
Olympiastadionin torni siintää näköpiirissä jo kauan ennen kuin saapuu itse Stadionin pihaan – Töölönlahden vartta kävellessä tietää tarkalleen, mihin suunnistaa. Mitä lähemmäs Stadionia päätyy, sitä enemmän ilmassa on urheilun tuntua. Uudistetun Olympiastadionin ympäristössä riittää urheiluhuumaa kerrakseen, sillä kylkeen on avattu myös päivitetty versio Urheilumuseosta. Museoon on koottu Suomen urheiluhistorian merkittävimpiä hetkiä koko kansan ihasteltavaksi. Suomalaiset ovat tunnetusti urheilukansaa, joten museossa vierailu tuskin jättää ketään kylmäksi.
“Meillä on ihan maailman mittakaavassa todella upea näyttely”
Urheilumuseon avaaminen osui sinällään huonoon kohtaan, sillä koronaviruspandemian toinen vaihe aiheuttaa vaikeuksia julkisten tilojen normaaliin toimintaan. Urheilumuseon johtaja, Jukka-Pekka Vuori, kokee uudistuneen Urheilumuseon saaneen positiivisen vastaanoton poikkeusoloista huolimatta.
“Ollaan saatu todella hyvin julkisuutta heti alkuun ja se on saanut ihmiset liikkeelle poikkeusoloista huolimatta. Totta kai maailmanlaajuinen tilanne nostaa kysymysmerkkejä ilmoille, mutta asiakasvirta on silti ollut hyvällä tasolla. Ilman poikkeusoloja se olisi tietenkin suurempi, mutta sellaiset 250 vierailijaa käy museossa päivittäin”, Vuori kertoo.

Vuori vastaa museolla yleisestä johtamisesta, johon kuuluu myös talouden hallitsemista sekä markkinoinnin ja myynnin johtamista.
“Olen ylpeä siitä, että mut on valittu tähän tehtävään. On hienoa saada palvella tällaista instituutiota, jossa puhutaan kansallisomaisuudesta ja suomalaisuudesta. Kyllä meidän näyttelytiimi on tehnyt ihan pirun hienoa työtä. Meillä on ihan maailman mittakaavassa todella upea näyttely”, toteaa Vuori.
“On tässä aika innostuneet fiilikset!”
Urheilumuseon tiedottaja Henriikka Heikinheimo on innoissaan siitä, että uusi Urheilumuseo on vihdoin saanut ovensa avattua.
“No ohan tää nyt ihan sairaan kivaa. Me ollaan oltu pitkään väistötiloissa, sillä Olympiastadion laitettiin kiinni jo vuoden 2016 lopulla. Remontti on kestänyt ihan hirveän kauan, ja koko se aika me ollaan oltu ilman näyttelytiloja. Kyllä me ollaan odotettu pitkään, että saadaan tää näyttely avattua. On tässä ollut aika innostuneet fiilikset!”, ilakoi Heikinheimo.

Heikinheimo pitää monista eri elementeistä museossa, eikä osaa nimetä vain yhtä suosikkia.
“Helsinki 1952 -video olympiavuodelta on hieno. Pidän myös näistä pukukaapeista, nää on aika hauskat, kun pääsee itse tekemään. Tykkään myös siitä, että täällä on avattu näkökulmaa ja urheilun määritelmää verrattuna siihen, mitä meillä aiemmin oli. Ei ole enää pelkästään perinteisiä lajeja, kilpaurheilua ja olympialajeja, vaan nyt on otettu mukaan myös arkiliikuntaa, E-urheilua sekä laajemmin eri extreme-urheilulajeja, kuten laskuvarjohyppyä sekä naparetkeilyosastoa”, Heikinheimo kiteyttää.

“Hieno, moderni ja upeasti toteutettu museo”
Monet elementit herättävät myös vierailijoissa vahvoja tunteita ja reaktioita.
“Mua puhutteli ehdottomasti eniten Matti Nykäsen näyttelyosuus. Ylipäätään tämä on tosi hieno, moderni ja upeasti toteutettu museo”, toteaa vierailija Emmi Jokinen.

