Ensimmäisen kerran vuonna 1927 järjestetystä Päijänteen ympäriajosta eli ”Päitsistä” on tullut joka vuotinen perinnekilpailu Enduropiireissä. Se on Suomen tunnetuin endurossa ajettava kilpailu.

Vuoden 2019 Päijänteen ympäriajon yleiskilpailun voittaja Eemil Pohjola. Kuvannut: Milla Vahtila

Päitsi on ollut kautta aikain Suomen haastavien olosuhteiden takia suuri haaste ulkomaalaisille kuljettajille. Yleiskilpailun voittajana selvinnyt kuljettaja on löytynyt vain kerran pohjoismaiden ulkopuolelta vuonna 1939. Tuolloin voittaja oli saksalainen J. von Krohn. Suurimpana haasteena olosuhteissa on aiemmissa kisoissa ollut lumi, jonka kanssa ulkomaalaiset kuskit eivät ole operoineet yhtä paljon kuin pohjoismaalaiset.

Suomalaisten lisäksi Päijänteen ympäriajoissa yleiskilpailun voittajia on löytynyt myös rakkaasta naapurimaasta. Yleiskilpailun on voittanut ruotsalainen kuljettaja 18 kertaa. Eniten ruotsalaisista kilpailun voittoja löytyy Sven-Erik Jönssonilta vuosilta 1982, 1983, 1985 sekä 1986. Kovin kilpailussa nähty peräkkäinen voittoputki on suomalaisella Heikki Timosella, joka voitti yleiskilpailut kuusi kertaa putkeen vuosilta 2005-2010. Kuudella voitolla hän on myös eniten kilpailuita voittanut kuljettaja.

Ulkomaalaisia Päitsissä

Vuoden 2017 kisoihin oli ilmoitettu osallistujia liki 260. Ulkomaalaisia kuskeja oli mukana 45, joista 43 ajoivat MM-luokissa. Kilpailijoita oli pohjoismaiden ulkopuolelta Iso-Britanniasta, Australiasta, Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, Itävallasta ja Belgiasta.

Vuonna 2018 kisoissa mukana ollut britti Steve Holcombe oli yksi parhaiten selviytyneistä ja kommentoi pimeänajon ja lumen yhdistämiä olosuhteita päijänne-enduro.fi sivustolle aikanaan näin.

– En voi paljoa tehdä näissä olosuhteissa. Kilpailu on hyvin erilainen kuin viime vuonna, kun lunta oli vähemmän. Ihan hauskaa on, muttei nautinnollista.

Holcombe ajoi ulkomaalaisista nopeiten ja sijoittui 2018 kokonaistuloksissa kymmeneksi.

Päitsin taival MM-sarjana jäi lyhyeksi

Vuonna 2017 kirjoitettiin Päijänteen ympäriajon ja MM-sarjan välinen kolmen vuoden sopimus. Tämä sopimus tarkoitti käytännössä sitä, että Päitsi tulee olemaan MM-sarjan osakilpailuna kolmen seuraavan vuoden ajan. Sopimusta tosin kesti yhdet kilpailut, kunnes Yle.fi uutisoi, että Päitsille myönnetty MM-arvo tullaan katkaisemaan. Tästä varmasti iloitsivat ulkomaalaiset kuskit. Asian tiivisti maailmanmestari Alex Salvini.

– En todellakaan haluaisi tulla Suomeen lomalle, enkä varsinkaan ajaa enduroa tähän aikaan vuodesta!

Kilpailun luonne

Päitsi kuuluu kansainvälisessä mittakaavassakin yhdeksi vanhimmista edelleen järjestettävistä moottoripyöräkilpailuista. Päitsi on ainutlaatuinen kilpailu sen pituuden vuoksi, sillä se on kaksipäiväinen. Kilpailu on äärimmäisen raskas sen kuskeille poikkeuksellisen pitkistä kilometreistä sekä kylmistä ja pimeistä olosuhteista johtuen. Ennen kuin Päitsistä tuli MM-sarja vuonna 2017, kyseistä kilpailua ajettiin pidempään ilman yö taukoa. Parhaimmillaan vuonna 1991 kilpailussa oli 264 kuljettajaa, joista maaliin asti selvisi vain 42 prosenttia. Paras maalinsaavutusprosentti oli vuonna 2005, jolloin osallistujista 90 prosenttia saavutti maalin.

Seuraavaan Päitsiin selkeitä muutoksia

Seuraava Päijänteen ympäriajo ajetaan 21.-22.3, joka on jo kilpailun historian 85 kerta. paijanne-enduro.fi sivulla on julkaistu, että tulevassa kilpailussa mukana on myös uusi reitti, Päitsi Trophy, joka on samalla tavalla kaksipäiväinen kilpailu, mutta reitti on kuitenkin lyhyempi kuin varsinaisessa kilpailussa.

Tulevalla Päitsillä panostetaan yhteishuoltoon aiempaakin enemmän, ja yhteishuolto helpottaa monella tavalla kilpailuun osallistumista. Yhteishuoltoon osallistumalla kuljettajat varmistavat korkealaatuisen huollon jokaiselle tankkauspaikalle, voivat alentaa osallistumisen kustannuksia ja vähentää kilpailun valmistautumiseen tarvittavaa työtä.

Yhteishuollon ansiosta huoltopaikat eivät ruuhkaudu, kilpailun turvallisuus paranee ja ympäristöä kuormitetaan vähemmän. Yhteishuollon ansiosta kilpailuun voi osallistua täysin ilman omaa huoltoautoa, mutta yksi oma huoltoauto toki helpottaa kilpailijan järjestelyitä. Tarjolla on myös haalarihuolto-palvelu.

JOONA TIKKANEN