Vuosi 2020 on jäänyt historiaan. COVID-19-virus on vaikuttanut jokaisen elämään ja muuttanut maailmaa monella tavalla. Viruksesta huolimatta vuoteen on mahtunut paljon muitakin tapahtumia, positiivisia ja negatiivisia. Yhteenvetona kokosimme vuoden jokaiselta kuukaudelta jonkin tärkeän aiheen, joka on jäänyt varjoon tai unohduksiin koronauutisten tulvan takia. Etenkin helmi-maaliskuun vaihteen jälkeen korona kaappasi leijonanosan palstatilasta ja muut aiheet hautautuivat hiljalleen sen alle.

Tammikuun luonnonkatastrofi loi savupilven vuoden ylle

Vuosi 2020 alkoi ilmastonmuutoksen aiheuttamien sään ääri-ilmiöiden merkeissä. Länsimaiden näkökulmasta merkittävin katastrofi oli tuolloin Australian maastopalot. 

Australian itärannikon Uusi Etelä-Walesin ja Victorian osavaltioissa pahiten roihunneet palot aiheuttivat laajoja tuhoja sekä ihmisille että ympäristölle. Maastopalot levisivät yhteensä 180 tuhannen neliökilometrin alueelle. Arvioiden mukaan tuhojen kustannukset ovat yli 60 miljardin euron luokkaa, ja palojen vaikutukset ympäristöön ja biodiversiteettiin ovat pysyvät. Tulipalot vaikuttivat arviolta noin kolmeen miljardiin nisäkkääseen, hyönteiseen ja matelijaan.  

Helmikuun aikana Itä-Afrikassa taivas pimeni

Vuosi alkoi suorastaan raamatullisten katastrofien merkeissä, kun tammikuun lopussa ja helmikuun aikana raportoitiin jättimäisestä aavikkoheinäsirkkojen invaasioita Itä-Afrikassa. Keniassa heinäsirkkatilanne oli pahin yli 70 vuoteen, ja niiden aiheuttamat tuhot maanviljelylle uhkasi asettaa 25 miljoonaa ihmistä nälänhätään Itä-Afrikassa. Heinäsirkkainvaasioita ei raportoitu pelkästään Afrikassavaan myös laajasti Lähi-Idässä.

Heinäsirkkainvaasion voi myös yhdistää ilmastonmuutokseen. Vuoden 2019 lopulla nähtiin rankkasateita Itä-Afrikassa, mikä loi heinäsirkoille poikkeuksellisen hyvät olosuhteet lisääntymiseen.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ja luonnon ääri-ilmiöt jatkuivat pitkin vuotta 2020. Kuvat: Wikimedia Commons & Pixabay. Muokkaus: Björn Elmgren.

Unohdettu sota jatkui maaliskuussa

Lähes kymmenen vuotta kestänyt Syyrian sisällissota kiihtyi jälleen, kun Turkki aloitti laajan sotilasoperaation Pohjois-Syyriassa Idlibin alueella helmi-maaliskuun vaihteessa. Tilanteesta oli muodostua kansainvälinen kriisi, kun pelättiin sodan syttyvän Turkin ja Venäjän välille. Turkki hyökkäsi Syyrian hallituksen joukkoja vastaan, joita Venäjä on tukenut sotilaallisesti.

Pohjois-Syyrian tilanne päättyi kuitenkin tulitaukoon. Samalla Turkin ja Venäjän läsnäolo Syyrian rajojen sisällä vahvistui. Turkki on ollut osallisena Syyrian sisällissodassa sen syttymisestä lähtien.

Pitkittyneet kriisit uhkaavat jäädä uutispimentoon, vaikka ei olisi niin poikkeavaa aikaa kuin 2020. Monta vuotta kestävät humanitääriset tragediat helposti normalisoituvat, eivätkä ne saa yhtä paljon mediahuomiota kuin tuoreimmat uutiset.

Huhtikuussa eskapismin mahdollisuudet paranivat pelimaailmassa

Vuosi 2020 on ollut monella tapaa historiallinen vuosi videopelimaailmassa. Huhtikuussa julkaistiin Square Enix -yhtiön kehittämän Final Fantasy VII -pelin uusintaversio. 

Pelimaailmassa tätä julkaisua oli odotettu, mikä näkyi myyntiluvuissa. Kolmen päivän aikana peliä myytiin yli 3,5 miljoonaa kappaletta, mikä teki siitä Playstation 4 -konsolin nopeimmin myydyn pelin.

