veikkausliiga ja ykkönen koki kovan kolauksen muutama vuosi sitten.
(kuva: Pexels)

Vuosina 2008-2011 tapahtui Suomen Veikkausliigassa ja sarja ykkösessä mittava vedonlyöntiskandaali, jossa ottelutuloksia –ja tapahtumia sormeiltiin rankalla kädellä. Manipulaation tavoitteena oli parantaa vedonlyöntituloksia ja näin ollen ansaita enemmän rahaa.

Organisoinnin takana oli iso joukko rikollisia Aasiasta mutta Suomessa tehtävää johti singaporelainen vedonlyöjä Wilson Raj Perumal.

Rikollisyhteisö kerkesi manipuloida yhteensä 26 ottelua. Suurin osa otteluista oli Rovaniemen Palloseuran otteluita ja yhdet AC Oulun ja IFK Mariehamnin otteluita.

Lisäksi yksittäiset pelaajat ja seurat syyllistyivät lahjonnan vastaanottamiseen. Porin Palloilijat ja Tampere United käyttivät rahasummia uusien pelaajien hankintoihin. Rovaniemen Palloseuran pelaajia epäiltiin tahallisesta häviöstä jo pari kertaa aiemmin.

Kuinka rikosvyyhti alkoi purkaantua?

Vyyhti alkoi pikkuhiljaa selvitä kun eräs Wilsonin yhteistyökumppani kävi poliisin juttusilla kertomassa vedonlyöjä Wilson Perumalista, joka esiintyy väärällä nimellä Suomessa. Poliisi otti Perumalin seurantaan, jonka jälkeen selvisi Perumalin tavanneen kolme Rovaniemen Palloseuran pelaajaa. Ei liene sattumaa että aiemmin päivällä oltiin pelattu RoPs vastaan Tampere United -peli, joka päättyi tasapeliin.

Perumal pyrki pois Suomesta seuraavana päivänä kunnes hänet kiinniotettiin tämän esiinnyttyä väärällä passilla Helsinki-Vantaan lentokentällä. Perumal luovutettiin Rovaniemen poliisin huostaan ja Chris Eaton kansainvälisen jalkapalloliiton turvallisuuspäällikkö saapui myös kaupunkiin selvittelemään asiaa. Eaton on yrittänyt monta vuotta saada Perumalia ja tämän alaisia kiinni.

Kaikkien onneksi Perumal tunnusti koko vyyhdin ja kertoi myös aasialaisesta järjestöstä saattaakseen yhteistyökumppaninsakin oikeuden eteen, koska hän koki itsensä petetyksi.

Epäiltyjä ja tuomioita

Rovaniemen Palloseuran, AC Oulun ja IFK Mariehamnin pelaajia tuomittiin epäurheilijamaisesta käytöksestä ja joukkueensa pettämisestä kun esimerkiksi Rovaniemen Palloseuran maalivahti Ratko Marijanovicinia epäiltiin päästäneen maaleja tahallaan vuonna 2004.  Vuonna 2005 MyPa:n ja Rops:in ottelussa saksalainen pelaaja syyllistyi vilppiin.  RoPs purki ukrainalaisen maalivahdin Nikolai Pavlenkon sopimuksen, koska hän päästi tahallaan maaleja sisään ottelussa FC Honkaa vastaan.

Myöhemmin virolainen puolustaja Aleksandr Kulik siirrettiin pois kentältä Vaasan Palloseuraa vastaan pelatussa ottelussa, kun Veikkausliigan johto oli saanut tietää otteluun liittyvistä vedonlyönnin mahdollisuuksista. Veikkausliigan johto päätti irtisanoa puolustajan sopimuksen välittömästi ottelun jälkeen.

Vuonna 2011 poliisi nappasi viisi RoPSin pelaajaa. Myöhemmin neljä muuta Rovaniemen Palloseuran pelaajaa otettiin kiinni harjoituksista ja yhteensä yhdeksän jalkapallon pelaajaa asetettiin Lapin käräjäoikeuteen syytteeseen lahjuksen vastaanottamisesta. Vain kaksi pelaajista myönsi ottaneensa lahjuksia vastaan, loput kiistivät, sillä olihan RoPS kuitenkin voittanut osan otteluista. Kuitenkin kaikki Rovaniemen Palloseurassa pelanneet syytetyt tuomittiin kuukaudesta puolentoista vuoden. Kaikki rangaistukset olivat ehdollisia.

Wilson Raj Perumalin ja Tampere Unitedin loppu

Wilson Raj Perumal tuomittiin Lapin käräjäoikeudessa kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen lahjomisesta ja asiakirjaväärennöksistä. AC Oulun ja IFK Mariehamnin muutama pelaaja sai myös tuomion lahjuksien vastaanottamisesta.

Tampere United suljettiin ulos kaikesta kilpailusta Palloliiton alaisena koska seura oli ottanut lahjuksia vastaan lähes kolmanneksen vuosibudjetistaan.

Kolmannen osapuolen vaikuttaminen pelaajan asemaan on kielletty FIFA:n kuin myös UEFA:n säädöksissä.

 

 

lähteet: Wikipedia ja Helsingin sanomat