Suomenlinnalainen Dorit Salutskij teki harrastuksestaan ammatin ja saa nyt elää haaveitaan todeksi. Hän nauttii elämästään saaressa, josta löytyy loputtomasti upeita kuvauspaikkoja.  Vapaa-aikanaan Dorit touhuaa kahden poikansa kanssa, remontoi puutalokotiaan puolisonsa kanssa ja hoitaa viljelyspalstaansa.

Dorit saapuu tapaamispaikkaamme suomenlinnalaisen kahvilan luo punainen tukka hulmuten, aurinkoisesti hymyillen ja tervehtii sydämellisesti. On helppo kuvitella, kuinka hän onnistuu luomaan rennon ja mukavan ilmapiirin kuvaussessioihinsa niin lapsille kuin aikuisillekin. Kahvilassa hän tervehtii tuttua työntekijää iloisesti ja tilaa kauralatten. Juttuhetken aikana hän moikkaa paria asiasta. Tulee tunne, että saaren asukkaat tuntevat toisensa, ja yhteisö on tiivis. 

Opiskelu ja työura

Doritin isovanhemmat ovat kotoisin Viipurista ja Karjalasta, mutta hän itse on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Turussa. Dorit työskenteli nuorempana vaateliikkeissä, torimyyjänä ja valokuvausliikkeessä. Turhauduttuaan pelkkään passikuvaamiseen hän pääsi opiskelemaan valokuvausta Pekka Halosen akatemiaan Järvenpäähän. Opinnot keskeytyivät muutamaksi vuodeksi, kun perheeseen syntyi ensin esikoinen ja myöhemmin kuopus.

”Aloitin urani lapsi- ja perhekuvauksilla ja pikku hiljaa mukaan tuli yrityskuvauksia tuttujen kautta. Nyt saan valtaosan toimeentulostani yrityskuvauksista, mutta teen edelleen mielelläni myös yksityispuolen kuvauksia. Olen tehnyt kuvauksia esimerkiksi Arabialle ja Kaslinkille. Helsingissä riittää yrityskeikkaa, mutta toki kuvaajia ja kilpailuakin on paljon”, Dorit pohtii.

Dorit pitää Instagramia tärkeimpänä markkinointikanavanaan. Hän julkaisee tiheään tahtiin elämänmakuisia kuvia ja videoita perheestään, arjestaan ja työstään. Seuraajia on jo yli 6000. 

Yrittäjyys

Dorit on toiminut yrittäjänä jo lähes 10 vuoden ajan ja nauttii yrittäjyyden tarjoamasta vapaudesta. Yrittäjyys kulkee heillä suvussa.

”Sanoin jo pikkutyttönä, että minustakin tulee yrittäjä. En vain silloin tiennyt, että alakin pitäisi vielä valita”, Dorit naurahtaa.

Yrittäjän kalenteri ei tavallisesti ole koskaan kovin pitkälle täynnä, mutta toimeen on aina tultu. Erottuaan lastensa isästä muutama vuosi sitten Dorit oli huolissaan toimeentulostaan ja teki hetken osa-aikaista toimistotyötä.

”Oli kuitenkin raskasta yhdistää palkkatyö ja yrittäjyys. Jättäydyin nopeasti taas valokuvausyrittäjäksi”, Dorit kertoo. 

Perhe, koti, työhuone

Doritin perheeseen kuuluvat poikien lisäksi avopuoliso – kuvaaja hänkin – sekä mäyräkoira Manda. Perhe asuu viehättävässä 1800-luvun puutalossa, joka kuului alun perin venäläiseen kauppiaskortteliin. Taloa on remontoitu ja kunnostettu ahkerasti yhdessä naapurien kanssa. 

”Minulla on saarella myös työhuone, jossa editoin kuvia. Suunnittelen, että jatkossa ovet olisivat auki aina, kun olen paikalla ja voisin myydä esimerkiksi postikortteja turisteille.  Kuvaan nyt pääasiassa luonnonvalossa, mutta suunnittelen, että työhuoneella voisi jatkossa olla myös pieni studio”, Dorit miettii. 

Unelmakeikka

Dorit ei haaveile suurista tuotannoista, vaan työskentelee mieluiten yksin tai pienessä porukassa. Hän iloitsee päästessään kuvaamaan eettisiä, ekologisia ja paikallisia tuotteita. Äskettäin hän kuvasi suomenlinnalaisen yrittäjän reppumalliston.

Synnytyskuvaukset

Puheeksi tulevat myös synnytyskuvaukset. Maailmalla synnytyskuvaukset ovat iso bisnes, mutta Suomessa toistaiseksi vain pieni osa perheistä haluaa dokumentoida vauvansa syntymän. Dorit on ollut ikuistamassa ensin ystävänsä synnytyksen sairaalassa ja myöhemmin kahden muun naisen kotisynnytykset.  

”Synnytyskuvaukset ovat kuvaajalle voimallisia kokemuksia ja nautin niiden tekemisestä. Raskainta on se, että päivystämään voi joutua viikkojakin. On oltava koko ajan valmiina lähtöön kuvauskalusto pakattuna”, Dorit toteaa. 

Tulevaisuus

”Minulla ei ole suuria tulevaisuuden haaveita, sillä elän jo unelmaani. Toivon yhteistyön jatkumista yritysasiakkaideni kanssa ja turvallista toimeentuloa. Haluaisin myös saada työhuoneeni toimivampaan käyttöön ja kenties päivittää jossain vaiheessa kuvauskalustoani”, Dorit pohtii. 

Juttuhetki päättyy lämpimään halaukseen, ja sitten Dorit jo aloittaakin seuraavan palaverin paikallisen yhteistyökumppanin kanssa. Yhteistyö ja yhteisöllisyys takaavat monille saaren asukkaille toimeentulon ja hyvän elämän. 

Valokuvaaja Dorit Salutskij on tästä erinomainen esimerkki. 

Dorit nauttii kävelyretkistä kotisaaren maisemissa.

Teksti ja kuvat: Hanna Kallio