Ilmastonmuutoksen ja globaalien ilmiöiden synkkien pilvien alla viihdemaailma jatkaa kehittymistään. Esimerkkinä pelimaailman vaikutusvallasta nykymaailmassa on Sonyn Playstation 5 -pelikonsolin julkaisu loppuvuodesta. Laitteita myytiin kahden päivän aikana yli kaksi miljoonaa, ja konsolia esiteltiin mediassa maailmanlaajuisesti.

Toukokuussa takaisin avaruuteen

SpaceX- Dragon -raketti lähetti kaksi yhdysvaltalaista astronauttia kansainväliselle avaruusasemalle, ISS:lle. Ensimmäinen matka oli Dragonin koelento, jota ohjasi kaksi kokenutta astronauttia. 

Lento oli ensimmäinen kaupallisen yrityksen miehitetty avaruuslento. Vaikka Crew Dragon ja sen kantoraketti ovat yhdysvaltalaisia, ne eivät ole Nasan, vaan SpaceX-yrityksen valmistamia.

SpaceX on miljardööri Elon Muskin perustama avaruusteknologiayritys, joka pyrkii kaupallistamaan avaruuslennot. Neljä avaruusturistia on varannut ensi vuodeksi lennon maapallon ympäri.

Kesäkuun grillissä koboltia, ruteniuminia ja cesiumia 

Suomen säteilyturvakeskus havaitsi kesäkuussa säteilyarvojen nousua. Helsingissä kerätystä ilmanäytteestä analysoitiin pieniä määriä koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja. Aineiden määrät olivat pieniä, eikä niillä ollut ympäristövaikutuksia tai vaikutusta ihmisten terveyteen. 

STUK arvioi säteilyn kantautuneen idästä. Viranomaiset eivät kuitenkaan ottaneet kantaa siihen, onko radioaktiivisten aineiden alkuperä Venäjällä. 

Venäjä kommentoi asiaa kertomalla, että heidän ydinvoimaloissansa ei havaittu raja-arvojen ylittävää säteilyä.

Säteilyn alkuperä jäi kuitenkin tuntemattomaksi. Päästöt voivat olla peräisin ydinvoimalasta, tutkimuskeskuksesta tai ydinkäyttöisestä aluksesta.

Heinäkuussa Puolassa käytiin tasaiset presidentinvaalit

Kun meillä harmiteltiin opiskelijalounaiden hintojen nousua, käytiin Puolassa taistoa presidentin virasta.

Puolan presidentinvaalit päättyivät istuvan presidentin voittoon. Andrzej Duda jatkaa voiton myötä Puolan presidenttinä seuraavat viisi vuotta. Keskusvaalilautakunnan mukaan Duda sai äänistä noin 51,2 prosenttia.

Uutistoimisto AP:n mukaan vaalit olivat Puolan historian tasaisimpia. 

Kilpakumppanit edustavat varsin erilaisia arvoja. 48- vuotias Duda edustaa konservatiivista ja kansallimielistä Laki ja oikeus – puoluetta. Myöskin 48- vuotias Trazkowski on liberaali keskusta-oikeistolainen. Molemmat ovat istuneet kansanedustajina Puolan parlamentissa sekä toimineet europarlamentaarikkoina Brysselissä.

Presidentinvaalien tuloksista valittaminen onkin ollut tänä vuonna varsin trendikästä, sillä Puolan oppositiokoalitio valitti tuloksista korkeimpaan oikeuteen.

Kooste videoista Beirutin räjähdyksestä. Lähde: Guardian News.

Elokuussa Beirutissa räjähti

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtui 4. elokuuta kaksi räjähdystä. Räjähdykset tapahtuivat satama-alueella, ja suuremman räjähdyksen aiheutti satamaan varastoitu ammoniumnitraattilasti.

Venäläisomisteinen rahtilaiva saapui Beirutin satamaan syksyllä vuonna 2013 teknisen ongelman vuoksi. Laivan omistajayhtiön mentyä konkurssiin miehistö jätti laivan lasteineen. Ammoniumnitraatti purettiin oikeuden päätöksellä sataman varastoalueelle odottamaan loppusijoituspaikkaansa.

Asiakirjoista käy ilmi, että tulliviranomaiset ottivat oikeusistuimeen useasti yhteyttä muistuttaen aineen vaarallisuudesta. Vastaus kuului vasta monta vuotta myöhemmin ja pitkälle kuuluikin.

Koko kaupunkia ravistelleessa räjähdyksessä surmansa sai 190 henkilöä ja yli 6000 loukkaantui.

Beirutin räjähdysonnettomuus on ollut yksi ihmiskunnan voimakkaimmista räjähdyksistä sulkien pois ydinräjähdykset sekä luonnonkatastrofit.

