Poliisi hakattiin, mielenosoittaja ammuttiin ja kolme muuta kuoli muista syistä kongressitalon valtauksessa tammikuun alussa. 

Poliisin urasta haaveileva jäi mellakoiden jyräämäksi, ja ilmavoimien veteraanin elämä päättyi poliisien luoteihin. Heidän lisäkseen kolme presidentti Trumpin kiihkeää kannattaa kohtasi loppunsa ”lääketieteellisessä hätätilanteessa”, kuten viranomaiset tilanteen määrittelivät. Jokaisella oli yhteinen kohtalo: heidän elämänsä päättyi presidentti Trumpin yllyttämän väkijoukon hyökätessä Washingtonin kongressitaloon. Liittovaltion syyttäjät ovat aloittaneet tutkinnan mellakoissa hakatun poliisin ja kongressissa ammutun naisveteraanin kuolemien osalta.

Kuva: Brian Sicknickin muistolle tuotiin kukkia ja tervehdyksiä Washingtonissa sijaitsevalle rauhan muistomerkille. Shawn Thew / EPA / Shutterstock.

Tietoa menehtyneistä on tihkunut niukasti viranomaisten taholta samalla, kun omaiset yrittävät selvittää perheenjäsentensä viimeisiä hetkiä kaaoksen keskellä. Tässä on kaikki, mitä tällä hetkellä kuolemista ja ihmistä tiedetään.   

Brian Sicknick

Palveltuaan vuosia ilmavoimissa Brian D. Sicknick pääsi vuonna 2008 haaveilemaansa poliisin ammattiin. Tammikuun alussa 2021 Sicknick kuoli sairaalassa vain vuorokausi sen jälkeen, kun mellakoitsijat olivat hakanneet hänen päätään palosammuttimella.

Kuva: Brian Sicknick / US Capitol Police / Reuters.

– Brian palasi vielä jaostoonsa ja romahti. Hänet vietiin paikalliseen sairaalaan, mutta hän menehtyi siellä vammoihinsa, ilmoitti Washingtonin poliisi lausunnossaan.

Perheensä mukaan Brian Sicknick oli ahkera, nöyrä ja äärimmäisen mukava ihminen, joka rakasti ja hemmotteli perheensä ohella mäyräkoiriaan. Viranomaiset ovat jo nimenneet hänet sankariksi, ja oikeusministeriö on aloittanut tutkinnan hänen kuolemaansa johtaneista tapahtumista. Ketään ei ole vielä asetettu syytteeseen, mutta on selvää, että työetikaltaan esimerkillisen poliisin kuolema on äärimmäinen vastaisku Trumpin kannattajille ja pahensi merkittävästi tragedian seuraamuksia.   

Ashli Babbitt

Kaliforniasta kotoisin oleva ilmavoimien veteraani Ashli Babbitt, 35, ammuttiin, kun häntä oltiin nostamassa rikkonaisen ikkunan kautta puhuja-aulaan. Hänen viimeiset hetkensä ovat tallentuneet useaan videoon, joista näkyy, kuinka Babbitt kaulassaan Trump-lippu nostetaan ikkunaan väkijoukon huutaessa taustalla. Hetkeä myöhemmin kajahtaa laukaus ja Babbitt rojahtaa taaksepäin veren vuotaessa hänen suustaan. 

Kuva: Ashli Babbit / Maryland MVA / Calvert Co. Sheriff, Associated Press. 

Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat aloittavansa tutkinnan Babbitin kuolemasta, mikä on heidän mukaansa ”tavanomainen menettely ja rutiini, kun poliisi käyttää kuolemaan johtavia voimatoimia”.

Sosiaalisessa mediassa Ashli Babbit on useaan otteeseen julistanut Trumpin ja QAnonin väitteitä salaliittoteorioista, ja nyt hänen kuolemansa tekee hänestä marttyyrin äärioikeistolaisten aktivistien ja Trumpin kannattajien keskuudessa. Babbitin viimeinen huuto ”hyökkäykseen” (engl. rallying) kaikuu äärioikeistolaisten korvissa ja on todiste siitä, kuinka väärin heitä on kohdeltu.  

