Videotuomarit Viktor Kassai ja Dalibor Djurdjević seuraavat peliä silmä kovana. (This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.)

VAR, eli video assistant referee on puhuttanut jalkapallopiireissä heti sen käyttöönottamisesta saakka. Videoerotuomari linjattiin auttamaan kentällä toimivia tuomareita, kun pelissä tapahtuu selkeä tuomarivirhe tai huomaamatta jäänyt tapahtuma. Enimmäkseen tarkastellaan suoraa punaista korttia, maalia edeltävä paitsiota tai käsivirhettä ja mahdollista rangaistuspotkua. VAR-järjestelmän piti tuoda varmuutta, mutta asia on ollu päinvastaista. Tuomarit viheltävät pilliin ja nostavat lipun ylös, mutta se ei tarkoita vielä yhtään mitään.

 Tosiasiassa VAR on tappanut jalkapallon emotionaalisuuden. Kuvitellaan tilannetta, että pelataan jalkapallon Mestareiden liigan loppuottelua. Peli on erittäin tasaista, kunnes oma joukkue tekee maalin ja juhlii tätä kuin viimeistä päivää.. Katsojan silmään tilanne näyttää menevän täysin sääntöjen mukaisesti ja tuomaritkaan eivät tee elettäkään, että maali pitäisi hylätä. Tämän jälkeen alkaa senttien mittailu siitä, oliko maalin tehneen pelaajan polvi hitusen paitsiossa. Kaiken lisäksi tarkastuksessa kestää saman verrankuin Suomen koronarokotteissa. Maali hylätään ja ilo vaihtuu suruksi, tyytymättömyydeksi jopa vihaksi. Tarpeeksi useasti, kun tunteet vaihtelevat ääripäästä ääripäähän, niihin turtuu. Tunteella elämisen oikeus on viety pelistä kokonaan katsojilta sekä pelaajilta. Maalia tai koko ottelun tulosta on turha juhlistaa sillä kaikki voidaan kumota jälkeen päin.

VAR-järjestelmä on lisännyt vääränlaisia tunteita, sillä se herättää vihaa katsojissa ja saavat heidät toimimaan idioottimaisella tavalla. Tästä elävä esimerkki on noin kuukausi takaperin tapahtunut sekoilu, kun Valioliigassa pääsääntöisesti toimiva erotuomari Mike Dean antoi samalla ottelukierroksella kaksi kyseenalaista ulosajoa, jotka molemmat tarkistettiin videoerotuomarin kautta taas pitkien edestakaisten hidastusten jälkeen. 52-vuotias Dean sai lukuisia häneen ja hänen perheeseensä kohdistuvia tappouhkauksia. Tilanteessa faneja varmasti vihastutti enemmän se, että tuomari sai mahdollisuuden perua molemmat tuomiot,mutta ei tehnyt sitä. Ilman VAR-järjestelmää tilanteesta oltaisiin ottelun jälkeen kiistelty vain siitä, oliko ulosajo oikea ratkaisu vai ei. Nyt Dean joutui VAR:in kustannuksella syntipukiksi.

 Ennen VAR-järjestelmää kaikkien keskittyminen oli itse pelissä. Välillä jäi koiruuksia huomiotta, joskus taannoin Maradonan jumalan käsi. Kaikki tämä kuuluu lajiin, että sattuu ja tapahtuu. Nykyään jokainen tuomio aina tarkistetaan ja joka ikisen tilanteen jälkeen pelaajat roikkuvat tuomarin hihassa pyytäen VAR-tarkistusta.