Perjantaina, Radiofestivaalien 2019 viimeisenä päivänä oli vuorossa aamupäivällä kuunnelmasarja, jonka jälkeen iltapäivällä kilpailtiin vielä podcast-sarjassa.

Laajasalon opiston kirjoittajalinjalaiset Jyri Uurtimo (vas.), Margareeta Lauronen, Emilia Hulkko ja Joel Mäkipuro odottamassa kuunnelmakilpailun alkua.

Kuunnelmasarjan osallistujia oli yhdeksän, joista kuusi Laajasalon opistosta: Joel Mäkipuro, Margareeta Lauronen, Jyri Uurtimo, Emilia Hulkko, Krista Lehtonen ja Marko Laakkonen.

Tuomariston muodostivat poikkeuksellisesti vain kaksi jäsentä: radiodokumentaristi ja dokumenttielokuvien ohjaaja Elina Hyvärinen ja Laajasalon opiston näyttelijätaiteiden linjojen ohjaaja  Ulla-Riikka Koskela. Tavallisesti kolmantena jäsenenä on edellisen vuoden voittaja, mutta tänä vuonna hän oli esteellinen.  

Kuunnelmasarjan voiton vei Lapin yliopiston jo eilen kunniamaininnalla palkittu Timo Metsäjoki teoksellaan ”Runoilija”.

Tuomaristo kiitteli teknisesti ja äänisuunnittelultaan tasapuolista teosta, joka oli “itsensä pituinen ja kuulijalle tunnistettavan aito.” Komedia on vaikea laji, mutta tuomariston mielestä nyt onnistuttiin. Kuunnelman aiheena olivat humalaisen miehen mietteet WC-pytyllä.

Sarjan kunniamaininnat saivat Oulun ammattikorkeakoulun Pekka Ohtokangas ja teos ”Kärpäsen elämää”, sekä Laajasalon opiston Krista Lehtonen teoksellaan ”Per Fumum”. Otso eikä myöskään Krista olleet paikalla Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) Tulio elokuvasalissa Helsingissä.

Kristan kuunnelmaa tuomaristo kuvaili käsikirjoitukseltaan vaikuttavaksi, isoja teemoja arkisten kuvien kautta kuvaavaksi.

– Erittäin kunnianhimoinen ja tarkkanäköinen työ, tuomaristo päätti perustelunsa.

Kuunnelma perustui metsällä olevan kertojan pohdintaan omista arvoista, maaseudun ja kaupungin suhteesta.

Salin yleisöäänestyksen perusteella kunniakirjan sai kuunnelma ”Kohtaamisia” tekijänään Arno Rantanen Voionmaan koulutuskeskuksesta Tampereelta.

Laajasalon opiston paikalla olleet kilpailijat olivat tyytyväisiä ja kiitollisia saamaansa palautteeseen ja kertoivat sen olleen kannustavaa ja rakentavaa. Jokainen kertoi olevansa paikalla hyvillä mielin ja jännityksenkin menneen ohi, kun oma teos oli kuultu.

– Kritiikki on tervetullutta ja on hyvä tietää missä itsellä on kehitettävää, totesi Emilia. Hänen kuunnelmansa oli nimeltään ”Hei Mari!”

Joel oli hieman eri mieltä, vaikkakin tuomarien palaute oli ”Välitiloja” -teoksesta asiallista ja ymmärrettävää.

– En silti ihan saanut konkreettisia juttuja poimittua palautteesta.

Margareeta sanoi huomanneensa teoksessaan ”Passio” saman asian, mihin tuomarit kiinnittivät huomionsa.

– Puheen ja musiikin äänitasot olivat todellakin liian lähellä toisiaan, kun niitä nyt raikkailla korvilla kuuntelin.

Jyri onnistui ”Requiem-Resurrectio” -teoksellaan herkistämään tuomaristoa.

–  Kiva kuulla, että teos kosketti tuomaristoa ja että he pitivät sitä kauniina. Olen iloinen!

Tuomaristo oli tyytyväinen teosten laajaan kirjoon ja yleiseen tasoon.

Podcast-sarja

Podcast-sarjassa podettiin ehkä hieman osallistujapulaa. Kilpailijoita oli vain neljä, joista kaksi oli Laajasalon opistosta: Nina Schleifer ja Eetu Laine.

Nina ja Eetu, podcast-sarjan kunniamainintojen saajat.

