Mainehaitta ei tunnu venäläisiä häiritsevän. Pekingin talviolympialaisiin lähdettiin varmasti ajatuksella, että seuraavissa olympialaisissa kansallinen tunnus on jo käytössä. Eikä ROC-tunnus. Doping-sotkuja on saanut seurata läpi urheiluhistorian myös Suomessa. Venäläisten tuorein tapaus yllättää jopa oppineen kuulijan ja urheilua seuraavan katsojan.
Tämänkertainen doping-käry kohdistuu vasta 15-vuotiaaseen taitoluistelija Kamila Valijevaan. Tämä kertoo karua todellisuutta, millaista troppia itäisen naapurin apteekeissa on tarjolla. Apteekkari on nimittäin syöttänyt Valijevalle lääkettä, joka on kielletty Wadan listalla. Lääke on nimeltään trimetatsidiini, jota käytetään huimauksen ja sydänvaivojen hoitoon. Tuorein käry paljastui taitoluistelun maanantaina 7. päivä käydyn joukkuekilpailun yhteydessä. Venäläisten joukkue voitti, mutta palkintojenjakoa on lykätty tiistaista asti. Valijeva antoi positiivisen testituloksen ennen olympialaisia vuodenvaihteessa. Näyte otettiin maan omissa taitoluistelukisoissa. Mielenkiintoiseksi tästä kaikesta tekee sen, että Kamilan ikä suojaa häntä viralliselta liitännältä doping-rikkomukseen. Maailman antidoping-säännöstöön pitäisi ilmeisesti lisätä salainen “lisäpöytäkirja”, joka voisi määritellä toimintaohjeet vastaaviin tilanteisiin. Eikö historiallisista huulirasvoista ja lääkelaukuista ole otettu opiksi?
Tuorein tapaus on osa venäläistä jatkumoa
Vaikka kyse onkin Pekingissä yksittäistapauksesta, on sillä ikävän makuinen viesti urheilua seuraavalle yleisölle. Doping-vyyhti on jatkunut jo niin kauan, ettei tavallinen katsoja enää tahdo perässä pysyä. Paljon on vettä virrannut Volga-joessa siitä, kun (vuoden 2014 joulukuussa) saksalainen tv-kanava ADR esitti dokumentin, josta saatiin ensimmäiset maistiaiset tulevasta vyyhdistä. En aio kerrata vuosi vuodelta kaikkia syitä ja seurauksia, mutta joitakin kisoja on syytä mainita. Rion- kesäolympialaisissa esimerkiksi kiellettiin venäläisten osallistuminen yleisurheiluun ja painonnostoon. Se ei haitannut kisojen mitalisaldoa. Kotiin tuomisina oli 56 mitalia, joista 19 kultaista. Vuotta myöhemmin pidetyissä Lontoon yleisurheilun MM-kisoissa venäläisiltä edelleen kiellettiin kansalliset tunnukset, kansallislaulu, Venäjän lipun värit, mukaan lukien kynsilakat ja hikinauhat.
Tulevaisuus on huono symboliikan puolesta
Jääkiekko on aina ollut osa venäläistä identiteettiä aina valtionjohtoa myöten. Ei ole mikään salaisuus, etteikö Vladimir Putinia harmittaisi tuoreimman tapauksen mahdolliset seuraukset. Venäjälle on myönnetty vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat. Näihin kisoihin kotiyleisö varmasti haluaa symboliikan näkyviin ja kansallislaulut soimaan. Nyt on jälleen uutta tahraa siivottavana paperilta – älä siis suutu, ei doping-sotkut Venäjällä niistä miksikään muutu.
Teksti: Henri Penttinen
Kuva: Pixabay