Utön kuvia – valokuvanäyttely Lapinlahden Venetsia-talossa

Lapinlahden vanha mielisairaala-alue levittäytyy Hietaniemen hautausmaan takana olevalle niemenkärjelle. Piha-alue lumoaa kauneudellaan. Vanhat rakennukset seisovat ylväinä huokuen historiaa, ja puisto niiden ympärillä kumpuilee luonnon kallioiden mukana merenrannan reunustaessa sitä. 

Luonto on vahvasti läsnä myös Utön kuvia – valokuvanäyttelyssä, joka on esillä Lapinlahden lähteen kaupunkiluontokeskuksen Venetsia-talossa 1.7.-31.8.2020. 

Anne-Marie Heseliuksen karut kuvat Utön saaristosta puhuttelevat yksinkertaisilla kuvamaisemilla ja kaappaavat katsojan hetkeksi Utön luonnon syleilyyn. Näyttely on pieni, mutta tehokas. Kuvat ulkomeren tyrskyistä iskeytymässä rantakallioon ja saaren karusta kasvistosta luovat luontoyhteyden Venetsia-talon näyttelytilaan. 

Utön kuvia – valokuvanäyttelyn meriaiheiset kuvat on painettu sekä pehmeälle canvasille, että kiiltävälle metallipinnalle.

Anne-Marie Heselius on Lapinlahden “omia” taiteilijoita, ja hänellä on työhuone Lapinlahden lähteen tiloissa. Hän on ammatiltaan psykoterapeutti ja on erikoistunut taideterapiaan.

Näyttely on ensimmäinen laatuaan

Lapinlahden lähteen kaupunkiluontokeskuksen ohjaaja Taina Laaksoharju kertoo, että Utön kuvia -valokuvanäyttely on ensimmäinen kaupunkiluontokeskuksen tiloissa. 

Lapinlahden lähteen kaupunkikeskuksen ohjaaja Taina Laaksonharju.

“Tarkoitus on mahdollistaa harrastaville taiteilijoille tilaisuus esitellä teoksiaan. Tämä näyttely on toiminut hyvin, ja tarkoitus on, että näyttelytoiminnasta tulisi säännöllistä. Kaikki näyttelyt ovat luontoaiheisia”, Laaksoharju kertoo.

Laaksonharju kertoo, että 1.7.2020 vietetyissä avajaisissa oli paikalla noin 80 henkeä. Päivittäin kävijöitä on ollut noin 15-30 henkeä. Lauantaisin taiteilija itse on paikalla näyttelytilassa, jolloin hänen kanssaan voi keskustella näyttelyn kuvista.

Luontoelämystä koko tila

Tilassa on näyttelyn kuvien lisäksi paljon kasveja vahvistamassa luontoelämystä. Vanhoista ikkunoista aukeaa näkymä lahden poukamaan ja keskipäivän valo luo upean kontrastin tummille kuville. Torstaina puolenpäivän aikaan näyttelytila on hiljainen, ja se sopiikin tälle näyttelylle, koska tila on pieni ja kokemus vaatii rauhaa katsojalleen. Vierailijoita saapuu kuitenkin mukavan tasaisesti kiertelemään valokuvien luona. 

Rouvat Erja Kantelinen ja Ellen Pulhonen kertovat käyvänsä Lapinlahden alueella useita kertoja viikossa. He asuvat lähialueella ja käyvät puistossa kävelylenkillä sekä tutustuvat muihinkin Lapinlahden lähteen näyttelyihin. Venetsia-taloon he piipahtivat varta vasten katsomaan Utön kuvia – näyttelyä. 

“Kuvat ovat vaikuttavia. Vaikka asun itse meren äärellä, on kiva katsoa näitä saariston kuvia”, kertoo Erja Kantelinen.

Rouvat Erja Kantelinen (vas) ja Ellen Pulhonen (oik) ihastelevat näyttelyn maisemia.

Lapinlahden lähde

Kaupunkiluotokeskus on osa Lapinlahden lähdettä. Lapinlahden Lähde syntyi vuonna 2013 aloitteessa hyvinvointitoiminnan käynnistämiseksi, jossa oli mukana useita mielenterveysalan yhdistyksiä. Lapinlahden Lähde toimii Lapinlahden entisellä sairaala-alueella.

Katja Liuksiala, Pro Lapinlahti ry:n toimintakoordinaattori kertoo, että Lapinlahden lähteellä on paljon erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä. Hän on ollut töissä Lapinlahdessa jo sen sairaalakäytön aikaan toimintaterapeuttina ja päässyt vaikuttamaan alueen toiminnan muutokseen. Nykyään hän toivoo alueesta helposti lähestyttävää.

Pro Lapinlahden toimintakoordinaattori Katja Liuksiala.

“Paikkaa, josta kaupunkilaiset voivat ammentaa kulttuuria ja virkistystä hyvinvoinnin muodossa”.

KUVAT: Sara Honkavaara