Closeup Photo of Liquor Bottle Against Black Background( KUVA: Robert Capa / AOP)

Maailmaa ei voi muuttaa, mutta itseään voi. Ajattelen tätä usein, kun toistan saman virheen yhä uudestaan, ja koko ajan tiedostan lopputuloksen. Einstein kutsui sitä tyhmyydeksi, mutta on olemassa monenlaista tyhmyyttä. Kuten suurin osa ystävistäni myös minä opin kantapään kautta. Moka on lahja, ja kertaus on opintojen äiti.

Moni tekee päätöksensä hetken mielijohteesta ilman harkintaa. Päätöksentekoon ei välttämättä ota itse edes kantaa, kun kaverin suostuttelemana lähtee mukaan mihin vain. Mielessä pyörii hauska ilta hyvässä seurassa ja uusien ihmisten tapaaminen, mutta se ei lohduta aamulla, kun rypee infernaalisessa darrassa. Miksi juon viina kuin sieni, vaikka tiedostan tulevan krapulan? En ole masokisti, mutta huonovointisuus on liian pieni hinta ryyppäämisestä.

Alkoholismista ei kohdallani ole kyse, vaan enemmänkin hauskanpidosta. Olen pienestä pitäen vihannut sitä, kun aika käy pitkäksi eikä ole mitään tekemistä. Kuten tupakoitsijat hakeutuvat toistensa seuraan, niin teemme myös me viinamäen miehet. Koen henkilökohtaisena potkuna munille sen, että valtio holhoaa aikuisen miehen juomista ja tupakointia. Paapomisen on loputtava, tupakan ja alkoholin hintaa tulee laskea ja veronkiristykset suunnata makeisiin.

En häpeä myöntää, että dokaaminen kuuluu terveen nuoren miehen mielipuuhiin, mutta käyttö vähentyisi huomattavasti, jos haarahippaharrastus veisi voiton viinasta. Olen itse jo siinä pisteessä, että suutun, kun minua yritetään kontrolloida.

Minulla ei ole ongelmaa viinan kanssa. Ongelmat syntyvät, kun joudun kuskaamaan sitä ulkomailta. Kotimaan hinnat ovat vailla järkeä. Sama tilanne on myös tupakan kanssa. Miksi minua rangaistaan siitä, että Euroopan unioni ei toimi halutulla tavalla ja brexit brexit? Miksi Euroopan jäsenmaissa vallitsee täysin eri säännöt? Otan esimerkiksi uskollisimman kaverini, eli viinan. Miksi Suomessa alkoholin myynti loppuu iltayhdeksältä, kun jossain toisessa EU-maassa saan sitä läpi yön? Mitä virkaa on Schengen-sopimuksella, kun tavarat, ideat eivätkä ihmiset saa vapaasti kulkea maasta toiseen? EU ei pakota meitä järjettömään alkoholipolitiikkaan, suomalaiset poliitikot tekevät sen meidän puolestamme.

Kaikesta huolimatta: meillä päin perjantai on pullo perkele, ja märkää on ilman, että vettä sataa.

 

( KUVA: Robert Capa / AOP)