“Mitä kovemmin teen töitä, sitä suurempi on menestykseni” Abdiqani naurahtaa. (KUVA: Julia Kemppainen)

24- vuotias Abdiqani Hassan on somali-jementaustainen, entinen koripalloilija ja nykyinen yrittäjä. Seitsemäntoista vuoden koripallouraa ei ole haudattu kuitenkaan kokonaan, sillä Abdiqani toimii Omnia Basketball Academy- yhdistyksen joukkueenjohtajana sekä ykkösdivisioonan valmentajana. Itä-Helsingin kasvatti on kasvanut koko ikänsä Helsingin Rastilassa ja yläasteesta asti halu oppia taloushallinnon hommia on vain vahvistunut.

Esikoulusta asti numerot ja matematiikka ovat olleet kiinnostuksen kohteena.

Erinomaisilla matematiikan numeroilla koulu-uraansa kiivennyt Abdiqani päätti jättää haaleat merkonomin haaveet sivuun ja päätyikin lukioon. Lukiosta valmistumisen jälkeen Abdiqani ajautui työelämään. Kaverin kanssa halu perustaa koripalloseura oli täydellinen aasinsilta merkonomikouluun, missä pääsisi opiskelemaan yrittäjyyttä sekä taloudenhoitoa. 

Työharjoittelusta saatua aitoa kokemusta, kuten hallinnon työtehtäviä piti päästä jalostamaan, ja uusi yritysidea sai alkunsa. Abdiqani päätyi ystävänsä sekä nykyisen partnerinsa Serdar Simsekin kanssa avaamaan tilitoimiston nimeltä AbSe Oy. Lapsuuden ystävien kiinnostuksen kohde taloushallintoa kohtaan ja näin mahdollisuus auttaa eri kielillä jalostui.

AbSe Oyn toimisto sijaitsee lapsuuden kotiseuduilla Rastilassa. (KUVA:Julia Kemppainen)

“Matikka on aina ollut mun homma, ihan pienestä asti, sieltä niinku eskarista asti oon tykännyt”, Abdiqani hymyilee toimistopöytänsä takaa.

Joukkuelajit, joukkueen valmennus ja perheen sisarukset ovat tehneet hänestä erinomaisen tiimipelaajan. 

Asiakkaiden kohtaaminen, laskeminen sekä palava halu auttaa yrityksiä menestymään ja jakaa omaa tietotaitoa ovat suola hänen työssään. Tähän työhön sopii selkeästi henkilö, joka on valmis tekemään hommia, tykkää laskennasta, asiakaspalvelusta eikä halua tehdä asioita liian nopeasti. 

Tarkkaavainen täytyy myös olla ja “Liikkumalla, ystävien ja perheen kanssa viettämällä aikaa ja tietty uusien ruokaravintoloihin tutustuminen, saa myös mielen pysymään virkeänä kiireisen arjen keskellä”, hän toteaa.

“Onneksi me ollaan valmiita tekemään töitä joustavilla työajoilla, melkein kellon ympärin”, naurahtaa Abdiqani.  

Kilpailu on alalla kovaa, mutta kilpailukykyiset hinnat pitää miehet kiireisenä. Haasteena on, että asiakkaat ei vain yksinkertaisesti kuuntele tai tee mitä pyydetään. 

Motivaatiota ja aitoa halua tehdä taloushallinnon työtehtäviä on kuultavissa. Yrityksen kasvattaminen ja lista uusista kaupungeista, mihin uudet toimistot avataan, on harkitun kuuloista puhetta. 

(KUVA: Julia Kemppainen)

Tulevaisuudessa on siis näkyvillä yrityksen kasvattamista, koripallon kanssa työskentelyä sekä nuorten motivoimista yrittäjyyteen.

“Mitä kovemmin teen töitä, sitä suurempi on menestykseni” kertoo Abdiqani. Ensi keväänä Abdiqani on menossa jakamaan Perhon liiketalouden opiskelijoille hänen henkilökohtaista uratarinaansa. Tavoitteena on saada nuoret innostumaan taloushallinnosta, herätellä kiinnostusta yrittäjyyteen ja mikä tärkeintä, luomaan uskoa unelmille. 

Henkilökohtainen tavoiteisiin kuuluu myös hakeutuminen tradenomin opintoihin mistä erikoistuminen kirjanpidon- ja laskentatoimen tutkintoon. Ystävät ja perhe ovat olleet Abdiqanin suurin tuki koko matkan aikana, ja paljon on varmasti edessä, jos sama nälkä pysyy nuoren miehen matkassa.