Ruotsalainen Adel Belalia (vas.) voitti semifinaalissa suomalaisen Joonas Koivurannan (oik.) (Kuva: JP Partiainen)

Kansainvälinen nyrkkeilyturnaus Geebee järjestettiin 39. kertaa Helsingin Urheilutalolla 6-8.3.2020. Turnaus on saanut nimensä suomalaisen nyrkkeilylegendan, raskaan sarjan Euroopan mestarin Gunnar “Geebee” Bärlundin mukaan. Tänäkin vuonna jo perinteiseksi muodostuneessa tapahtumassa nähtiin ottelijoita ympäri maailman.

Tapahtuman juhlallisuuksissa palkittiin Suomen vuoden 2019 nyrkkeilijäksi Porvoon Nyrkkeilyseuran Arslan Khataev, joka voitti vuosi sitten ensimmäisenä suomalaisena arvostetun Bundesliigan mestaruuden BC Traktorsin paidassa.

Arslan Khataev valittiin vuoden nyrkkeilijäksi kolmatta kertaa peräkkäin (Kuva: JP Partiainen)

-Kolmas kerta peräkkäin, kun tämän pokaalin nappaan, töitä on tehty paljon ja fiilis on huipussa, Khataev kommentoi nimitystään.

Khataev matkustaa 14.3 alkaviin olympiakarsintoihin Lontooseen.

-Aion hommata ensi viikolla kisalipun Tokion olympialaisiin, tavalla tai toisella.

Khataev arvostaa Geebee -turnauksen korkealle, vaikka ei tänä vuonna kyennyt osallistumaan.

-Geebeen matsit on aina kovatasoisia ja täällä on hyvä mahdollisuus kohdata huippuottelijoita. Muistelen lämpimästi kaikkia matsejani täällä, etenkin viimevuotista voittoa. Mielelläni olisin tänäkin vuonna otellut, mutta ensi viikon karsinnat vievät voiton.

Tunnelmalta porvoolainen vaatisi kuitenkin lisää

-Vähän harmittaa, kun täällä yleisö ei ole matseissa mukana, vaikka heille on tarjolla maailmanluokan otteluita. Show-meininki puuttuu kokonaan.

Geebee -turnauksessa huomion keskipisteenä ovat itse ottelut. Savukoneet ja vilkkuvat valot loistavat poissaolollaan, eikä otteluiden välissä nähdä ylimääräisiä ohjelmanumeroita. Laadukkaat ottelut ovat kuitenkin keränneet Urheilutalon lähes täyteen nyrkkeilyn ystäviä.

Hollantilainen Sammy Wagensveld (vas.) hävisi suomalaiselle Benjamin Erikssonille semifinaalissa (oik.) (Kuva: JP Partiainen)

Otteluiden aikana katsojat seuraavat tapahtumia tiivisti, jopa analysoiden. Kilpailijoiden lyönnit ja ääntelyt kuuluvat kehän laitaan selvästi, sillä yleisön mylvintä ei peitä niitä alleen. Valmentajat ja ottelijoiden läheiset kannustavat intohimoisesti, mutta yleisö ei lähde tähän mukaan.

Budoland Finlandin toiminnanjohtajalla Sami Savolla on selvä näkemys mistä tämä johtuu.

Sami Savo on ollut kamppailupiireissä mukana kymmeniä vuosia (Kuva: JP Partiainen)

-Geebee on tapahtumana iso juttu lajin harrastajille. Ottelijat ovat laadukkaita, mutta eivät mitään kansainvälisiä supertähtiä, jotka keräisivät lajin ulkopuolelta katsojia mukaan.

Tästä huolimatta tapahtuma on Suomen suurimmalle kamppailutarvikkeiden maahantuojalle iso asia.

-Meille, jotka olemme olleet lajin piireissä pitkään mukana, tämä on ihan mahtava tapahtuma. Näkee paljon tuttuja ja kaikilla on hyvä fiilis, kun pääsee seuraamaan toinen toistaan laadukkaampia matseja viikonlopun ajan.

Ibrahim Nebil (vas.) väisteli finaalissa Yousof Rohullahin (oik.) lyöntejä voiton arvoisesti (Kuva: JP Partiainen)

Vaikka tapahtumassa ei show-tyylillä rehvastella, on paikan päällä havaittavissa nyrkkeilyn juhlaa. Ottelijat näyttävät avoimesti tunteitaan, niin pettymystä kuin iloakin. Geebee tarjoaa loistavan mahdollisuuden asettua kamppailijan asemaan ja nähdä laatunyrkkeilyä aidoimmillaan.