Tatuoituja pin up -malleja

Road to Ink -tatuointitapahtuman yhteydessä Jyväskylässä järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Miss Road to Ink -kilpailu. Se on kilpailu pin-up -tyylisuunnan omaksuneille naisille. Pin-up -tyyli ihannoi 40–60 –lukujen estetiikkaa, joka nostaa vahvasti esiin erityisesti naisten pukeutumisen ja tyylin. Siihen kuuluvat varsinkin näyttävät kampaukset, naisellisuuden korostamisen ja naiseudesta nauttimisen.

Kilpailussa haetaan ”ulospäin suuntautunutta, räväkkää, iloista ja sopivalla leikkimielellä varustettua 50-luvun  tyylisuuntaa rakastavaa pin-up -henkistä naista”.

Finalisteja on seitsemän. Heistä kaksi, Suvituuli ja Mira, asuvat molemmat Kuopiossa.

Rockin myötä naisellisuuteen

Suvituuli, pin-up -nimeltään Suzy von Riot, on 30-vuotias. Hän on alun perin kotoisin Pohjois-Karjalasta, mutta asuu nykyään miehensä ja kahden lapsensa kanssa Kuopiossa. Hän on innokas vintage-harrastaja ja remontoi tällä hetkellä miehensä kanssa 50-luvun taloa ollessaan hoitovapaalla.

Suvituulin tyyli on kehittynyt teini-iän punk/rock tyylistä rockabilly/psychobilly -tyylin kautta naisellisempaan suuntaan. Tyylissä sekoittuvat edelleen kaikki edellä mainitut, mutta kiinnostus pin-up -kulttuuria kohtaan näkyy vahvasti sekä tyylissä että elämäntavassa.

–Löydän itseäni koko ajan enemmän ja enemmän, Suvituuli sanoo ja kertoo rakastavansa laittautumista.

–Minulle tulee niin paljon itsevarmempi olo siitä, kun minulla on tukka mintissä ja rajaukset silmissä. Siitä tulee heti hyvä olo itselle.

Suvituulin mukaan hänen tyylinsä on viimeisen 10 vuoden aikana kehittynyt sellaiseksi, mitä se nyt on.

Mira (oik.) ja Suvituuli pitävät pin-up -tyylin naisellisuudesta. (KUVA: Anniina Savolainen)

Pin-up perheenäiti

Yksi- ja kolmevuotiaiden lasten äitinä Suvituuli on joutunut opettelemaan tyylinsä ja laittautumisensa suhteuttamisen muuhun arkeensa. Pin-up merkitsee hänelle elämäntapaa, tyyliä, asennetta ja tapaa ilmaista itseään.

–Se kuuluu jokapäiväiseen elämään, se on pilke silmäkulmassa, se on tapa ilmaista itseäni ja iloita naiseudesta, hän kertoo.

Suvituuli on oppinut nopeat keinot laittautua lasten kanssa, muun muassa laittamalla pinnit märkiin hiuksiinsa illalla kihartaakseen ne nopeasti ja kätevästi.

Silti hän saa kuitenkin osakseen ihmetystä käydessään leikkipuistoissa, istumassa kellomekossa laittautuneena hiekkalaatikon reunalla.

–Monesti tulee kysymyksiä, että miten jaksat ja miten kerkiät, hän sanoo, mutta kertoo myös, että saa itse arkeensa juuri voimaa laittautumisesta.

–Kun jaksan itseni laittaa, se on yksi pieni selviytymiskeino arkipäivistä, Suvituuli toteaa.

Uusia kokemuksia

Miss Road to Ink -kilpailulta Suvituuli hakee pääasiassa uusia kokemuksia, sillä hän ei ole osallistunut vastaavanlaisiin kisoihin aiemmin. Kilpaileminen on kyllä kiinnostanut, mutta elämäntilanne ei ole ennen tätä ollut sopiva.

Suvituulia kiinnostaa myös tavata uusia ihmisiä pin-up -skenen kautta. Uutena tulokkaana voitto tuntuisikin hänestä varmasti hienolta.

–Se olisi taas itsetuntobuusti, hän sanoo.

Kehittyvä tyyli ja minuus

Mira, pin-up nimeltään Minnie von Stripes, on 33-vuotias. Hän on lähtöisin Pieksämäeltä ja päätyi ”mutkien kautta” Kuopion Vartialaan. Omien sanojensa mukaan hänen tyylissään näkyy sekä psychobillya että pin-upia, ja hän nauttii muun muassa valokuvauksesta ja luonnossa olosta. Hänen perheeseensä kuuluvat tuore aviomies ja 7-vuotias tytärpuoli.

Miran tie pin-up -tyyliin alkoi noin 15-vuotiaana, kun hän löysi ensin Francine-musiikkiyhtyeen ja sitä kautta psychobilly-musiikkigenren kavereidensa kautta. Samalla löytyi musiikkiin kytkeytyvä tyyli. Tätä tietä pitkin hänen lookinsa lähti parikymppisenä pikkuhiljaa kehittymään.

Noin neljän vuoden aikana useiden kokeilujen kautta hän kokee löytäneensä yhä enemmän itseään: –Olen kokenut, että tämä tyyli on minun juttuni.

Näyttävä tyyli

Aiemmin Mira ei lainkaan voinut kuvitella laittavansa jonain päivänä kynämekon päälleen, mutta kaveri suostutteli asiaan. Kaveri huomauttikin sitten miten eri tavalla Mira kantaa itseään laitettuna ja tällättynä korkokengät jalassa.

–Tykkään laittautua, hän sanoo.

–Tykkään olla välillä rennommissakin vaatteissa, mutta minusta on ihanaa, kun saan oikeasti ajan kanssa laittautua tapahtumiin ja muihin.

Mira on saanut myös jonkin verran ihmetystä pukeutumistyylistään. Häneltä kysytään usein onko hän menossa joihinkin juhliin, esimerkiksi polttareihin tai häihin. Ihmiset kuitenkin ymmärtävät, jos hän selittää, että kyse on vain omasta tyylistä. Hän on myös saanut arkivaatteissaan kehuja osakseen hiuskukistaan ja etuhiustensa kiehkurasta.

Tottunut kisaaja

Mira on osallistunut aiemminkin pin-up -tyylilajin kisoihin. Miss Road to Ink on hänen kolmas kilpailunsa. Hän oli vuonna 2014 Underground Model -kilpailun semifinalisti ja osallistui viime vuonna Miss Route 5 -kisaan.

Mira ei alun perin aikonut osallistua Miss Road to Ink -kilpailuun, mutta sitten kaveri kehotti ja rohkaisi ottamaan osaa kisaan. Road to Ink oli Miralle ennestään tuttu tapahtuma, joten hän ei toisaalta nähnyt syytä olla osallistumatta.

–Kilpailun voittaminen ei kuitenkaan ole tärkeintä, vaan uuden kokemuksen saaminen ja uusien ihmisien tapaaminen, hän kertoo.

–Kokemus ja fiilis ovat uusi merkintä muistoihin, kun uutta tuli kokeiltua.

Voitto olisi kuitenkin kiva titteli ja sulka hattuun.

Näyttävä look kuuluu pin-up -tyyliin. (KUVA: Anniina Savolainen)

Miss Road to Ink -finalisteja voi äänestää voittoon Facebookissa: https://www.facebook.com/roadtoink/. Myös artikkelin naiset löytyvät Facebookista pin-up -aliaksillaan.

~Anniina Savolainen