Haastattelut sekä lähdöt näkee radan keskellä sijaitsevalta isolta screeniltä.

Vermon raviradalla on käynnissä Suuren Suomalaisen Derbyn karsinnat. Kaiuttimista kuuluu edellisen lähdön voittaneen ohjastajan haastattelu ja tulevien lähtöjen hevosia lämmitellään radalla. Yleisössä tunnelma on odottava. 

Katsomon sisätiloissa toto-tiskillä käy porukkaa tiheään tahtiin. Ulkona osa nauttii terassin antimista ja toiset selailevat käsiohjelmia sekä analysoivat lämmiteltäviä hevosia. 

Suuri Suomalainen Derby on Suomessa syntyneiden nelivuotiaiden lämminveriravureiden päätähtäin. Finaalin pääpalkinto on peräti 150 000 euroa. Vermo on Suomen pääravirata, joka tarjoaa hyvät puitteet niin yleisölle kuin kilpailijoillekin. 

Vermon katsomossa on isot tilat sekä sisällä että ulkona.

Kun seuraava lähtö on alkanut, muuttuu rento puheensorina intensiiviseksi yllyttämiseksi. Kilpailijoiden lähestyessä loppusuoraa kuuluu läheisestä pöydästä käskyjä ohjastajia ajamaan ja hevosia juoksemaan kovempaa, muutamilla kirosanoilla tehostettuna. Kaikesta voi aistia, että raviurheilun ystävät ovat intohimoisia lajin seuraajia. 

Raveissa nautitaan hevosista ja toton pelaamisesta

Terassin lisäksi ulos on sijoiteltu penkkejä väljästi, jotta turvavälit pysyvät kunnossa. Yhdellä penkillä istuu kaksi naista. 

“Olen käynyt raveissa vuodesta 1973”, kertoo Riitta Stevens

“Minä löysin lajin työn kautta vuonna 2017”, jatkaa Riitan ystävä, Soile Kuivalainen

Raveissa eniten puoleensa vetävä asia tulee lähes yhdestä suusta; hevoset. Riitta ja Soile pelaavat myös molemmat totoa. Valintakriteerit pelattavien suhteen vaihtelevat. Pääasiassa he katselevat hevosia lämmittelyissä ja kun jostain tietystä tulee hyvä tunne, pelaavat he sitä. Toisinaan päätökseen vaikuttavat ohjastaja, valmentaja ja vaikkapa hevosen nimi. 

Ammattilaiset eivät jännitä ja stressaa

Tallialueelle siirtyessä tunnelma muuttuu. Ohjastajat tervehtivät tuttuja rennosti ja monella on hymy herkässä. Tallikahvion terassilla pöydän ääreen istahtaa pitkän linjan ravimies, PerttiPete” Puikkonen. Hänestä huokuu rauhallisuus ja ammattimaisuus. 

“Synnyin hevosperheeseen”, hymyilee Pete. 

Pertti Puikkosella on Vermossa oma talli.

Hänellä on tällä hetkellä kaksikymmentäneljä valmennettavaa hevosta. Myöhemmin tänään hän osallistuu lähtöön hevosella Santos Brave, jonka omistaa kimpassa ystävänsä kanssa. 

“Hevonen on ostettu Suomesta sen ollessa yksivuotias. Heti alkuun tuli yksi voitto, mutta sitten se loukkasi jalkansa ja kuntoutuksessa meni vuosi. Jos tänään menee rahasijoille, niin ollaan tyytyväisiä”, kertoo Pete hevosestaan. 

Paikalla on myös Puikkosen tytär, ravien konkarikävijä Bea-Maria Puikkonen

Lämmittelyn jälkeen Santos Brave pääsee Bea-Maria Puikkosen hoidettavaksi.

“Yleisöä on yllättäen enemmän kuin ennen koronaa. Mutta ihmiset ovat hyvin turvavälejä kunnioittaen laajasti sijoittuneet”, kertoo Bea. 

Paikalle on saapunut valmentajia ja omistajia, joiden hevoset eivät ole kilpailemassa. 

“Tämänlainen iso tapahtuma vetää puoleensa yleisön lisäksi myös ravimaailmaan ammattilaisia”, Bea jatkaa tervehtiessään ohikulkevaa ohjastajaa.

Päivä kääntyy iltaan ja aurinko laskee. Tämä ei kuitenkaan vähennä yleisön kiinnostusta, ammattilaisten otetta tai hevosten vauhtia.

Artikkelikuva: Wikipedia

Kuvat: Elisa Leppilampi