Suomen peli nousi lentoon kolmannessa erässä

Vahva ja yhtenäinen susijengi musersi Liettuan eilen Espoon Metro Areenalla pelatussa maaottelussa. Peli ratkesi kolmannessa erässä, jossa Suomi karkasi ja peli päättyi Suomen murskavoittoon 103–75.

Miesten koripallon MM-jatkokarsintaotteluihin valmistautuva Suomen susijengi kohtasi eilen maaottelussa Liettuan. Ottelu pelattiin susijengin uudella kotikentällä Espoon Metro Areenalla, jonne yleisöä oli silti kerääntynyt vain 2882, eli noin kolmannes koko hallin kapasiteetista. Yleisö sai kuitenkin nähdä sisukkaan Suomen, joka jähmetti Liettuan hyökkäyspelin etenkin ottelun kolmannessa erässä.

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann myhäili tyytyväisenä pelin päätyttyä.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä maiden vuorotellessa johtoasemassa, ja ensimmäisen puoliajan jälkeen tilanne oli Suomelle 47–44. Pukukopista kentälle palasi kuitenkin entisestään sisuuntunut Suomi, joka piti Liettuaa pisteittä yhtäjaksoisesti lähes kahdeksan minuutin ajan. Siinä missä Suomen heittopeli toimi ja levypallot jäivät Suomelle, Liettualla heitot menivät rautoihin ja pallot karkasivat vastustajalle. Tähän kahdeksaan minuuttiin ottelu myös käytännössä ratkesi kolmannen erän mennessä Suomelle 31–7. Hämmästyttävintä oli se, ettei Liettuan päävalmentaja Arvydas Gronskis ottanut aikalisää koko tänä aikana, vaikka Suomelta onnistui miltei kaikki ja Liettualta ei juuri mikään. Ottelun neljännessä erässä Suomi piti saamansa eron helposti ja otti vakuuttavan maaotteluvoiton numeroin 103–75.

Suomen laaja tehokkuus nujersi Liettuan

Peli ratkesi osaksi Suomen parempaan heittopeliin. Esimerkiksi vapaaheitoista Suomi pussitti 72 prosenttia ja kolmeen pisteen heitoista 37,9 prosenttia Latvian vastaavien prosenttien ollessa vain 60 ja 27,3.

Susijengin siivitti voittoon erityisesti tehokkuuden laajuus: peräti yhdeksän pelaajaa teki ottelussa kahdeksan pistettä tai enemmän. Suomen parhaimmat pistemiehet olivat Topias Palmi (14 pistettä), Alex Murphy (14 pistettä), kapteeni Shawn Huff (12 pistettä) sekä uusi nuori lupaus Fiifi Aidoo (11 pistettä). Sen sijaan Liettuan tehokkuus lepäsi vain muutaman pelaajan varassa, etenkin nuoren sentterin Marek Blazevicin, joka pussitti 25 pistettä. Toinen tärkeä Suomen voiton mahdollistanut tekijä oli erot maiden heittopelin onnistumisessa. Esimerkiksi kolmeen pisteen heittoja Liettualla onnistui vain kolme, kun taas susijengillä yksitoista.

Shawn Huff lähtee luottavaisena MM-jatkokarsintaotteluihin

Suomen joukkueen kapteeni Shawn Huff katsoo susijengissä olleen parasta energisyyden ja aggression pelin jälkimmäisellä puoliskolla

Suomen tehokkaimpiin pelaajiin lukeutunut Shawn Huff lähtee luottavaisin mielin kohti ensi viikolla alkavia Suomen MM-jatkokarsintaotteluita.

– Parasta pelissämme oli se, että pystyimme selvästi nostamaan intensiteettiä toisella puoliajalla. Ensimmäisellä puoliajalla me kyllä pyrittiin olemaan aggressiivisia, mutta ei sitten kuitenkaan oikeasti oltu, jokin jäi uupumaan. Alussa oli myös vähän kommunikaatio-ongelmia ja kun meillä on uusia pelaajia, niin huomasi, ettei vielä olla ehditty treenaamaan tarpeeksi paljon yhdessä. Kuitenkin toisella puoliajalla me saatiin aikaiseksi parempia screenejä, oltiin aggressiivisempia ja peli kulki hyvin.

Huff katsookin nyt luottavaisin mielin kohti ensi viikolla alkavia MM-jatkokarsintaotteluita Bosnia & Hertsegovinaa vastaan:

– Tällaisten maaotteluiden jälkeen voi lähteä hyvällä mielellä kohti tulevia tärkeitä pelejä. Uskoa omaan tekemiseen riittää.

Teksti ja kuvat: Mikko Sillfors