Isäntä ja hänen koiransa. KUVA: (Creative Commons)

Elämme poliittisesti kenties yhtä poikkeuksellisimmista ajanjaksoista Euroopassa sitten toisen maailmansodan, kun 24. helmikuuta 2022 Venäjän presidentti Vladimir Putin käski sotilasjoukkonsa hyökkäämään Ukrainaan. Tämä on ensimmäinen kerta Euroopassa kun itsenäistä ja rauhanomaista valtiota kohtaan hyökätään sotilaallisesti sitten toisen maailmansodan.

Kaiken tämän takana on Venäjän presidentti ja omaa kieroutunutta diktatuuria nauttiva Vladimir Putin. Todellisen syyn hyökkäykseen tietää vain Putin itse ja  hänen selityksiään pidetään lähinnä suuruudenhulluna propagandana. Venäjä ja Putin on luonnollisesti kiinnittänyt mielipuolisilla sotatoimillaan koko maailman huomion ja jo lyhyessä ajassa siihen on myös reagoitu. Poliittiset pakotteet eri valtioiden toimesta Venäjää kohtaan alkoivat jo heti samana päivänä sodan alettua ja ovat lisääntyneet yhä enenevissä määrin. Ensin katkaistiin merkittäviä kansainvälisiä kauppayhteyksiä Venäjälle ja perässä seurasi myös urheilu hitaasti, mutta varmasti. 

Urheilu on aina ollut merkittävä asia Putinille niin intohimona kuin poliittisena vallan välineenä. Eri kansainvälisten urheiluliittojen Venäjän poissulku kaikesta urheilusta on väistämättä jättänyt jäljen venäläiseen huippu-urheiluun ja todennäköisesti myös itse Putiniin. Venäjän menestys kansainvälisellä lavalla ollut aina Putinille hyvin tärkeää. 

Urheilu isossa kuvassa näytti kuitenkin yhtenäisyytensä, kun merkittäviä urheilutapahtumia siirrettiin Venäjältä pois ja kun FIFA, UEFA ja kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kielsivät venäläisseurojen tai maajoukkueen osallistumisen kansainvälisiin kilpailuihin. Myös Putinille tärkeässä maastohiihdossa reagoitiin kieltämällä venäläiskilpailijoiden osallistuminen. Yksittäinen urheilijahan ei ole millään syyllinen siihen, mitä tällä hetkellä tapahtuu, mutta urheiluliitot osoittavat rohkeutta ja kovuutta reagoimalla. 

Sitten on NHL. Maailman seuratuimmassa jääkiekkosarjassa pelaa koko kansainvälisen urheilukentän suurin Putinin tukija, Aleksandr Ovetskin, joka on avoimesti osoittanut tukensa Putinille jo lähtien Krimin valloituksesta 2014 jolloin hän jakoi Instagramiinsa avointa propagandaa sanoin ‘’Pelastakaa lapset fasismilta’’, tukien avoimesti Putinin perättömiä väitteitä. Ovetskin on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista jääkiekkoilijoista ja hän jahtaa tällä hetkellä NHL:n kaikkien aikojen maalitilaston kärkisijaa 36-vuoden iässä. Hän on kuitenkin yksi harvoista ja selvästi ainoa tämän kokoluokan supertähti, joka on osoittanut tukensa Putinille. Lukemattomat kuvat sosiaalisessa mediassa Putinin kanssa mukaan lukien Instagramin profiilikuva ja propagandaviestit ovat yhä näkyvillä miljoonille ihmisille, mutta mikä pahinta: NHL ei reagoi. Se, että puolueettomat ja viattomat urheilijat joutuvat kärsimään Putinin sodasta on valitettavaa, mutta tässä tilanteessa väistämätöntä. Silti samaan aikaan urheilun absoluuttisella huipulla, NHL- organisaation kapteenina toimii yksi Putinin aktiivisimmista propagandan lähettiläistä on anteeksiantamatonta ja häpeällistä. Ainoa oikea ratkaisua NHL:ltä olisi potkia Ovetskin ulos liigasta, sillä se, että hän asettuisi edes tässä tilanteessa suurta johtajaansa vastaan, ei tule kyseeseen. Vaikka kyse olisikin pelkästä pr:stä niin se voi johtaa Ovetskinin ja hänen koko perheensä asettamiseen vaaraan. Mikäli NHL haluaa säilyttää maineensa uskottavana urheilun katto-organisaationa on sen reagoitava nyt. Kaikki muut tekevät ympärillä asioita ja NHL seisoo kädet taskussa samalla, kun Putinin lempilapsi laittaa kiekkoa sisään illasta toiseen niin kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut.