Sofia Salosen lukioaika on kulunut pääosin kotona, mikä tuntuu Sibelius-lukion opiskelijasta isolta menetykseltä. (KUVA: Emilia Salonen)

17-vuotias Sofia Salonen opiskelee Sibelius-lukiossa tanssilinjalla toisella vuosikurssilla. Hän ehti käydä lukiota ensimmäisen vuoden melkein loppuun, kunnes koronakriisi iski.

Lukion aloittaminen tuntui jännittävältä. Salonen ei alkuun tuntenut ketään uudesta koulustaan. Juuri kun hän alkoi tottua lukiosysteemiin, jouduttiin siirtymään koronan pakottamana etäopetukseen.

“Alkuun se kaksi kuukautta etäopetusta tuntui tosi pitkältä. Nyt kun on oltu siinä jo pidempään, se tuntuu normaalilta”, Salonen kertoo.

Korona on vienyt paljon Salosen lukiovuosista

Salonen oli 16-vuotias, kun koronakriisi alkoi. Pian hän täyttää jo 18. Salonen kokee elävänsä parhaita nuoruusvuosiaan ja hän harmittelee, että korona on syönyt niitä. Sibelius-lukion motto kuuluu, että “Sibis on ihmisen parasta aikaa”, ja se paras aika on kulunut vain kotona ollessa. 

“Mietin usein, kuinka ärsyttävää, että korona sattui omien lukiovuosien kohdalle”, Salonen mainitsee.

Koronan myötä Salonen on ollut paljon erossa ystävistään. Salonen kertoo ikävöivänsä ystävien tapaamista koulussa ja koulun tapahtumia.

“Etäjuttujen myötä motivaatio on laskenut, ja opiskelu on huomattavasti vaikeampaa. Helposti hairahtuu opetuksesta, kun ympärillä on paljon ärsykkeitä kotona ollessa”, Salonen kertoo.

Salonen ja hänen ystävänsä ovat jo viime keväästä lähtien puhuneet ryhmävideopuheluita Zoom-palvelussa. Nyt he ovat siirtyneet Houseparty-sovellukseen. He etäyökyläilevät ja ovat puhelimen välityksellä koko ajan toistensa kanssa. Aamulla he heräävät niin, että kaverit ovat vieläkin puhelimessa. Hän pitää myös yhteyttä kavereihinsa sosiaalisen median kautta päivittäin.

Tanssiharrastus siirtyi koronan takia olohuoneeseen. (KUVA: Emilia Salonen)

Vapaa-aika Salosella on muuttunut koronan myötä paljon

Salonen harrastaa showtanssia tanssikoulu DCA:ssa. Ennen koronaa hänen vapaa-aikansa kului pitkälti tanssitreeneihin ja -matkoihin. Alkuun tanssitreenit hoidettiin omatoimisella lihaskunnolla ja harjoittelulla. Silloin Salosella oli vielä motivaatiota. Nykyään treenit ovat Zoomin välityksellä, ja niihin ei Salosella niin suurta motivaatiota ole.

“Onhan se ihan erilaista tanssia yksin kotona tietokoneen näyttöä katsoen, kuin hyvien ystävien kanssa isossa salissa peilien ympäröimänä”, Salonen toteaa.

Nyt kun Salonen on viettänyt aikaa kotona enemmän, häntä on alkanut kiinnostaa nuoruuteen jäänyt pianonsoittoharrastus uudestaan. Lisäksi hän on pyytänyt syntymäpäivälahjaksi ukulelea, jotta voisi alkaa harjoitella senkin soittamista.

“En usko, että olisi tullut mieleen tällaisia asioita, jos ei olisi ollut extra-aikaa kotona olemiseen nyt koronan takia”, Salonen mainitsee.

Etäkoulusta aletaan taas pikkuhiljaa päästä pois

Salonen kertoo, että Sibelius-lukiossa alkaa hybridiopetus, eli palataan osittain kouluun takaisin. Oppilaat on jaettu aakkosjärjestyksen mukaan kahteen ryhmään. Ryhmät vuorottelevat vuoroviikoin lähiopetuksessa ja etäopetuksessa.

 “On ihan kiva, että on kevyt aloitus lähiopetukseen. Ois voinut olla liian rankkaa siirtyä suoraan takaisin kokonaan”, Salonen toteaa.

Vanhojen tanssit siirtyivät aiemmin ilmoitetusta toukokuusta ensi syksylle.

“Tuntuu oudolta, sillä on jo abi, kun vihdoin tanssit pääsee mahdollisesti tanssimaan. Jos ne silloin vihdoin järjestetään”, Salonen pohtii.