(Juttu on julkaistu alunperin PuMa Volleyn verkkosivuilla 19.11.2018 juttusarjassa PuMa toimii!)

Helsinkiläinen PuMa Volley järjestää yhdessä Virginie De Carne Volleyball Academyn, VDC:n kanssa junioreiden leirityksiä. Leirillä käydään hyvällä temmolla läpi ”uusia” haasteita pelaajille: iskulyönnin tekniikkaa, pelaamisälyyn liittyviä asioita, kannustamista, äänenkäyttöä ja muita lentopalloilijalle tärkeitä taitoja.

PuMan vanhempien D-poikien harjoituspeli.

Virginie De Carne myös valmentaa PuMan vanhempia D-poikia ja on lisäksi naisten ykkösjoukkueen taustajoukoissa. Sunnuntaina 11.11.2018 hän veti kaikille D-ikäisille pojille (synt. 2006-2007) yhteisen teholeirin Viikin monitoimitalolla.

Belgialaislähtöinen hakkurin paikkaa pelannut De Carne saavutti peliurallaan usean eri maan cup- ja liigamestaruuksia, muun muassa Belgiassa ja Italiassa, sekä Suomessa salolaisessa LP Viestissä. Parhaimmaksi pisteentekijäksi ja liigapelaajaksi hänet on valittu eri maissa myös moneen otteeseen.

Peliuransa jälkeen, vuodesta 2013 alkaen, hän on toiminut Suomessa valmennustehtävissä, kuten Salon Viestin juniorivalmennuspäällikkönä ja yhden kauden LP Kangasalan päävalmentajana naisten Mestaruusliigassa. Nykyisin hän on keskittynyt pyörittämään omaa VDC-akatemiaa ja toimii juniorivalmennuksessa eri seuroissa.

Nosto vaatii notkeutta.

LP Kangasalan kanssa De Carnella oli tarkoitus vetää kolmen vuoden projekti, mutta kausi jäikin vain yhteen vuoteen. Hän on tunnettu halustaan tehdä pitkäjänteistä ja tavoitteellista valmennustyötä.

– Seurassa ei oltu valmiita uudenlaiseen, kolme vuotta pitkään projektiin ja ideoihini. Se oli erilaista heille, mutta minulle tuttua ja normaalia muualta Euroopasta. Suomessa sellaiseen tyyliin ei ehkä ole totuttu. Onneksi se on tulossa tännekin. On todella loistavaa, että LP Kangasalallakin on nyt menossa samanlainen projekti Artun [päävalmentaja Keränen] kanssa, iloitsee De Carne.

Nuorempien D-poikien iskulyöntiharjoittelua.

Nuorten valmentaminen erityisen lähellä sydäntä

Virginie iloitsee myös siitä, että saa tehdä työtä edelleen hänelle tärkeän urheilulajin ja etenkin nuorten parissa. Hän kiinnostui itse lentopalloilusta jo lapsena, kun meni ensimmäisen kerran koulun lentopalloharjoituksiin. Siitä innostuneena hän liittyi kotikaupunkinsa lentopalloseuraan.

– Olin pitkä ja kun huomasin, että aloin osata ja kavereitakin alkoi tulla, tuli hyvä fiilis. Silloin totesin, että ”oi, tämä on minun lajini.” Oma motivaatio ja hyvät valmentajat auttoivat siihen, että 16-vuotiaana pääsin maajoukkueeseen ja 19-vuotiaana olinkin pelaamassa jo Italiassa.

– Nyt olen täällä Suomessa ja pidän nuorten valmentamisesta kovasti. Kyllä tämä minulla sydämestä lähtee. Kun katsoo Jounia, [Lind, E-poikien toinen valmentaja], miten hän on hyväsydäminen ja haluaa, että pelaajilla ja joukkueella menisi paremmin ja paremmin, sitä samaa minäkin haluan. Olen ollut ammattilainen koko elämäni ja olen tosi onnellinen, että minulla on työ lentopallovalmentajana, eikä toimistossa.

Virginie ohjaa, Jouni kirjaa ylös ja pojat kuuntelevat oppeja.

Pitkä päivä

Nelituntinen treenipäivä oli pitkä ja poikien yhteinen kommentti tilaisuuden päätteeksi olikin, että väsyttää.

– Hyvä vain, että väsyttää. Silloin treeni on ollut tehokas. Tosi hyvä fiilis minulle tästä päivästä jäi. D-pojat ovat nuoria ja tykkäävät pelata, mutta tietävät vielä pelistä varsin vähän, De Carne sanoo.

– Taidot kyllä kehittyvät. He voittivat pari turnaustakin jo. Nostot ja iskut sujuivat tosi hyvin.

Iskulyönti lähtee onnistuneesti.

Pitkän treenin etuna De Carne pitää sitä, että, valmentaja pystyy keskittymään pelaajiin yksilöllisemmin kuin tavallisesti. Jokainen on kuitenkin oma ja erilainen persoonansa. Lisäksi ehditään tietysti tekemään enemmän toistoja harjoitteissa.

Lopuksi hän kiittää poikia ja sanoo, että meno oli tosi hyvää tänään. Samalla hän tähdentää pojille, että jos leirin jälkeen yksikin juttu on paremmin kuin ennen leiriä, olette parempia pelaajia. Hän myös kehottaa poikia juomaan vettä ja neuvoo syömään hyvin, mutta kehottaa olla menemättä ”Heseen tai Mäkkiin.”

– Sitten ajoissa nukkumaan ja kännyköiden käyttö minimiin tai mielellään kokonaan pois.

Jouni Lind, joka on myös PuMan varapuheenjohtaja, sanoo että jokaiselle ikäryhmälle pyritään järjestämään oma tehotreeni ja leiri. Tulossa olevat leirit löytyvät tästä linkistä.

– Harjoitteet olivat tänään todella hyviä. Harjoiteltiin jokaista perussuoritusta, nostoja ja muuta. Jatkuvuutta korostettiin, että miten peli jatkuu suoritteesta toiseen sujuvasti. Oli myös tosi hyviä yksilötason harjoitteita, joita voin itsekin käyttää omassa valmentamisessani.

Yhteiset leirin loppusanat.

Maajoukkuemenestys ja näkyvyys

Maajoukkueiden menestys ja lajinäkyvyys on suomalaiselle lentopalloilulle varsin tärkeää. Ne luovat kiinnostusta lajia kohtaan. Nousujohteinen kehitys ja tason säilyttäminen vaatii uusia nuoria lentopalloharrastajia ja pelaajakykyjä, jotta maajoukkueisiin riittäisi jatkossakin tasokkaita pelaajia.

– Suomen lentopalloilun taso on hyvä ja se on parantunut vuosi vuodelta. Lajin parissa on osaavia ihmisiä ja taso nousee. Miehillä on tulossa uusi sukupolvi, mutta joukkueen kehittymiseen tarvitaan aikaa. Naiset ovat olleet tosi hyviä myös. Olen menestyksestä tyytyväinen, koska nuoret saavat idoleita, sanoo Virgine De Carne.

– Kun olin Italiassa, jokainen peli näytettiin televisiossa. Silti tuhannet tulivat myös katsomaan saliin pelejä. Fiilis on katsomossa kuitenkin aika erilainen kuin kotisohvalla istuessa. Salissa on parempi näkyvyys. Pallo on pieni televisiosta katsottuna, hän naurahtaa.

Lue myös: PuMa2 Viginien opeissa

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen