Kirsi Salonen, 48v palasi yllättävästi showtanssin pariin pidemmän tauon jälkeen

Kirsi Salonen oppi äitinsä sanojen mukaan ensin tanssimaan, sitten kävelemään. Ensimmäisen kerran Salonen nousi tanssilattialle 9- vuotiaana Aira Samulinin ”Rytmikkäät mannekiinit’’ – nimisessä tanssiryhmässä. Ryhmässä esiinnyttiin muotinäytöksissä, Samulinin idea oli tuoda tanssi muotinäytöksiin perinteisen kävelyn tilalle.  Vietettyään ryhmässä viisi vuotta jatkui liikkuminen aerobicin ja Zumban muodossa. Noin 15 vuotta sitten äitiyslomalla ollessaan Salonen huomasi ilmoituksen lehdessä lähellä järjestettävistä lattaritunneista ja palasi lajin pariin. Hän veti myös noin kymmenen vuotta sitten Suomen tanssistudioille tanssia ja lihaskuntoa yhdistäviä tunteja noin 1,5 vuoden ajan, sitten menivät nivelsiteet. 

Nivelsiteiden parannuttua hän jatkoi lattareiden parissa, kunnes vuosi sitten osallistuessa tyttärensä tanssikoulun syntymäpäiväjuhlille, tuli kutsu uuteen show-tanssiryhmään. Show-tanssi yhdistää monia tanssilajeja, kuten jazzia, nykytanssia ja erilaisia lattareita. 

Salonen tanssi viime vuoden DCA Encore 3 ryhmässä. Hän itse ylärivissä, vasemmalta katsottuna toinen. (KUVA:Nikke Nikulainen)

Tuntui, että koetanssi oli surkein suoritus ikinä

Salonen oli tanssikoulun syntymäpäiväjuhlilla, kun vanha tuttu lähestyi. Oma vanha koulukaveri, joka oli myös toiminut tyttären tanssiopettajana kertoi perustavansa Show- tanssiryhmän ja kutsui mukaan. Kyseessä olisi vuoden kurssi ja tavoitteena olisivat lokakuussa 2020 Oulussa järjestettävät SM- Ikäkausimestaruuskilpailut. Salonen suostui ja soitteli seuraavalla viikolla opettajan perään kysyäkseen lisää kurssista. 

Salonen ennen kisoja (KUVA: Päivi Korpimäki)

‘’ Mietin etteihän se ollut edes nähnyt mun tanssivan’’ , Salonen naurahtaa. 

Koetanssit menivät Salosen omasta mielestä heikosti:

‘’Tuntui surkeimmalta suoritukselta ikinä.’’

Sähköposti ryhmään hyväksymisestä kuitenkin tuli ja joulukuussa 2019 treenit alkoivat. 

Vuoden harjoitussuunnitelma uusiksi

Harjoituksia oli 1-2 tuntia kerran viikossa, kunnes ne keväällä loppuivat koronatilanteen vuoksi kolmeksi kuukaudeksi. Alkuperäinen kisasuunnitelma meni uusiksi. Koreografian oli tarkoitus olla valmis toukokuussa, mutta tilanteen myötä viimeiset muutokset tehtiin syyskuussa.  Kesäkuussa harjoituksia alettiin järjestämään ulkona ja muutaman kerran studiolla. Heinäkuussa ryhmä vietti kesälomaa ja elokuussa alkoi kunnolla kisoihin valmistautuminen. 

‘’Parhaimmillaan trenattiin 6 kertaa viikossa ja tuplatreenejä tuli myös vedettyä loppua kohden’’,  Salonen kertoo. 

Kisat järjestettiin 2.- 4. lokakuuta ja Salosen ryhmä DCA Encore 3 toi kultaa kotiin esityksellä ‘’Golden Years of Cinema’’ , jonka koreografina ja ryhmän ohjaajana toimi Nikke Nikulainen. (KUVA:Nikke Nikulainen)

‘’ Kisoissa oleminen oli ihan mieletöntä. Tyttärien kisoja katsoessa on toki jännittänyt, mutta olihan se eri tunne, kun oli itse nousemassa lavalle. Voin sanoa, etten hirveästi syönyt muutamaan viikkoon ennen kisoja. Voittaminen oli ihan uskomaton fiilis.  Koko ajan kyllä puhuttiin, että lähdetään voittamaan, vaikkei se itsevarmuus aina ollut läsnä vuoden aikana’’, Salonen kertoo tanssikisoihin osallistumisesta ja voittamisesta. 

Tanssi antaa omaa aikaa

Tanssissa parasta on itse tanssiminen, kun saa kuunnella musiikkia ja mennä. Saa oppia ja huomaa oppivansa uusia asioita. Toki parasta on myös uudet kaverit, tässä tapaa ihan mielettömiä ihmisiä ‘’ , kertoo Salonen tanssin parhaista puolista. 

Kysyttäessä haastavimmasta osasta lajissa hän vastaa: 

‘’ Piruetit! Niitä on treenattu ja niitä saa treenata lisää. Vaikka mulle onkin sanottu niiden menevän paremmin kuin ekalla kerralla. Peppupiruetit sujuu jo ilman mustelmia ‘’

Tanssi on antanut tanssitaidon lisäksi Saloselle omaa aikaa ja uusia ystäviä. Nyt kun kisat ovat ohi, on tavoite pitää mestaruudesta kiinni. Seuraavan vuoden kurssin koetanssipäivästä saadaan tieto ensi viikolla.