Viinibaari Muru järjestää keskiviikkoisin toistuvan viinivisan. Helsingissä Lönnrotinkadulla sijaitseva pieni ja tunnelmallinen viinibaari on koronarajoitusten lievennyksestä saakka haastanut vanhoja pubivisoja uudenlaisella konseptilla.

“Halusimme vastata ainaisten pubivisojen massaan luomalla meidän näköisen visan”, sommelierit Satu-Paula Vilhunen ja Samuil Angelov kertovat innoissaan yhteen ääneen.
Lönnrotinkadulla autot vilistävät iltapäivän ruuhkassa ja aurinko kimmeltää vanhojen kivitalojen välistä. Viinibaari Murussa on jo muutama asiakas paikan päällä hyvissä ajoin.

Tunnelma on odottava ja vielä noin puoli tuntia ennen visan alkua on vaikea sanoa, kuinka paljon osallistujia tämänkertainen tapahtuma kerää.
Baari on sisustettu modernilla otteella, kuitenkin niin, että perinteiset kliseet, kuten viinipullojen täyttämä seinä sekä pöydille sijoitetut kynttilät, luovat tutun tunnelman. Pian alkavaan visaan osallistuvalle istumapaikkoja on myös monenlaisia. Baaritiski, ikkunan edessä majaileva sohvaryhmä tai perinteinen ravintolan pöytä tarjoavat kaikki kullekin porukalle mieluisan visailumiljöön.

Itse visa on tällä kertaa rakennettu kymmenen kysymyksen varaan, joista kaikista saa kysymyksestä riippuen yhdestä kolmeen pistettä. Maksimipistemäärä tämän viikkoisessa visassa on 17 pistettä.
Viinivisa on baarin henkilökunnan mukaan pyritty rakentamaan leikkimieliseksi, helposti lähestyttäväksi viinin ystävän ohjelmanumeroksi.
“Mukana on viineihin liittyviä asiakysymyksiä, mutta heitämme kyllä sekaan aina hieman kauempaakin haettuja linkityksiä, kuten esimerkiksi elokuvien maailmasta”, Samuil Angelov avaa.
Tällä kertaa yhdessä kysymyksessä haettiin muun muassa italialaista automerkkiä.

“Odotamme yleensä, että ihmiset ehtivät rauhassa ottaa istumapaikat ja juomista ennen kuin aloitamme kysymyspatteriston. Mikäli joku haluaa lämmitellä ja tehdä muutaman haarahypyn niin sekin on mahdollista” Angelov maalailee iloisesti, Vilhusen nauraessa vieressä.
Visa alkaa ja jokainen pöytäryhmä saa eteensä vastauspaperin ja kynän. Kysymyksiin vastausaikaa on minuutti, ja varsinkin noviisimmalle viinituntijalle se tuntuu hyvin lyhyeltä. Kysymykset käsittelevät viinintuotantoalueita, rypälelajikkeita sekä oheistuotteita, kuten mikä on oikeanlainen lasi tietylle viinille. Tämänviikkoinen visa on osallistujien reaktiosta päätellen vaikea.
Uuden oppimisen ja mukavan illanvieton perässä visaan mukaan ovat lähteneet myös kaverukset Tatu ja Kelvin.
“Kelvin kutsui ja sitä kautta päätimme tulla paikalle. Kiinnostusta viineihin löytyy ja täällä on loistava tunnelma. Tämä visa on hyvä myös siitä, että tässä oppii, miten vähän oikeasti viineistä tietää”, kaveruksista Tatu kertoo.

Pikemmin kuin huomaakaan visailun kysymykset on kyselty läpi ja lopputulosten odottelu voi alkaa. Voittoon riittää tällä kertaa kymmenen pistettä. Omaksi yllätyksekseni tällainen kolme viinilajiketta, valko-, puna- ja kuohuviinin, tunteva noviisikin onnistui arpomaan itselleen kolme pistettä.
Tapahtumana viinivisa oli virkistävä uutuus, ja etenkin viinibaarin henkilökunnan luoma rento tunnelma toimi kutsuvana uusille tulevaisuuden viinitietäjille.
