VR:n Allegro junat jatkavat vielä matkaansa Helsingin ja Pietarin välillä, Suomen ulkoministeriön kehotuksista huolimatta, kertoo Suomenmaa, 28.2.2022.

VR:n Allegro junat ovat kulkeneet vuodesta 2007 saakka.
kuva: Wikimedia Commons


Ulkoministeriö on aikaisemmin kehottanut Suomen kansalaisia välttämään matkustamista Venäjän puolelle Ukrainan sodan takia. Junat voivat liikkua vapaasti Venäjän puolelle, koska EU:n asettamat pakotteet eivät koske junaliikennettä.

VR:n mukaan syy, miksi Allegro junat jatkavat matkustamista rajan toiselle puolelle on, koska VR:n lisäksi Allegrosta vastaa venäläinen rautatieyhtiö nimeltään RZD. Tämän lisäksi Allegron junakaluston omistaa kalustoyritys Karelian Trains.

Lisäsyyksi annettiin myös, että liikenne jatkuu toistaiseksi Helsingistä Pietariin, jotta Venäjässä asuvat suomalaiset, ja muutamat venäläiset pääsevät pois Venäjältä Suomeen.

Vaikka Allegron junat jatkavat matkaa rajan yli, matkustajia ei VR:n mukaan paljoa ole. Allegron Venäjän junien oli jo koronaepidemian aikana vain 20 prosenttia normaalista, matkustajamäärä on jo tämän takia laskenut, ja Ukrainan sodan takia tämä on laskenut entistä enemmän.

Venäjän puolella junaongelmat eivät lopu tähän. Valko-Venäjällä on ollut junaliikennehäiriöitä valkovenäläisen hakkeriryhmän, Kyberpartisaanien vuoksi.

Kyberpartisaanit muodostettiin syyskuussa vuonna 2020. Ryhmän jäseniä on noin 30.
kuva: pxhere

Kyberpartisaanit kertoivat pysäyttäneensä junaliikennettä Orshassa ja Minskissä, sekä Osipovichin kylässä sen jälkeen, kun hakkerit olivat lamaannuttaneet junien ohjaus- ja vaihdejärjestelmät sekä estivät niiden käytön enkryptoimalla järjestelmien käyttöön tarvittavan datan, tiedottaa Bloomberg.

Tämä vaikuttaa Venäjän toimiin sitten, että Kyberpartisaanit ovat myös pysäyttäneet Valko-Venäjän kautta junien mukana kuljetettuja venäläisiä sotilaita sekä sotavarusteita, kuten ajoneuvoja ja aseita.

Kyberpartisaanien puhemies kertoi lehdistölle, että on liian aikaista hahmottaa, kuinka suuret vaikutukset kyberhyökkäyksellä tulee olemaan. Puhemies kuitenkin sanoi, että odotettavissa on, että normaali junaliikenne tulee hidastumaan, mikä taas vaikuttaa juniin, jotka kuljettavat edellä mainittuja sotilaita.

Hakkeriryhmä oli käyttänyt muunneltua versiota kiristyshaittaohjelmasta rautatien ohjelmiston lamaannuttamiseen. Kiristyshaittaohjelmia, eli ransomware- ohjelmia, käytetään yleensä tietokoneiden täyteen lukitsemiseen, jonka saa poistettua vain, kun tietty summa lähetetään hakkereille.

Tämä ryhmä ei vaadi rahaa, vaan vaatii että Valko-Venäjä lopettaa venäläisten sotilaiden läpipääsyn Valko-Venäjästä Ukrainaan, sekä 50:n poliittisen vangin vapautusta.