Kotimaisessa Veikkausliigassa on herännyt keskustelua kauden 2020 otteluohjelmasta. Keskustelun aiheena oli KuPSin ja SJK:n “hyvä tuuri”, kun puhutaan lauantaina ja perjantaina pelattavista kotipeleistä. Moni varsinkin pienempi seura haluaisi mieluiten pelata kotipelit juuri perjantaina ja lauantaina, koska taloudellinen tuotto on luonnollisesti parempi, kuin esimerkiksi maanantaina. Esimerkiksi TPS pelaa yhden kotiottelun lauantaina ja ei yhtään perjantaina. HIFK pelaa lauantaina kaksi kotipeliä ja perjantaina yhden. KuPSille “sattui” kotipelejä seitsemälle lauantaille ja yksi perjantaille. SJK:lla lauantaisia kotipelejä on yhdeksän ja kaksi kotipeliä joukkue pelaa perjantaina.

On ymmärrettävää, että muita seuroja hiertää KuPSin ja SJK:n saama etu. Toki europelien otteluohjelmaan tuoman edun ymmärtää jossain määrin, mutta noin räikeää eroa on vaikea käsittää. Asiassa täytyy ottaa huomioon myös se, että KuPSin omistaja Ari Lahti on Palloliiton puheenjohtaja ja SJK:n omistaja Raimo Sarajärvi on Veikkausliigan varapuheenjohtaja ja hän kuuluu liigan valiotyökuntaan. Uskooko joku, että juuri Lahdella ja Sarajärvellä kävi uskomaton tuuri? Samaa oli pohtinut TPS:n Veikkausliigajoukkueen päävalmentaja Tommi Pikkarainen HEO Median Floppitaulu-sivustolle.

- Otteluohjelma on kyllä todella erikoinen ja koitan vieläkin sulattaa sitä, että miten tuollainen on edes mahdollista hyväksyä. Tää on vähän sama kuin Veikkauksen pääjohtaja voittaisi Lotossa päävoiton kaksi kertaa putkeen. Se olisi teoriassa mahdollista, mutta epäilyt heräisivät varmasti. Voiko todella olla mahdollista, että KuPSin pääomistaja Ari Lahdella ja SJK:n pääomistaja Raimo Sarajärvellä kävi kauhea tuuri ja uskooko siihen tosissaan joku?

On huolestuttavaa, jos varakkaat ja vaikutusvaltaiset omistajat alkavat vedellä naruista kulisseissa oman joukkueensa hyödyksi.

KuPS aiheutti lisää keskustelua

Ilta-Sanomat uutisoi Ville Väänäsen kirjoittamassa jutussa 21.2, että hallitseva Veikkausliigan mestari KuPS sai poikkeusluvan pelata Veikkausliigaa kotistadionillaan, vaikka sen tekonurmi ei läpäissyt vaatimustestejä viime vuoden elokuussa, eikä myöskään lokakuussa. Asia herättää kysymyksiä, koska sääntöjä muutettiin kaikessa hiljaisuudessa. Ilta-Sanomien jutusta selviää, että KuPSin poikkeuslupa tuli mahdolliseksi, koska Palloliiton liittohallitus hyväksyi jälkikäteen vuoden 2020 liigalisenssiehtoihin liigahallituksen esityksestä tehdyn lisäyksen. Muistetaan, että KuPSin pääomistaja Ari Lahti on Palloliiton puheenjohtaja. KuPSin saatua poikkeusluvan kaksi liigalisenssikomitean jäsentä erosi tehtävistään. Tehtävistään komiteassa eronnut Tytti Saarinen kommentoi asiaa Ilta-Sanomille.

-Jos katsot lisenssisääntöjä, eroni liittyy siihen. Siellä on tehty muutoksia sääntöihin. Olen jättänyt eroanomukseni välittömästi sen jälkeen, kun liittohallitus hyväksyi sääntömuutoksen. Ehkä tämä kertoo tarpeeksi? 

Salailu ja asioista huonosti tiedottaminen antavat huonon kuvan liiton ja hallituksen toiminnasta. Niin otteluohjelmasta, kuin KuPSin poikkeusluvasta heränneet keskustelut ovat oikeutettuja, sillä toiminnasta tulee mieleen juurikin se, että vaikutusvaltaiset seurapomot vetelevät naruista oman joukkueensa hyödyksi. Olisikohan tulevaisuudessa syytä miettiä eturistiriitojen välttämistä sillä, että seurapomot eivät vaikuta liigassa ja liitossa vaikutusvaltaisissa tehtävissä?

Lähteet:

https://www.is.fi/veikkausliiga/art-2000006396024.html

https://www.is.fi/veikkausliiga/art-2000006414351.html