Otso Lepomäen luotsaama VehU treenaa pääsääntöisesti Pirkkahallissa (kuva: Casper Pitkänen

Paljasjalkainen tamperelainen Otso Lepomäki toimii futsal-joukkueen valmentamisen lisäksi  Ylöjärven Ilveksessä toiminnanjohtajana. Lepomäki pitää siis itsensä kiireisenä, mutta kaikki johtunee puhtaasta intohimosta urheiluun ja nimenomaan jalkapalloon. Ajatus urheilun kautta työllistymisestä syntyi jo teinivuosina ja sillä tiellä edelleen ollaan. 

Otson isä käynnisti vuonna 2001 junioritoiminnan VehU:ssa futsalin puolella 

Näiden juniorivuosien jälkeen ei ollut seuralla aikuistoimintaa futsalissa, joten nuorempi Lepomäki otti pelikaverinsa Törmäsen Jukan kanssa tästä kopin.

“Alettiin sillä kyseisellä juniori-ikäluokalla pelaamaan aikuisten tasolla ja havahduttiin aika äkkiä siihen, mitä kaikkea yksittäinen joukkue tarvii pyöriäkseen. Yhtäkkiä on vaan huomannut, että 15 vuotta on jo mennyt samojen hommien parissa, ”Lepomäki kertoo.

Lepomäki hahmotti varsin varhain, ettei isoihin unelmiin oma tekeminen riitä pelaajana.  

“Aina oma treenaaminen oli tavoitteellista tekemistä, mutta aika nopeasti aloin nuorena punnitsemaan sitä vaihtoehtoa, että lajista voi saada ammatin muutakin kuin pelaamisen kautta,”  Lepomäki tuumaa.

Koulun kautta työelämään

VehU:n toiminnan ohella Lepomäki lähti lukion ja armeijan jälkeen kouluttamaan itseään liikunnanohjaajaksi urheiluopistoon. 

“Muutama vuosi vierähtikin liikunnanohjaaja ja personal trainer-hommissa. Kaiken tämän jälkeen nälkä kasvoi ja aloin tavoittelemaan portaissa niin sanotusti korkeammalle ja suuntasin Jyväskylään opiskelemaan liiketaloutta englanninkieliselle urheiluliiketoiminta -suuntautumislinjalle.” 

Lepomäen arki on hyvin työntäyteistä. Riihimäen Palloseurassa seurakoordinaattorina aikaisemmin toiminut Lepomäki nimitettiin tammikuun alussa Ylöjärven Ilvekseen toiminnanjohtajaksi. Ainoa, mikä hänen tekemistään rajoittaa on aika.

“Joutuu paljon priorisoimaan, mihin ajan käyttää. Samalla joutunut opetella myös  kieltäytymään asioista verrattuna entiseen.”

Toiminnanjohtajan hyvinä puolina Lepomäki pitää sitä, että mikään päivä ei ole samanlainen ja saa itse rakentaa tapaamisten pohjalta päivän aikataulun. 

Lepomäki tekee arvostettavaa työtä VehU:ssa. Valmennuksen lisäksi hän vastaa joukkueen taloudellisesta puolesta ja ottelutapahtumista vieläpä täysin omasta halusta ja intohimosta. 

“Vapaaehtoistyöntekijöitä arvostaa monesti sellaiset ihmiset, jotka ovat itse sitä myös tehneet. Päivittäisessä tekemisessä arvostusta ei aina huomaa, mutta joukkue on jo ollut sen verta pitkään yhdessä, että kyllä tässä kaikki puhaltaa yhteen hiileen ja tukea varmasti saa.” 

Katseet futsalin puolella

VehU säilytti tällä kaudella sarjapaikan valtakunnallisessa 1. divisioonassa. Samalla se myös toimi varsinaisena kiusankappaleena “isommille”. Lepomäki näkee joukkueen tavoitteena säilyttää pelaaminen valtakunnallisissa sarjoissa, jotta pidemmän tähtäimen suunnitelma onnistuisi.

“Tavoitteena on nuorentaa joukkuetta ja myös jossain vaiheessa saada luotua pelaajapolku edustusjoukkueen ja junioritoiminnan kautta, mutta se ei tapahdu sormia napsauttamalla” , Lepomäki kertoo.

“Hienoa olisi tulla 10-15 vuoden päästä joukkueen kotipeleihin kahvikupin kanssa ja todeta, että asioissa onnistuttiin aika hyvin. 15- vuotta sitten ei käynyt mielessäkään, että voitaisiin jopa näin korkealle päästä.