Kevin Greeson

Kevin D. Greeson, 55, Alabamasta seisoi Trumpin kannattajien keskellä kongressitalon ulkopuolella, kun hän sai massiivisen sydänkohtauksen ja putosi kuolleena jalkakäytävälle. Greenson oli kohtauksen aikana puhelimessa vaimonsa kanssa, joka kertoi miehensä kärsineen korkeasta verenpaineesta. Greeson oli vaimonsa estelystä huolimatta matkustanut Washingtoniin, koska oli vakuuttunut vaalivilpistä ja korruptiosta. Kevin Greesonin mukaan tammikuun alun tapahtuma oli kriittinen ja ”monumentaalinen tapahtuma”, josta ei voinut olla poissa.

Paikalliselle TV-kanavalle annetussa lausunnossa Greesonin perhe muisti häntä esimerkillisenä perheenisänä ja moottoripyöräilyn harrastajana sekä painotti, ettei Greeson halunnut olla ”mukana väkivallassa tai mellakoissa eikä muutoinkaan kannattanut vastaavaa toimintaa”. Perheen lausunnosta huolimatta NBC kertoi, että Greeson oli julkaissut useita provokatiivisia ja vihamielisiä viestejä Trumpin kannattajien sosiaalisessa mediassa (Parler).   

Greesonin nimellä ja kuvalla varustettu sometili kehotti ”ylpeitä äärioikeiston poikia tekemään vasemmistoaktivistien elämästä helvettiä”. Tämä vuoden lopulla julkaistu viesti vaati suoria toimia tyyliin: ”ladatkaa aseenne ja menkää kaduille!”

Rosanne Boyland

Rosanne Boyland, 34, Georgiasta oli sosiaalisessa mediassa vaikuttava Trump-fani, joka uskoi QAnonin salaliittoteorioihin ja Trumpin väitteisiin vaalien voittamisesta. Boylandin kuolemasta ei ole selkeitä tietoja, mutta perheenjäsenet kertoivat kuulleensa hänen seurassaan olleen henkilöltä, että Boyland oli jäänyt ihmisten jalkoihin kaaduttuaan kongressitalon sisällä, kun mellakoitsijat ja poliisi ottivat yhteen. Boylandin sisko sanoi poliisin kertoneen hänelle, että Boyland ”kaatui”, kun oli seisomassa kongressitalon ulkopuolella.  

Kuva: Rosanne Boyland / Justin Cave / Associated Press.

Boyland oli perheensä mukaan toipumassa huumeriippuvuudesta ja halusi kouluttautua auttamaan päihteiden väärinkäyttäjiä. Samaan aikaan hän oli kuitenkin ajautunut ”salaliittoteorioiden pimeään online-maailmaan”. Boylandin perheenjäsenet järkyttyivät hänen toiveestaan matkustaa Washingtoniin ja kehottivat häntä jäämään kotiin. Boylandin veljen Justin Caven mukaan presidentti Trump on vastuussa hänen siskonsa kuolemasta ja muistutti, että Trumpin lausunnot johtivat hänen ”neljän suurimman faninsa kuolemaan”.

Benjamin Philips

Benjamin Philips, 50, Trumparoo nimisen verkkosivuston perustaja, ajoi Trumpin kannattajien pakettiauton Pennsylvaniasta Washingtoniin – matka, joka tuntui Philipsin mukaan ”loppuelämämme ensimmäiseltä päivältä”. Philips kuoli aivohalvaukseen Washingtonissa eivätkä hänen kuolemaansa johtaneet olosuhteet ole vielä selvillä. Hänen perheensä on pysynyt hiljaa Benjamin Philipsin kuoleman yksityiskohdista.

Kuva: Benjamin Phillips / Keith Haupt/Bloomsburg Press Enterprise/ Associated Press.

Philipsin ystävä kertoi uutiskanaville, että Philips myi Trumpin kannattajien kokouksissa presidenttiä tukevia pehmolelukenguruja. Benjamin Philipsin verkkosivusto määritteli (poistunut käytöstä) sisältönsä “sosiaaliseksi verkostoksi, jossa amerikkalaiset patriootit voivat mobilisoitua korruptoituneita kommunistisia marxilaisia ja kurjia demokraatteja vastaan”.

Lähde: New York Times 11.1.2021, Who Are the 5 People Who Died in the Capitol Riot?

Artikkelikuva: Pixabay