Pääministeri Sanna Marin on käynyt neuvotteluja hallituksen kanssa koronarajoitusten purkamisesta. Suunnitelmana olisi pyrkiä päivittämään hybridistrategiaa, mikä tunnetaan myös nimellä koronastrategia. 

Tämä tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että rajoituksia ei lainkaan olisi ja Suomi olisi täysin auki. 

Pääministeri Sanna Marin on käynyt neuvotteluja hallituksen kanssa koronarajoitusten purkamisesta. Suunnitelmana olisi pyrkiä päivittämään hybridistrategiaa, mikä tunnetaan myös nimellä koronastrategia. 

Rajoitusten purkaminen aloitetaan pikkuhiljaa, mutta täysi rajoitusten purkaminen tapahtuisi siinä vaiheessa, kun yli 12-vuotiaiden rokotettujen määrä on ennättänyt 80%:een.

Ensimmäiset rajoitukset koskevat erityisesti lasten harrastustoimintaa sekä tapahtumia.

Myös baarien anniskeluaikaa on pidennetty eli anniskelu loppuu tällä hetkellä klo 00.00. 

Valtakunnallisen pandemian torjunnasta pyritään siirtymään alueelliseen epidemian torjuntaan.

Tietääkö kukaan enää, mitä on normaali?

Taas mennään. Ihmiskunnalle annetaan jälleen kerran toivoa normaalista elämästä. Tietääkö kukaan enää mitä on normaali? Onko paluu entiseen enää edes mahdollista?

Onhan tätä jo koettu, rajoituksia puretaan, jonka jälkeen rajoitukset tulevat takaisin ja niin pois päin. 

Korona-aika on ollut monelle henkisesti todella raskasta esimerkiksi etätöiden takia. Läheisiä ei välttämättä ole voinut nähdä pitkiin aikoihin ja sosiaalliset tilanteet ovat painottuneet paljon etäyhteyksiin ja somen kautta keskusteluun. 

Erityisesti koululaiset kärsivät

Mietin erityisesti koululaisia. Esimerkiksi ammattikorkeakoulut sekä yliopistot ovat jo pitkään olleet enemmän tai vähemmän etäkoululinjalla. 

Uusia koulukavereita on hankala saada kotisohvalta käsin ruudun läpi. Koulukaverit ovat kuitenkin todella tärkeä osa koulunkäyntiä ja jaksamista, koska heistä saa nimenomaan sitä tärkeää vertaistukea, jota kouluaikana moni tarvitsee. 

Hyvä ystäväni aloitti tänä syksynä abivuotensa lähiopetuksena. Kuitenkin hyvin nopeasti abit siirtyivät etäopetukseen, juuri ennen ylioppilaskirjoituksia. Hänen mukaansa tilanne on kohtuuton, sillä etäkoulu vaikuttaa koulumenestykseen hänellä hyvin negatiivisesti. 

Oppiminen ei ole samaa etänä kotoa käsin, kuin luokassa, jossa saat opetusta konkreettisesti. 

Tätä ei kuitenkaan voi kaikkien kohdalla yleistää, sillä olen kuullut joidenkin kokevan etäkoulun ainoastaan positiiviseksi mahdollisuudeksi.

Tilanne on kohtuuton

Eikö tämä ole kuitenkin väärin abeja kohtaan? Syksyllä on edessä todella tärkeä tapahtuma, ylioppilaskirjoitukset, jotka vaikuttavat erittäin monen opiskelijan tulevaisuuteen. Itsekin lukion käyneenä ylioppilaskirjoitukset kokeneena sekä myös etäkoulua testanneena voin sanoa, etteivät ne kirjoitukset mikään helppo nakki ole.

Itseäni kuitenkin hieman mietityttää seuraava: opiskelu siirretään etäopetukseen, jonka seurauksena myös  kurssikokeet järjestetään etänä. Niin ainakin meidän lukiossa järjestettiin.

Ylioppilaskokeisiin kuitenkin täytyy tulla fyysisesti paikalle, oli sitten etäopetuksessa tai ei. 

Ymmärrän täysin sen, että ylioppilaskirjoitukset ovat enemmän virallinen sekä haastavampi kokonaisuus, mutta minkä takia opiskelijat laitetaan opiskelemaan etänä, jos tiedossa on, että ylioppilaskirjoitukset ovat lukion haastavin osuus? 

Ja näistä kokeista nimenomaan voi olla se tulevaisuus kyseessä, eikö silloin kuuluisi antaa oppilaille mahdollisuus saada mahdollisimman hyvä opetus?