Alvar Summanen, 14, Blues Juniors

Alvar kotonaan Espoossa (kuva:Linda Marin)

Alvar ”Allu” Summanen on maaliskuussa 15 vuotta täyttävä jääkiekkoilija ja jääpalloilija Espoosta. Hän käy Leppävaaran yläasteen kahdeksatta luokkaa Urhea-luokalla.  Hän pelaa jääkiekkoa Blues Juniors C2- joukkueessa, ja jääpalloa HIFK P-15 joukkueessa sekä P-15 maajoukkueessa.

Koulun ja tavoitteellisen harrastamisen yhdistäminen ei aina ole helppoa ja vaatii suunnitelmallisuutta, jotta voi pärjätä molemmissa. Hänellä oli tänään aikaa jutella koulun ja treenien välissä.

Urhea-luokalla ymmärretään tavoitteellisten urheilijoiden erityisaikatauluja

Allu kertoi liikunnan olevan ehdoton lempiaine koska urheilee paljon myös koulun ulkopuolella joten liikunta on helppoa ja mielekästä.

”Matikka on kauheeta koska en oo hyvä siin.” toteaa Alvar popsien samalla välipalaa koulusta päästyään ennen treeneihin lähtöä.

Vaikka hän ei matematiikasta niin välitäkkkään, koulu sujuu hyvin hänen ollessa Urhea-luokalla, jossa urheilusta koituvat poissaolot ymmärretään ja ohi menneet oppitunnit korvataan tehtävillä, jolloin oppilaat pysyvät kärryillä ja pärjäävät kokeissa.

Tänä vuonna poissaoloja on kertynyt muun muassa Vierumäellä järjestettyjen jääkiekon kartoitustapahtumien ja jääpallon maajoukkuepelien vuoksi.

”Koulussa meillä on enemmän liikuntaa ja opastusta esimerkiksi miten pitää syödä urheilijana, poissaoloja ymmärretään ja voi tehdä etäopiskeluja turnausmatkoilla,” tiivistää Allu.

Tulevaisuuden tavoitteita urheilun ja koulun saralla

Toistaiseksi nuorukainen satsaa selvästi enemmän urheiluun ja pitää tavoitteet korkealla.

”Koulussa tavoite on pärjätä niin hyvin, että saan jatko-opiskelupaikan. Urheilussa haluan  kehittyä ja päästä mahdollisimman pitkälle”, toteaa Alvar hieman koulumenestystään vähätellen, sillä hän pärjää hyvin myös koulussa.

Hän tavoittelee paikkaa ensi vuoden U16-joukkueeseen jääkiekossa ja toivoo voivansa jatkaa myös jääpalloa maajoukkuetasolla.

Alvar jääpallon maajoukkuepelissä Mikkelissä (kuva:Esa Lahdenpää)

Miten aika riittää koulun ja harrastuksien ohella myös kavereihin ja lepoon?

”Ensin käyn koulussa ja lätkätreeneissä, sitten jääpallossa aina kun ehtii. Hyvä yöuni ja kahvi niin jaksaa.” naurahtaa Allu.

Viikottain hänelle jää yksi vapaapäivä treenien ja pelien jälkeen jolloin hän viettää aikaa kavereiden kanssa tai lepää kotona.  Iltaisin ja vapaapäivinä hän harrastaa myös E-urheilua, muun muassa Call Of Dutya ja Counter Strikea.

”Niitä voi pelata myös yksin jos haluaa vaan ottaa rennosti.”

Peli- ja turnausmatkat

”Turnauksia on ollut Ruotsissa, Baltian maissa ja Kanadassa. Ne on kivoja,” toteaa Allu. Joukkueurheilu vaatii omistautumista ja välillä pitkiäkin reissuja pitkin maailmaa. Silloin tutustuu kuitenkin joukkuekavereihin paremmin ja matkoilla on usein hauskaa.

Tie kiekkokoulusta tähän päivään

Pahemmilta loukkaantumisilta Allu on onneksi välttynyt,  mutta vuonna 2018 hän oli muutaman kuukauden poissa treeneistä ja peleistä selkävaivojen vuoksi.

”Kun oli parantunut piti treenata kovaa että pääsi takaisin mukaan, mutta ei tuntunut vaikealta.” sanoo Allu ja kertoo pitävänsä kovasti myös muusta talviurheilusta kuten laskettelusta, jota hän harrastaa Tahkolla vuosittain.

Monipuolinen urheilu on auttanut pääsemään tähän pisteeseen, johon matka alkoi kuusi vuotta sitten Allun aloitettua kiekkokoulun EKS:sissä 7 vuotiaana. Seuraava suuri näytön paikka tulee olemaan Vierumäellä helmikuun lopussa järjestettävä Pohjola-leiri, josta valitaan ensi vuoden jääkiekon U16-maajoukkue-ehdokkaat. Kova treenaaminen ei hänen mukaansa väsytä kun siihen on tottunut.

Linda Marin