Venäjälle voi nyt hakea maksutonta sähköistä viisumia.

Lokakuusta alkaen Venäjälle on voinut hakea sähköistä viisumia. Viisumi on maksuton ja sen toimitusajaksi luvataan neljä päivää.

Viisumilla voi matkustaa Pietariin, Viipuriin ja muualle Leningradin alueelle sekä Kaliningradiin. VR:n mukaan junassa sähköisellä viisumilla matkustaminen ei vielä onnistu, sillä viisumitarkastusta ei voida tehdä liikkuvassa kulkuvälineessä.

“Sähköiset viisumit tulevat junissa käyttöön näillä näkymin viimeistään vuoden 2021 alussa”, kommentoi VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen.

“Toivomme tietysti muutoksen tapahtuvan mahdollisimman pian.”

Tuominen uskoo, että muutoksen myötä suomalaisten osuus tulee kasvamaan Helsingin ja Pietarin välisellä junareitillä.

“Muutos mahdollistaa lyhyemmän varoitusajan piipahdukset Venäjälle”, Tuominen sanoo. “Tämä lisää suomalaisten osuutta junissa.”

Suomi-Venäjä -seuran pääsihteeri Niina Sinkko uskoo, että lisääntyvän Venäjän-matkailun myötä ihmisten ennakkoluulot naapurimaata kohtaan vähenevät.

“Venäjän-matkailu on muuttunut paljon ajan saatossa, mutta ihmisten vanhat käsitykset ovat pinttyneet syvälle”, Sinkko kertoo.

“On hienoa nähdä, kuinka matkalla ihmiset saavat positiivisemman käsityksen itänaapuristamme.”

Sinkko arvelee, että matkailu Venäjälle kasvaa sähköisten viisumien myötä mutta ei ihan heti.

“Suomalaiset lämpiävät usein hitaasti uudistuksille, mutta aivan varmasti matkailu yleistyy.”

Sähköinen viisumi on voimassa 30 vuorokautta ja se oikeuttaa kahdeksan päivän mittaiseen matkaan. Hakemuksen voi tehdä aikaisintaan 20 päivää ennen matkaa, eikä matkan tarkkoja päiviä tarvitse ilmoittaa hakemusta tehdessä.

Perinteisten paperisten kertaviisumien hinnat pyörivät tällä hetkellä 80 euron molemmin puolin.