Jussi-Pekka Savolaisen tarina Käpylän Pallon valmennuspäälliköksi

-Lasten ja nuorten auttaminen on parasta tässä työssä. (kuva Roman Reijonen)

Raumalta kotoisin oleva Jussi-Pekka Savolainen aloitti Pallo-Iirojen juniorijoukkueessa seitsemänvuotiaana. Muutama vuosi myöhemmin haastetta ei löytynyt omasta ikäluokasta, joten jo 14-vuotiaana keväällä hän harjoitteli kolme vuotta vanhempien kanssa ja syksyllä irtosi pelipaikka avauskokoonpanosta B-junioreista.

Seuraavana vuonna mahdollisuus miesten joukkueessa avautui ja lahjakkuus huomattiin nopeasti pienellä paikkakunnalla. Kokonaisen kauden jälkeen Pallo-Iirojen edustusjoukkueessa Savolainen kutsuttiin poikien maajoukkueeseen, josta tie johti Tampereelle Tampere Unitedinriveihin.

Veikkausliigassa TamU voitti Savolaisen aikana kahdesti Veikkausliigan ja kerran Suomen Cupin, silti uran huippuhetkiin kuuluu Udinesen edustusjoukkueen harjoitukset, jossa hän oli testillä ja kohtasi parhaat pelaajat, joita vastaan oli ikinä pelannut.

TamU-vuosien jälkeen tie johti Kuopioon KuPS:iin ja vuoden jälkeen Vaasaan VPS:ään.

Lukuisista loukkaantumisista kärsinyt Savolainen lähti hakemaan uutta nostetta uralleen vielä kasvattajaseurasta Pallo-Iiroista, joka lopulta päättyi jälleen uuteen loukkaantumiseen.

-Alkoi riittämään, en halunnut enään ottaa riskiä ja yrittää uudestaan, kertoo Savolainen

Valmentajan ura alkoi Savolaisella samasta paikasta, mistä alkoi myös peliura. Hän pelasi miesten kakkosta ja samalla valmensi Pallo-Iirojen junioreita. Pallo-Iirot keräsivät sen verran rahaa, että Savolainen pystyi toimimaan täysipäiväisenä pelaajana, sekä valmentajana pitämällä lisäharjoituksia tietyille nuorille.

Tie ja ura vei Helsinkiin

Savolainen muutti Helsinkiin vuonna2014 ja aloitti valmentajana Käpylän Pallossa, tällä hetkellä hän on 11-14-vuotiaiden valmennuspäällikkö ja valmentaa samalla 2009 syntyneitä junioreita. Pesti alkoi lokakuussa. Työn ohessa hän käy koulua jalkapallovalmennukseen painottuvassa liikunnanohjaajakoulutuksessa Lapin ammattikorkeakoulussa, jossa Palloliitto on mukana.

Sattuman kauppaa

-Päätin lähteä kokeilemaan jalkapallon pelaamista, kun isä kysyi,haluanko lähteä. Lähdin kokeilemaan valmentamista, kun kysyttiin haluaisitko valmentaa. Huomasin, että tämä sopii minulle ja olen hyvä tässä.

Viisi vuotta sitten pelaajauran päätyttyä Savolainen päätti keskittyä pelkästään valmennukseen.

Innostus valmennukseen alkoi samalla tavalla, kuin pelaajaura. Sattumalta hän päätti lähteä kokeilemaan jalkapalloa niin pelaajana, kuin valmentajana.

Oman pelaajauran aikana koetut hyvätsekä huonot esimerkit ovat auttaneet valmentamisessa.

Itseään Savolainen kuvailee rauhalliseksi ja analyyttiseksi valmentajaksi, sekä toivoo olevansa omille pelaajille helposti lähestyttävä. Jalkapallo on se, missä Savolainen haluaa olla mukana vielä tulevaisuudessakin, koska parempaa ei ole tullut vastaan. Tällä hetkellä hän kuitenkin keskittyy uuteen työnkuvaansa, joka on hänen mielestään haastava ja mielenkiintoinen, sekä haluaa kehittyä paremmaksi.

-Ulkomailla valmentaminen olisi unelmani. Se, olenko tehnyt valintoja, että se johtaisi siihen on vaikea sanoa. Jalkapallokulttuuri ulkomailla houkuttelee, sillä se on niin paljon vahvempi kuin Suomessa.