Aurinkoinen keskiviikko Senaatintorilla.

Koronapandemia ajoi idean Senaatintorin Jättiterassista. Yli sata toimijaa haki keväällä itselleen terassipaikkaa, joista Torikortteleiden kiinteistökehitysyhtiö Helsingin Leijona Oy valitsi hakijoiden keskuudesta yhteensä 16 ravintola-alan toimijaa.

Tilasin kahvin mustana ja istahdin Senaatintorin Jättiterassille aistimaan keskieurooppalaista tunnelmaa. Aurinko pastoi, puheensorinaa kuului joka puolella ja kesän lopusta ei ollut tietoakaan. Jättiterassi on ollut piristämässä Helsingin katukuvaa heinäkuusta alkaen.

Torilla viljelylaatikkoviidakko

“Tämä on Helsingin kaupungin yhteinen projekti, jonka tavoitteena on elävöittää kaupunkia. Elvyttävä piristysruiske koronakesään niin yrityksille, kaupunkilaisille kuin kotimaanmatkailijoille”, kertoo Salla Salo, Torikortteleiden viestintäpäällikkö.

Jättiterassilla turvallisuus on otettu huomioon erityisen hyvin. Tilaa rajaa 200 viljelylaatikkoa, jotka sisältävät erilaisia hyötykasveja ja -kukkia. Terassin visuaalisesta ilmeestä vastaa suunnittelija Linda Bergroth.

“Koronan vuoksi istumapaikat ja sijoittelut ovat laskettu tarkkaan, ja torilla on runsaasti käsienpesupaikkoja”, Salla täydentää.

Ystävykset Hanna Lehtinen (vas.) ja Biritta Asunmaa (oik.) nauttivat tunnelmasta.

“Keidas keskellä kaupunkia”

Jättiterassilla järjestetään tapahtumia paljon, kuten livemusiikkia. Tunnelmaa ja ruokaa olivat tulleet nauttimaan myös ystävykset Hanna Lehtinen ja Biritta Asunmaa.

“Rento ja kaupunkimainen. Sanoisin, että keidas keskellä kaupunkia”, kertoo Hanna Jättierassin yleistunnelmasta. 

“Tänään on kaunis ilma ja haluttiin kokea tämä ennen kuin sulkeutuu. Kaupungilta hieno satsaus. Tämä on ihan parasta”, jatkaa Biritta.

Senaatintorin jättiterassilla riittää väkeä aamusta iltaan.

“Istun pari minuuttia päivässä”

Viiniravintola Briccon yksi omistaja on Heikki Vedenoja, joka on ollut erityisen tyytyväinen ja aurinkoiset työpäivät Jättiterassilla pystyy näkemään hänen ruskettuneista kasvoistaan. 

“Tämä on tuonut kaikille lisäarvoa, kuten viinin maahantuojille ja ruokatoimittajille. Ravintolapaikka Senaatintorilla on nostanut myös Briccon arvostusta ja näkyvyyttä”, Heikki kertoo innoissaan. 

“Lähden kotoa kello 11 aikaan ja työt Jättiterassilla alkaa kello 12. Toinen työntekijä saapuu paikalle kolmen aikaan ja asiakkaita riittää. Anniskelu päättyy kymmeneltä illalla. Ehdin istumaan pari minuuttia päivässä.”

Heikki Vedenojan työpäivät ovat 12h pitkiä.

Jatkosta keskustellaan

Jättiterassin suosio on yllättänyt ja asiakkaat sekä toimijat toivovat jatkoa ensi kesänä. Salla Salon mielestä terassin konsepti olisi toteuttavissa tulevinakin kesinä – ja vaikka muuallakin.

“Laitetaan nyt kuitenkin tämä kesä ensin pakettiin, kerätään faktat tiskiin ja tehdään loppuraportti. Mitään päätöksiä jatkosta ei ole vielä tehty, mutta toiveita siitä on tullut paljon”, pohtii Salla.

(KUVAT: Elina Ekström)