Syyskuussa löytyi elämää ulkoavaruuden pilvistä

Kansainvälinen tutkijaryhmä vahvisti syyskuussa löytäneensä vahvoja todisteita elämästä Venuksessa. Kyseessä on toistaiseksi vakuuttavin todiste elämästä maapallon ulkopuolella. 

Löydetyllä elämällä ei tarkoiteta vihreitä isosilmäisiä olioita, vaan löytö oli paljon pienempää ja yksinkertaisempaa. Tämän rikkihappoplaneetan peittävästä paksusta pilvikerroksesta löytyi nimittäin fosfiinia. Fosforin ja vedyn luoma kemiallinen yhdiste fosfiini on erittäin myrkyllinen aine. Sitä löytyy luonnon helmasta happamista ja vähähappisista oloista. 

Elävä todiste mahdollistaa nyt uudet tutkimukset muillakin planeetoilla. Seuraavat tutkittavat pilvikerrokset, joissa on elämän potentiaalia, löytyvät Jupiterin ja Saturnuksen ympäriltä.

Lokakuun Vuoristo-Karabahin sota  

Syyskuun lopussa Armenian ja Azerbaidžan välillä alkoivat sotarummut soida. Yli kuusi viikkoa kestänyt konflikti päättyi Armenian taipuessa tulitaukoon, ja rauhansopimus allekirjoitettiin marraskuun 10. päivänä. Sota vei tuhansien ihmisten hengen ja ajoi kymmeniä tuhansia siviilejä pakenemaan kodeistaan. 

Näiden naapurimaiden välillä on ollut rajakiistaa samasta alueesta vuodesta 1994 saakka. Syksyn konflikti oli pahin vuosien 1991–1994 jälkeen. Tuolloin Vuoristo-Karabahissa käyty sota tappoi 30 000 ihmistä ja päättyi tulitaukoon. Tulitaukoa on rikottu toistuvasti tämän jälkeen.

Maantieteellisesti Vuoristo-Karabah sijaitsee Azerbaidžanin puolella, mutta se on etnisesti armenialainen ja armenialaisten separatistien itsenäiseksi julistama alue.

Marraskuussa kerrottiin alaikäisten rikoksien laskusta Helsingissä

Helsingin Sanomat uutisoi vaarallisesta reilu sadan hengen nuorisoryhmästä Helsingin keskustassa. Kerrottiin, että nuoriso liikkuu vaihtelevissa joukoissa ja verkostoituvat sosiaalisessa mediassa. 

Vaikka Helsingin poliisi ja nuorisotyöntekijät ovat huolissaan kyseisestä nuorisolaumasta,

yrittävät he rauhoitella kansaa kyseisestä ilmiöstä. Poliisin tilastot nimittäin kertovat, että alaikäisiä koskevat pahoinpitely- ja ryöstörikokset ovat laskussa Helsingissä.

Valtaosalla helsinkiläisnuorista menee hyvin, mutta pieni joukko voi pahoin ja oirehtii rikoksia tekemällä, kommentoi Helsingin poliisi marraskuun tiedotteessa.

Venuksen pilvikerroksista löytyi elämää fosfiinian muodossa. Lisäksi Britannia erosi EU:sta jo vuoden vaihteessa, mutta kauppasopimuksen hyväksymiseen on aikaa vuoden loppuun saakka. Kuvat: Pablo Carlos Budassi & Pixabay. Muokkaus: Ida Konttila.

Joulukuussa päätös Brexitin ja Euroopan Unionin kauppasopimuksesta

Vaikka Britannia erosi EU:sta jo vuoden vaihteessa, on täydellinen eroprosessi vielä kesken. Soutaa huopaa Brexit -neuvotteluja on käyty nyt yhdeksän kuukautta. Kello tikittää, ja aika alkaa käydä vähiin kauppasopimuksen hyväksymisen kanssa. 

EU:n pääneuvottelija Michel Barnierin ja brittiläinen kolleega David Frostin erimielisyydet sopimuksesta liittyvät kalastukseen, tasavertaisten kilpailuedellytyksien määrittämiseen ja uuden suhteen valvomiseen. 

Mikäli minkäänlaista kauppasopimusta ei saada neuvoteltua, on vaarana, että EU:n ja Britannian väliset suhteet heikkenevät ja niiden välille muodostuu luottamuspula. 

Kauppasopimuksen hyväksymiseen on aikaa vuoden loppuun.

Toimittajina Nalle Elmgren, Ida Konttila ja Tuulia Kuusela.

Artikkelikuva: Wikimedia Commons. Muokkaus: Ida Konttila.