Aleksander Bolshunov ei pääse mukaan loppukauden kilpailuihin.

Urheilu ja politiikka on jälleen kerran syytä ottaa puheeksi tämän hetkisen maailman tilanteen takia. Venäläiset urheilijat kärsivät rankasti kun Venäjän johto & Vladimir Putin määräsi aloitettavaksi röyhkeän hyökkäyssodan Ukrainassa pitkän rajalla tapahtuneen painostuksen jälkeen. Tilanne Ukrainassa on äitynyt hurjaksi ja tämä on ajanut läntiset maat koviin ratkaisuihin. Muutamia KHL seuroja on vetäytynyt pois sarjasta. Venäjä on suljettu euroviisu laulukilpailusta, jääkiekon mm kisoista ja nyt myös venäläisiltä yksilöurheilijoilta osallistuminen kaikkeen on kielletty.

Venäjän pois sulkemisella ja pakotteilla haetaan suoraan johdon ärsytystä. Kaikki tietävät kuinka tärkeää Putinille ja maan johtajille on venäjän menestys kiekossa, hiihdossa ja kaikessa missä kilpaillaan. Venäläisiä urheilutähtiä pidetään kansallissankareina ja heidät myös monesti nimitetäänkin armeijan kunnia nimityksillä vaikkei heiltä armeija taustaa löytyisikään. Siispä tämä on mielestäni loistava keino herättää Venäjän johtoa, kuinka radikaalit seuraukset sodalla tulee olemaan tavallisiin kansalaisiin, urheilijoihin ja johtajiin. Heidät tullaan sulkemaan pois kaikkialta jos eivät tätä hulluutta meinaa pysäyttää.

Politiikka tullaan aina sotkemaan urheiluun niin kauan kun urheilussa liikkuu rahaa ja sitä seurataan näin paljon. Urheilijat ovat oman maansa edustajia ja heillä on vaikutusvaltaa todella paljon enemmän kuin jollain pikku poliitikoilla.

Se että onko se oikein vai väärin on jokaisen oma valinta. Jos asiaa alkaa tarkastelemaan lähemmin huomaa että politiikkaa työnnetään joka paikkaan sitä on mediassa, mainoksissa yrityksissä siltä ei voi vain enää välttyä. Se kuka luulee että politiikka ja urheilu voidaan erotella elää 100 vuotta jäljessä ajastaan.

Suurimpana poliittisena kannaottona tähän mennessä voi pitää Neuvostoliiton (nyk.Venäjä) olympialaisia vuonna 1980. Silloin maat boikotoivat olympialaisia rajusti ja ennennäkemättömällä tavalla. Syynä tähän oli Neuvostoliiton tunkeutuminen afganistaniin vain puoli vuotta ennen kisoja. Peräti 60 maata jättäytyi pois olympiakisoista, Suomi lähetti paikan päälle noin 100 urheilijaa eikä ihme kyllä osallistunut tuolloin boikottiin.

Osa urheilijoista nykyään tykkää toimia poliittisina kannan ottajina. Sosiaalisen median aikakaudella on todella helppo ottaa kantaa instagramissa, twitterissä ja muualla. Monilla urheilijoilla on satoja tuhansia seuraajia ja siellä on helppo tavoittaaa ihmiset nopeasti jakamalla mielipide johonkin ajankohtaiseen asiaan mikä ihmisiä puhututtaa. Monesti urheilijat postauksiensa jälkeen päätyvät uutisiin ja pääsevät näkyville, siihenhän monet pyrkivätkin. Monet urheilijat Venäjälläkin on kommentoinut asiaa etteivät halua sotaa tai laajentaa konfliktia mutta heille liian kova kannan ottaminen voi koitua koko uran tai elämän kohtaloksi. 

Kirjoittaja: Heikki Honkaharju