Pantone on vuosikymmeniä nimennyt jokaiselle vuodelle virallisen ”trendivärin”, joka vaikuttaa maailmanlaajuisesti muotiin, sisustukseen ja mainoksiin. Nyt valittiin yhden sijasta kaksi!

Pantonen viesti on selkeä: meidän tulee valmistautua valoisampaan tulevaisuuteen!

Valoisa (Illuminating) ja ääretön harmaa (Ultimate Gray) ovat Pantonen värivalinnat vuodelle 2021.

Maailmalla lienee harvinaislaatuinen yhteisymmärrys siitä, että vuosi on ollut aikamoinen fiasko eikä seuraava vuosi ala yhtään liian aikaisin. Pantonen trendigurut ovat roolinsa mukaisesti seuranneet maailman tilannetta jälleen vuoden ajan – tällä kertaa virtuaalisesti – tehden havaintojaan meitä ympäröivän maailman ja esineiden kehityksestä. Työn tuloksena Pantone on päätynyt poikkeuksellisesti nimeämään kaksi väriä vuodelle 2021. Päätös ei kuvasta Pantonen mukaan päättämättömyyttä, vaan on metafora sille, että valoa tunnelin päässä on odotettavissa.

Voimme kaikki yhtyä siihen, että valoa ja valoisuutta (Illumination) tarvitaan edellisvuosien elävän korallin (Living Coral 2019) ja klassisen sinisen (Classic Blue 2020) jälkeen. Olisihan se ollut surkeaa, jos Pantone olisi valinnut ensi vuodelle masentavan mustan (Grim Black).     

”Yksi väri ei välitä tämänhetkistä tunnetilaa riittävän kokonaisvaltaisesti, toteaa Laurie Pressman Pantone Väri-Instituutista ja jatkaa: “Olemme vuoden aikana ymmärtäneet, ettemme onnistu tässä yksin, vaan tarvitsemme toistemme tukea ja toivoa”.  

Ajatusta komppaa toinen Pantonen edustaja Leatrice Eiseman ja kuvaa päätöstä ”kahden hyvin erilaisen värin yhteensopivuutena – niiden tarkoitus on tukea toisiaan”.   

Pantonen väriteoria on aina ollut ajan hermolla, eikä viimeinen poikkeus normista muuta tätä seikkaa.

Pantone on valinnut kaksi väriä vain kerran aikaisemmin: viisi vuotta sitten valittiin sekä ruusukvartsi (Rose Quartz) että tyyneys (Serenity), tuttavallisemmin pinkki ja sininen, vuoden 2016 väreiksi. Näiden värien oli tarkoitus sulautua toisiinsa ja ilmentää samalla sekä sukupuolten välistä tasa-arvoa että sosiaalista edistymistä.

Vuoden 2021 värit eivät sulaudu toisiinsa, vaan niiden tarkoitus on ”täydentää toisiaan”, määrittelee Pantonen Eiseman.   

Ensimmäistä kertaa Pantonen historiassa harmaa on saanut kunnian olla vuoden väri eikä keltainenkaan ole ollut valittuna kuin kerran aikaisemmin. Molemmat värit – valoisa ja ääretön harmaa – lisättiin tänä vuonna Pantonen kuuluisaan väripalettiin periodinpunaisen (Period Red) ohella – ajatella, jos se olisi ollut vuoden 2021 värivalinta!  

Pantonen edustajat Eiseman ja Pressman tunnustavat, etteivät prosessia aloittaessaan arvanneet valitsevansa ensi vuodelle kaksi toisiaan täydentävää väriä. Varhain kuitenkin havaittiin, että odotukset valinnan osalta olivat korkealla ja tilanne maailmalla vaati aivan uudenlaista lähestymistapaa.

Ääretön harmaa (Ultimate Gray) on Pantonen värivalinta vuodelle 2021.
Valoisa (Illuminating) on Pantonen toinen värivalinta vuodelle 2021.

Yhden asian valinta ei sinällään kuvasta sitä, mitä tuleman pitää kriisivuoden jälkeen – eihän kukaan voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kysymys kuitenkin on Pantonen vaikutuksesta yleismaailmalliseen kuluttamiseen, ja voidaan sanoa, että Pantone hallitsee markkinointikikat ja ajoituksen suvereenisti.

Värimaailman hiljaisten trendien tutkiminen ja tunnistaminen on tänä vuonna ollut erityisen haasteellista. Pantonen Eiseman kertookin astuneensa lentokoneeseen viimeksi helmikuussa. Työ on tehty virtuaalisesti Internetin ja Pantone-tiimien kesken miltei kolmessakymmenessä maassa. Eisemanin mukaan keskikesään mennessä suuntaviivat ja valinnat alkoivat olla selvillä koronan tuomista haasteista huolimatta.   

Pantonen trendinenät tunnistivat erilaisia harmaan sävyjä, joihin olimme kaikki jollain tapaa uppoutuneet. Ääretön harmaa on väripaletin sävyistä ”päättäväisen neutraali harmaa”, määrittelee Pantonen Eiseman.  Ääretön harmaa ei ole myrskypilven tumma harmaa tai varjojen himmeä harmaa, saati Diorin pehmeä ja ylellinen kyyhkynharmaa. Se on kiinteää graniittimaista harmaata ja eräänlaista viisauden (harmaa parta) ja älykkyyden (harmaa aine) harmaata.

Ääretön harmaa on luotettavan harmaata, kiteyttää Leatrice Eiseman.   

Luotettavan harmaa saattaa olla tylsä sellaisenaan, joten se tarvitsee valoa tekemään siitä mielenkiintoisen. Sen tekee Pantonen valoisa, joka ei ole munankeltuaisen, neonkeltaisen, saati hapon keltaista, vaan kuvastaa kirkasta auringonpaistetta ja ihmisen kasvot valaisevaa leveää hymyä. 

– Väriyhdistelmä vei meitä analyysivaiheen aikana vahvasti eteenpäin ja nousi esiin joka puolelta, Niken tennareista Mark & Spencerin purnukoihin, sanoo Pantonen Eiseman.   

Voisi luulla, että Panteonin korostama yhdessä tekemisen meininki sisältää jonkinlaisen poliittisen sanoman, mutta Laurie Pressmannin mukaan se ei ole tarkoitus.

– Kyse on vain siitä, että ymmärrämme ja tuemme toisiamme uudella tavalla, mikä loppujen lopuksi on tärkeintä, hän sanoo.

Tärkeää lienee myös myyminen, joten valmistautukaamme vastaanottamaan mainoksia asioista ja esineistä äärettömän harmaan ja valoisan sävyissä. Täytyy silti myöntää, että Pantonen värivalintaa tukevat viimeaikaiset uutiset koronarokotteesta – joulukuun päivien harmaassa samankaltaisuudessa tulevaisuus näyttää paljon kirkkaammalta, jopa valoisalta!  

Lähde: The New York Times: Pantone Picks Two Colors of the Year for 2021. 9.12.2020

Kuvat: Pantone & Pixabay