Myös podcast-sarjan tuomaristo oli poikkeuksellisesti kaksijäseninen, koska tavallisesti kolmantena jäsenenä on ollut sarjan edellisvuoden voittaja, joka oli nyt estynyt saapumasta paikalle. Tuomareina olivat Kirsi Takala, Bauer Median RadioPlayn tuotepäällikkö ja Annika Takaniemi, Nelosen podcast-palvelu Suplan tuottaja.

Sarjan voittajaksi ja myös saliyleisön suosikiksi tänä vuonna kohosi teos ”Yksi ainoa sipaisu”, joka kertoo tarinan tyttären lasisesta lapsuudesta – alkoholin värittämästä isän ja tyttären välisestä suhteesta.

– Juttu oli ansoikas, koukuttava ja liikuttava. Siinä oli hyvä tekninen taso ja myös hyvä editointi, tuomaristo perusteli valintaansa.

– Valinta tehtiin kahden teoksen välillä, mutta voittaja oli lopulta selvä, sanoi tuomaristo.

Voittaneen kuunnelman takana oli työryhmä Pekka Ohtokangas, Linda Tammela, Minna-Marika Kumpulainen, Jesse Kettunen ja Anni Hurtig Oulun ammattikorkeakoulusta.

Lopuille kolmelle podcastille, Laajasalon opiston Nina Schleiferin ”Kielenvääntäjät / Tähtis Nina”, myös Laajasalon opiston Eetu Laineen teokselle ”Naistenmies” ja Voionmaan koulutuskeskuksen Oskari Rötsän ja Susanna Partasen teokselle ”Myyräcast”, tuomaristo myönsi kunniamaininnat.

– Kilpailussa oli hyvä taso ja jokainen osallistuja on tehnyt hyvää jälkeä, joten haluamme palkita kaikki kolme, emmekä vain kahta, kunniakirjoin, päätti tuomaristo.

Oskarin ja Susannan mielestä se oli reilu peli.

– Me saimme tästä paljon positiivista fiilistä ja kivoja muistoja. Lähdemme palautteen pohjalta kehittelemään uusia podcast-jaksoja. Pari jaksoa on jo tehtykin. Ja radiota olemme tehneet myös, sanoivat Susanna ja Oskari.

Eetu kertoi myös jatkavansa podcastien tekemistä.

– Ensinnäkin oli kiva, että oma teos sai aikaan eniten keskustelua salissa. Mielipiteiden vaihtoa oli puolin ja toisin. Palaute oli uutta ja rakentavaa, ja sen turvin on hyvä lähteä viemään sarja loppuun ja saada sitä markkinoitua myös.

Ninan mielestä oli mahtavaa päästä kuuntelemaan podcasteja, joihin oli luotu hyviä tunnelmia.

– Podcast on mielenkiintoinen formaatti. Itse aion jatkaa omaa sarjaa kymmenisen jaksoa. Ja kyllä tässä kilpailussa täysin oikea työ voitti! Onnea voittajille!

Radiofestivaalien järjestäjien puolesta loppupuheenvuoron piti ammattikorkeakoulu Metropolian radiotyön lehtori ja Äänipolku ry:n jäsen Sami Huohvanainen.

– Järjestelyt sujuivat hienosti ja rutiinilla, kun jo toista kertaa tehdään. Yhteistyö eri laitosten ja instituutioiden kanssa on sujunut erinomaisesti. Onhan joukossa monia kokeneita tekijöitä.

Laajasalon opiston mediakoordinaattori Teemu Kataja ja viestintälinjojen opiskelijat hoitelivat tapahtuman striimauksen erinomaisesti.

Tapahtuman radioinneista ja kuvanvälityksestä vastanneet Laajasalon opiston mediakoordinaattorit Pasi Järviö ja Teemu Kataja kertoivat, että tekniikka toimi ja ongelmia ei ollut.

– Haluamme myös kiittää henkilökuntaamme eli Laajasalon mediaryhmien oppilaita hyvästä työstä. Sometuskin toimi mukavasti, he iloitsevat.

Seuraava Radiofestivaali järjestetään Tampereella ensi vuonna. Myy Ojanperä Tampereen yliopistosta ja Johanna Junttila Voionmaan koulutuskeskuksesta toivottivat tervetulleiksi sinne kaikki Helsingin tapahtumassa olleet ja muut kiinnostuneet.

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen