Kuva: Pixabay

Maailman antidopingtoimiston Wadan maanantaina 9.12 julistama panna Venäjälle herätti heti raskaan sarjan vastustusta. Presidentti Vladimir Putin ja pääministeri Dmitri Medvedev eivät hyväksy maan sulkemista olympia- ja MM-tason urheilusta.

Vastatoimiin ryhdytään pomminvarmasti

Venäjällä on 21 päivää aikaa valittaa Wadan julkistamasta rangaistuksesta. On varmaa, että ennen vuodenvaihdetta valitus on tehty. Sen läpimeno on hyvin epätodennäköistä, sillä Venäjän Wadalle luovuttamista tiedostoista puuttui paljon positiivisia testituloksia. Niitä oli poistettu Rusadan (Venäjän antidopingtoimisto) tiedostoista jo 2016 ja 2017, ja dataa oli muutettu vielä joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019. Tämä on pystytty aukottomasti todistamaan.

Rusadan uusi johtaja Juri Ganus kuitenkin arvioi, ettei Venäjällä ole juridisesti mitään mahdollisuutta kumota rangaistupäätöstä.

Mikäli valitus menee läpi, se aiheuttaa Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CAS:ssa todella pitkän prosessin. Muistamme yksittäisten urheilijoidenkin useat käynnit Lausanneen. Nyt on kyse useista eri lajien urheilijoista, ja syyt ovat hyvin erilaiset. Myös urheilulajeissa on suuria eroja.

EM-kilpailut eivät ole globaaleja kilpailuja, pelastaa ensi kesän unelmaottelun

Ensimmäisenä päivänä uutisoitiin heti, että ensi vuoden jalkapallon EM-kisoihin tällä ei ole vaikutusta. EM-jalkapallon alkulohkon otteluita pelataan Pietarissa, johon sekä Suomi että Venäjä osallistuvat. Kisat ovat turvassa kahdesta syystä, kisajärjestelyt ovat jo pitkällä ja kyse on maanosan mestaruuskilpailusta. Vuoden 2022 Qatarin MM-kilpailuihin Venäjällä ei kuitenkaan asiaa ole oman lipun alla. Lopullisen päätöksen tekee kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA. Jalkapallossa doping-ongelma on melko pieni suhteutettuna harrastajamäärään.

Muiden lajien EM-kilpailuiden edustusoikeuksista päättää kukin lajiliitto.

Hiihdon maailmancup alkoi, ketkä venäläiset kisaavat cupin loppuun?

Joulukuun toisena sunnuntaina venäläiset mieshiihtäjät juhlivat kaksoisvoittoa viestissä Lillehammerissa. Voittaneen kakkosjoukkueen ankkurille, Sergei Ustiugoville, se saattoi olla viimeinen kansainvälinen tuuletus maailmancupissa. Ustiugovhan ei saanut osallistua vuoden 2018 talviolympialaisiin, koska hänet yhdistettiin Venäjän doping-ohjelmaan. Maastohiihdossa on kuitenkin käytössä biologinen passi, joka pelastanee usean venäläisen maailmancupiin koko talveksi, toivottavasti myös Ustiugovin. Biologinen passi takaa sen, että urheilija on testattu riittävän usein.

Hiihtoperheessä on yksi täysin puhdas laji. Tietääkseni yhdistetyn hiihdossa ei ole koskaan ollut doping-käryjä. Eivätpä venäläiset ja varsinkaan ruotsalaiset menetykään vaativammassa lajissa.

Yleisurheilu suunnannäyttäjänä

Kansainvälinen yleisurheiluliitto, IAAF, kielsi venäläisten osanoton jo vuonna 2016 kansainväliseen toimintaan. Tuona vuonna vain muutama venäläinen sai osallistua Amsterdamin EM-kilpailuihin ja Rion olympialaisiin. Yhtään mitalia näistä kilpailuista eivät venäläiset saavuttaneet.

Mariya Lastskene. Kuva: SUL

Seuraavana vuonna venäläiset saivat kilpailla neutraaleina urheilijoina (ANA) Lontoon MM-kilpailuissa. Statuksen saaneiden urheilijoiden doping-valvonta oli kontrolloitu olinpaikkatietoineen ja riittävillä testeillä. Neutraalit venäläisurheilijat saavuttivat kuusi MM-mitalia, kruununa Mariya Lasitskenen mestaruus korkeushypyssä.

Ensi vuoden arvokilpailuissa venäläiset urheilijat jatkavat Authorised Neutral Athletic (ANA) statuksen alla. Yleisurheilun etuna on, että varmasti testattuja urheilijoita jo on, muut lajit joutuvat luomaan tämän kriteeristön. Kriteeristö on pitkälti IAAF:n ohjeistuksen pohjalta. Kuinka näitä sovelletaan käytännössä, on kiinnostavaa nähdä.

Antti Pihlakoski. Kuva: Juha Kylänpää

– Yleisurheilua on pidetty doping-lajina, mutta kyllä testaustoimintakin on laajinta. Kun verrataan testien ja käryjen suhdelukua yleisurheilu onkin dopingista puhtaimpien joukossa. Miten kriteeristöä sovelletaan, kertoo kunkin lajiliiton aidosta halusta tehdä todellista antidopingtyötä, toteaa Antti Pihlakoski, IAAF:n hallituksen jäsen.-

Tarkkailussa olevat maat ryhdistäytyvät

Venäjä on ainoa kilpailukiellossa oleva maa yleisurheilussa. Tarkkailuun on joutunut useampikin maa, ja jokunen maa on statuksesta päässyt eroonkin. Valko-Venäjällä doping oli muutamia vuosia sitten ongelmallista ja käryjä tuli. IAAF otti maan tarkkailuun ja tämän ansiosta valtiojohto sitoutui antidoping-työhön. Sitoutuminen tuotti tulosta ja tarkkailu voitiin lopettaa.

-Jos Vladimir Putin toimisi yhtä tarmokkaasti dopingin estämiseksi kuin Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukasenko, ei Venäjälläkään olisi doping-ongelmaa, Pihlakoski kehuu valkovenäläisiä.

Aikainen puuttuminen voi kääntää vielä kurssin, mutta venäläisille se ei vielä onnistunut. Neljä vuotta kova kovaa- vasten voi kuitenkin myös venäläistäen toimintaa ja sitoutumista muuttaa. Yleisurheilussa kansainvälisesti kuiva kausi kestää seitsemän vuotta, sen luulisi riittävän.

Jääkiekon MM-kilpailut 2023 Venäjällä?

Venäjä on saanut järjestettäväkseen kisat viimeisenä pannavuonnaan. Heti alkuun kansainvälinen jääkiekkoliitto ilmoitti, että kisat pidetään suunnitellusti, sillä kaikki on sponsoreita myöten valmista. Tuntuu hyvältä valmistetulta ja erilaisiakin mielipiteitä on kuultu. Tsekki ja Venäjä voisivat vaihtaa kisat päittäin, niin Venäjän vuoro olisi vasta 2024.

Jääkiekossa on mielenkiintoista nähdä pelaako Venäjä EHT-turnauksia oman lipun alla ja MM-kilpailut neutraalin lipun alla täydellisesti testatuilla urheilijoilla.

Jääkiekon testausjärjestelmä on todella minimutkainen, sillä NHL:ssä on oma järjestelmä, joka poikkeaa paljon esim. eurooppalaisista standardeista.

Jääkiekon CHL-liiga jatkuu normaalisti. Jääkiekossa doping-ongelma on käryjen valossa hyvä.

Painonnostossa esimerkillistä toimintaa

Hiukan ennen Venäjän pannaa, kansainvälinen liitto ehti rankaista Egyptiä kahden vuoden kansainvälisellä kilpailukiellolla. Näin egyptiläisiä ei nähdä Tokiossa, venäläisiä saatetaan nähdä olympialipun alla. Painonnoston doping-historia on synkkä, muutama muukin maa on kokenut saman kohtalon aiemmin. Liitto tekee nyt kuitenkin aktiivista antidoping-työtä.

Kiihtyykö venäläisten painijoiden pako?

Kansainvälinen painiliitto on ollut hyvin suopea kansallisuuden vaihtoihin. Tälläkin hetkellä moni alun perin venäläinen edustaa muuta maata molskilla. Syynä tähän on maan kova taso, painijoista on jopa ylitarjontaa. Samankaltainen tilanne oli yleisurheilussa muutamia vuosia sitten kun Bahrain ja Qatar ostivat kilpaa kenialaisia juoksijoita. Yleisurheilupuolella sääntöjä kiristettiin, näin käynee myös painipuolella, tai pian Pohjois-Makedonia voi olla maailman paras painimaa. On selvää, että neljän vuoden kansainvälinen panna voi aiheuttaa liikehdintää. Painissa on myös doping-rikkeitä ollut melko paljon.

Uinnissa joka vuosi lyhyen radan EM-kilpailut

Uivatko venäläiset ensi vuonna, osa neutraaleina urheilijoina Tokiossa ja kaikki EM-kisoissa venäläisinä. Uinnissakin doping on ollut vuosia pinnalla, joten uskon, että yleisurheilun esimerkkiä seurataan altaassakin. Neutraalit urheilijat kilpaillevat seuraavat neljä vuotta.

Purjehdus

Laji on olympiaperheen perustajalajeja. Omassa tiedossani ei ole yhtäkään doping-käryä lajissa, enpä ole kuullut laajasta testaustoiminnastakaan. Venäläiset ovat tässäkin lajissa mitaleita olympiatasolla saavuttaneet. Onko tässäkin lajissa venäläinen purjehtija olympialipun alla neutraalina. Ainakin minä toivon että on, jotta sääntöjä noudatetaan tinkimättömästi.

Paraurheilu

Venäjä suljetaan myös ulos paralympialaisista ja eri lajien MM-kilpailuista. Doping-tapauksia on ollut, ja kansainvälinen liitto on ottanut niihin tiukan kannan. Paraurheilussa on myös joskus kiistaa vammaluokista, joka on oma mausteensa. Myöskin kisavalinnat paralympialaisiin ovat monimutkaisia, on maa- ja maanosakiintiöitä, tulosrajat ja ranking. Kysyin asiaa 2016 Esa-Pekka Mattilalta, ja hänkin naurahti ettet kuitenkaan täysin ymmärrä, mutta Lepe (Leo-Pekka Tähti) on kisoissa. Toivotaan kuitenkin, että venäläiset pääsevät Tokioon ja Pekingiin kisaamaan neutraalin lipun alla.

Venäjä oli Wadan ennakkotapaus, tuleeko muita?

Venäjän sulkeminen oli Wadalta rohkea avaus. Painetta on ainakin yksittäisissä lajeissa on muillekin maille. Painonnosto ja yleisurheilu ovat esimerkkiä jo näyttäneet. Venäjän kaltaista kaikkia lajeja koskevaa kieltoa toivottavasti ei enää nähdä.

Antti Pihlakosken koko haastattelu (11.12 2019) :

Juha Kylänpää