Tokion olympialaiset ovat paineen alla. (Kuva: pixabay.com)

Kesällä järjestettävät Tokion olympialaiset saivat huonoimpaan mahdolliseen aikaan pisaratartunnalla leviävän vihollisen. Kiinan presidentti Xi Jinping kutsuu COVID-19 –nimellä riehuvaa koronavirusta termillä paholaisvirus, ”devil virus.” Koronavirus vaikuttaa jo laajasti Kiinan ulkopuolella.

Tartuntoja on jo yli 80 000 ja kuolemat vähän alle kolmen tuhannen. Hubein maakunnassa sijaitsevasta Wuhanista lähtenyt virus aiheuttaa yleisesti lieviä hengitystieinfektioita. Viruksesta on tehty havaintoja ympäri maailman ja karanteenit yleistyvät pahimmissa paikoissa, kuten pohjois-Italiassa ja Iranissa. Turkki ja Pakistan ilmoittivat sulkevansa rajansa Iranin kohdalla ja pohjois-Italiassa on kymmenen kuntaa eristetty liikkumisen rajoitteilla tai ulkonaliikkumiskielloilla.

Massiivinen urheilutapahtuma olisi siis ihanteellinen leviämispesäke virukselle ja saattaisi muuttaa rajun epidemian kansainväliseksi pandemiaksi. Kesäolympialaisten pitäminen on aito huolenaihe, sillä kisakaupunki Tokio on aivan Kiinan vieressä ja muutenkin Japanissa on virustartuntoja havaittu 45 kappaletta.

Asiaa ei helpota myöskään se, että Japanin vesillä seilaavasta Diamond Princess –risteilyaluksesta löydettiin usealta matkustajalta koronavirus. Havainto tehtiin viime viikon torstaina (20.2.2020). Leviämisen todetaan lähteneen vain muutamasta henkilöstä, mutta oikeaoppisen karanteenin puute mahdollisti virukselle rauhallisen idännän isännästä toiseen. CBS News uutisoi viime lauantaina, että risteilyaluksella ei ollut minkäänlaista kontrolloitua karanteenia. Virus levisi kaikkialle ja koko laiva todennäköisesti saastui. Lopulta viikonloppuna risteilyaluksen evakuoinnin yhteydessä todettiin kolmeltakymmeneltä ihmiseltä positiivinen virusnäyte.

Tämä aiheutti keskustelua Japanin kyvystä hoitaa vakavaa epidemiaa vain viisi kuukautta ennen kisoja. Massatapahtuma, läheinen sijainti ja huonosti hoidettu ennakkotapaus ovat lisänneet painetta osallistujien päätöksenteossa. Jos Tokiossa koronavirus leviää, onko Japanilla – tai koko maailmalla – mitään mahdollisuuksia jälkikorjaukseen?

Olympiajärjestäjät eivät kuitenkaan luovu uskosta. Kansainvälinen olympiakomitea, Tokion olympialaisjärjestäjät ja jopa Tokion kuvernööri Yuriko Koike vakuuttavat kisojen tapahtuvan ajallaan. Ymmärrys tilanteen vakavuudelle löytyy, mutta koronaviruksen oletetaan päättyvän jo kesäolympialaisiin mennessä. Epidemiaa pidetään pelkästään haasteena.

Silti viime lauantaina olympialaisiin valmistautuneiden vapaaehtoisten koulutus peruutettiin ”haasteen” takia ja urheilun puolesta useita tapahtumia on peruttu. Esimerkiksi Japanin jalkapalloliiga perui ottelunsa maaliskuun 15. päivään asti koronaviruksen leviämisen pelossa.

Tilanne on selvä. Olympialaisten pitäminen on ylitsevuotava riski koronavirusta ajatellen. Asenne vaikuttaa hiukan rohkealta ja järjestäjillä onkova luotto asioiden järjestymiseen. On kuitenkin silti hyvä muistaa, että vaikka uusi COVID-19 on levinnyt ärhäkkäästi, on sen uhka peruskuntoisen ihmisen terveydelle lievempi. Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen toteaa helmikuun alussa Aamulehdelle, että virus ei ole poikkeavan vaarallinen perusterveelle nuorelle ihmiselle.