Väinölässä asukkailla on oma vuokra-asunto. (KUVA: Pexels / Anete Lusina)

Espoon Viherlaaksossa toimivassa pitkäaikaisasunnottomien yksikössä asukas päättää itse omista asioistaan.

Pelastusarmeijan pyörittämä Väinölä on pitkäaikaisasunnottomille tarkoitettu asumispalvelu, jossa pelisäännöt määrää itse asukas. Espoon Viherlaaksossa sijaitsevan yksikön asukkailla on oma vuokra-asunto, jota he vuokraavat Espoon kaupungilta. Väinölässä on yhteensä 11 työntekijää ja he auttavat asukkaita arjessa.

”Jos jostain syystä elämä on mennyt vähän solmuun ja tuntuu, että ei selviä itsenäisesti, niin tänne on hyvä tulla vähäksi aikaa, tai pitkäksikin aikaa, selvittämään asioita. Sitten kun asuminen lähtee sujumaan ja muutkin asiat ovat reilassa, me autamme eteenpäin”, kuvailee Väinölän ohjaaja Mirka Voutilainen toimintaa.

Tällä hetkellä Väinölässä asuu enemmän miehiä kuin naisia. Asuinpaikkoja on tarjolla suomalaisille ja maahanmuuttajille. Osa asukkaista on yksinasujia, toiset taas pariskuntia. 35-paikkaisessa asumispalvelussa on henkilöitä, jotka ovat asuneet siellä perustamisesta, eli vuodesta 2014 asti. Väinölästä muuttaa myös tasaisin väliajoin asukkaita eteenpäin omiin koteihinsa. Kun asukas kokee olevansa valmis asumiseen ilman apua, työntekijät auttavat asukkaita eteenpäin. Työntekijät myös rohkaisevat asujia ja pitävät tasaisin väliajoin keskusteluita, joissa käydään läpi asukkaiden sen hetkisiä tilanteita.

Arjessa asukas itse päättää asioistaan. Työntekijöiden avunanto liittyy lähinnä paperiasioihin. He valvovat, että laskut ja esimerkiksi Kelan-hakemukset tulee hoidettua oikein. Tavoitteena on saada perusasiat kuntoon ja päästä uuden elämän alkuun.

”Asukas itse maksaa vuokransa ja laskunsa, me vain autamme siinä”, kertoo asumispalvelun ohjaaja Mirka Voutilainen.

Muuttaessaan Väinölään asukas kuitenkin sitoutuu päihdeongelmista vapaaseen arkeen tai työskentelemään sitä kohti.

Väinölässä ei järjestetä sen kummemmin yhteistä ohjelmaa, mutta kaikille asukkaille on tarjolla vapaaehtoista matalan kynnyksen työtoimintaa. Työtoimintaa on aina arkisin klo 9-13.00. Työtoiminnassa valmistetaan esimerkiksi lounasta, jonka voi ostaa myöhemmin itselleen edullisesti. Työtoiminnasta maksetaan asukkaille palkkaa neljältä tunnilta päivässä.

Tällä hetkellä Väinölässä on vain yksi kaksio vapaana. Sekin johtuu siitä, että kaksiot ovat tarkoitettu pariskunnille, eikä yksikään pariskunta ole tällä hetkellä hakeutunut asumispalveluun. Voutilainen uskoo kuitenkin asunnon täyttyvän nopeasti.

”Me emme päätä ketä Väinölässä asuu, vaan päätökset tulevat Espoon kaupungilta. Haut tapahtuvat aikuissosiaalityön kautta, ja he vievät sitten asioita eteenpäin”, luonnehtii Mirka Voutilainen asukkaiden päätösprosessia.