My Favorite Things on toiminut nyt Helsingin keskustassa viisi kokonaista vuotta, jotka ovat olleet merkittäviä kehityksen kannalta.

Kello on vähäsen yli kaksitoista iltapäivällä ja Fredrikinkadun ikioma skeittikauppa My Favorite Things on ollut vasta tunnin auki. Ensimmäinen asiakas jo testaakin uunituoretta skeittilautaansa liikkeen edessä. Hän toteaa naurahtaen ystävälleen uuden laudan olevan aina alkuun hassun tuntuinen.

Kaupan viisivuotissyntymäpäiväjuhlia juhlittiin liikkeen tiloissa viime viikonloppuna aamuun asti, silti pojat ovat jo täydessä työn touhussa. Kuluneista viidestä vuodesta on työntekijöillä hyvä fiilis. Liike on heidän mukaansa kasvanut odotettua suuremmaksi.

 “Suurin tekijä menestykseen on ollut ehdottomasti asiakkaat”, sanoo My Favorite Thingsin myyjä Roope Venäläinen. 

Rullalautailun suosio on suurempaa kuin koskaan aikaisemmin. Liikkeen toinen vakiomyyjä Anton Malmberg kertoo skeittauksen maineen olevan nousussa varsinkin “setämiesten” keskuudessa. Aikoinaan lajin lopettaneet ovat saaneet intoa aloittaa uudestaan, ja nyt tarvitsevat oikean kokoisia välineitä. Myös lasten keskuudessa skeittausta aloittaa yhä useammat.

 “Suurin tekijä menestykseen on ollut ehdottomasti asiakkaat”

Merkittävä syy kasvavaan kulutukseen johtuu nykyisistä trendeistä. Liikkeen kanta-asiakkaisiin kuuluu suuria merkkien faneja. Rullalautailuun erikoistuneet vaatemerkit ovat todella haluttua tavaraa. My Favourite Things myy tuotteita loppuun jo julkaisupäivinä. 

 “Kaupan asiakaskunta jakautuu melkeinpä puoliksi tosikko skeittaajien, ja vaatefanaatikkojen kesken”, Anton toteaa.

 Kanta-asiakkaita löytyy useita molemmista leireistä. 

Kaikista halvin harrastus rullalautailukaan ei ole. Lautaan kuuluu monta osaa, mitkä yleensä ostetaan erikseen. Pelkkä dekki, eli itse lauta voi maksaa mitä vain kuudestakymmenestä eurosta, kahdeksaankymmeneen euroon. Siihen päälle vielä trukit, ja niihin renkaat, ja niiden sisään taas laakerit, voi hinta olla lähempänä toista sataa euroa. Tempuissa osia hajoilee, ja sitä mukaan niitä tullaan hakemaan lisää. Valinnanvaraa on ja osa merkeistä on kestoklassikoita jo 90-luvulta. Vanhan koulukunnan merkit hallitsevat skeneä edelleen.

Skeittaukseen omistautuneita liikkeitä on koko Suomessa vain kahdeksan kappaletta. Niistä kuusi sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Kilpailu ei silti ole veristä. 

“Meillä, niinkuin monilla muillakin liikkeillä on selkeä oma linja, jonka asiakkaat tietää.”, Venäläinen kertoo.

Viiden vuoden aikana tuotteet, asiakkaat, sekä myyjät ovat vaihtuneet, mutta meininki on pysynyt samana. Vasta kolme viikkoa harjoittelussa ollut Samuli Saastamoinen kehuu työpaikkaansa. 

“Rento meininki ja itse skeittaus on se mikä tekee tästä mieluisan paikan.”, Saastamoinen ylistää. 

Kollegat komppaavat. 

Jatkosuunnitelmat ovat selvät. Ainakin toiset viisi vuotta lisää ja täsmälleen samalla linjalla. Mitä sitä hyväksi todettua muuttamaan.

 “Jenginä liikutaan.”, Roope Venäläinen toteaa. 

Kaikki kundit virnistävät ja yhtyvät tähän.