisabista paljon yhtäläisyyksiä: ”molemmat tyylilajit kuvastavat pientä ja nöyrää yksityiskohtien hiomista ja käytännöllisyyttä”.  

Arkkitehtuurissa hän noudattaa wabisabin periaatteita, kun valitsee mieluiten luonnonmukaisia, kestäviä ja kauniisti vanhenevia materiaaleja, kuten puuta, kiveä ja betonia.

Suomalaista wabisabia.

-Wabisabi perustuu materiaalien aitouteen ja siihen, että ne vanhenevat kauniisti. Elämä ja rosot saavat näkyä. Pidän siitä, että rakennukset on tehty aidoista materiaaleista, jotka kestävät aikaa, elämää ja ilmastoa. Valkoiseksi maalattu kipsilevy ei vanhene kauniisti eikä se kestä kolhuja, määrittelee Katariina.  

Katariina toivottaa arkkitehtuuriin tervetulleeksi pienen epätäydellisyyden wabisabi-hengessä.

-Säntillisessä julkisivusuunnitelmassa voi olla jokin poikkeama, pieni häiriö, joka on harkittu ja tekee siitä kiinnostavan ja hieman epätäydellisen. Rakennuksista tulee mielenkiintoisia, kun lopputulos ei ole odotettavissa, kiteyttää Katariina arkitehtuurista wabisabia. 

Lähteet: ElleDecor.com, Japanahome.com, Wikipedia. Kuvat: Pixabay, Pinterest, Unsplash